SEX

Ατροφία κόλπου: Ο πιο σημαντικός λόγος για να κάνεις σεξ

Στο βάθος είναι θέμα υγείας. Δεν είναι μόνο πάθος, παρόρμηση ή λαγνεία. Η ερωτική επαφή ευχαριστεί, αλλά δεν σταματάει εκεί. Όχι βέβαια πως το να κάνεις κάτι που σου χαρίζει αποκλειστικά τέρψη είναι εφήμερο ή ευτελές, αυτά ανήκουν σ' έναν άλλο παλιό, ξεπερασμένο, γραφικό κόσμο, που αντιμετώπιζε τη σαρκική απόλαυση εν είδει ενοχής.

Πάνω απ' όλα πρέπει να κάνεις σεξ για να είσαι καλά. Όχι μόνο ψυχικά, αλλά και σωματικά.

Οι New York Times δημοσίευσαν πολύ πρόσφατα ένα άρθρο που πραγματεύεται τις ατροφικές συνθήκες που επικρατούν σ’ έναν «μελαγχολικό» γυναικείο κόλπο. Σ’ ένα αιδοίο που κάνει τα απολύτως απαραίτητα. Όχι, δεν είναι καθόλου υπερβολή, ένας κόλπος μπορεί να «συμπεριφερθεί» σαν να υποφέρει από κατάθλιψη. Η κολπική ατροφία είναι μια κοινή αλλά θεραπεύσιμη κατάσταση που προκαλεί τη λέπτυνση στο τοίχωμα του κόλπου. Εμφανίζεται συνήθως σε γυναίκες που βρίσκονται στο στάδιο της εμμηνόπαυσης (το σώμα παράγει λιγότερα οιστρογόνα τότε) ή σε ασθενείς με καρκίνο που υποβάλλονται σε ακτινοβολίες κι ορμονοθεραπεία, αλλά όχι μόνο τότε, αφού, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, είναι μία πάθηση που εμφανίζεται σε κάθε ηλικία και χαρακτηρίζεται από ποικιλία συμπτωμάτων. Αυξημένες πιθανότητες εμφανίζουν οι γυναίκες που καπνίζουν, που δεν έχουν γεννήσει φυσιολογικά, που απέχουν από το σεξ για μεγάλα χρονικά διαστήματα στη ζωή τους ή που δεν αυνανίζονται.

Με λίγα λόγια η ερωτική απραξία μπορεί να οδηγήσει σε κολπική ατροφία.

Το πάχος του τοιχώματος του κόλπου σε φυσιολογικές συνθήκες είναι 2-3 mm. Όταν ατροφεί μπορεί να φτάσει τα 0, 5 mm εμφανίζοντας επιπλοκές όπως αιμορραγία κατά τη συνουσία, κολπικές λοιμώξεις από βακτήρια και μύκητες, καύσο, πόνο και τσούξιμο λόγω των εκδορών στο τοίχωμα του κόλπου, έλκη στην ίδια περιοχή. Το άγχος επιδεινώνει την κατάσταση, αφού όταν η σεξουαλική επαφή γίνεται επώδυνη, η γυναίκα ενστικτωδώς την αποφεύγει γιατί πιστεύει ότι η συνουσία ή ακόμα και ο αυνανισμός δεν την ευνοούν. Κι αυτό κάνει ακόμα χειρότερα τα πράγματα αφού, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το σεξ και ειδικότερα οι τακτικοί οργασμοί απομακρύνουν τα δυσάρεστα συμπτώματα. Ο λόγος; η ερωτική διέγερση αυξάνει τη ροή του αίματος και την οξυγόνωση στην περιοχή, γεγονός που λειτουργεί σαν άσκηση για το αιδοίο, αφού αυξάνει την ελαστικότητα των ιστών και ακόλουθα την ύγρανση, αποτρέποντας τις φλεγμονές που οδηγούν στην ατροφία. Η υγιής σεξουαλική ζωή είναι πολύ σημαντική για μία γυναίκα και σ’ αυτό το κομμάτι λοιπόν.