SEX

Ο λόγος που έχεις τόση διάθεση για σεξ όταν έχεις περίοδο

Είτε το έχεις παρατηρήσει, είτε όχι, τις ημέρες της περιόδου, η διάθεσή σου για σεξ χτυπάει κόκκινο. Προφανώς όλες ξέρουμε ότι πρόκειται για κάτι ορμονικό, αλλά τι ακριβώς είναι αυτό που σε κάνει να θες τόσο πολύ λίγη παρέα στο κρεβάτι σου; Ή να έρθεις σε οργασμό ακόμα και μόνη σου τέλος πάντων!

Ο θηλυκός έμμηνος κύκλος περιλαμβάνει την κυκλική άνοδο και πτώση των οιστρογόνων, της προγεστερόνης, της τεστοστερόνης και της ανδροστενολόνης. Παρόλο που ξέρουμε ότι αυτές οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη διάθεσή σου για σεξ, οι επιστήμονες δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα ακριβώς πώς γίνεται αυτό.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Hormones and Behavior, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μεταβαλλόμενα επίπεδα οιστρογόνου και προγεστερόνης επηρέασαν σημαντικά τη σεξουαλική διάθεση των γυναικών, αφού μέτρησαν τα επίπεδα των ορμονών αυτών κατά τη διάρκεια δύο εμμηνορρυσιακών κύκλων. Αυτό πιθανότατα συνέβη επειδή τα οιστρογόνα προωθούν τη λίμπιντο και τον πόθο, ενώ η προγεστερόνη είναι μια σταθεροποιητική ορμόνη που καταστέλλει τη λίμπιντο.

Πριν από εκείνες τις μέρες του μήνα, οι ορμόνες αυτές ήταν σε ένα αυξημένο επίπεδο, αλλά ακριβώς πριν την περίοδο πέφτουν. Την πρώτη εβδομάδα της περιόδου, όταν αιμορραγείς, τα οιστρογόνα αρχίζουν να ανεβαίνουν.

Αυτή η φάση του κύκλου σου μπορεί να είναι και όταν νιώθεις πολύ έντονα την σεξουαλική επιθυμία. Κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά την περίοδο, είναι που η προγεστερόνη – η ορμόνη που καταστέλλει την σεξουαλική σου διάθεση – βρίσκεται στα χαμηλότερά της επίπεδα. Παράλληλα, τα επίπεδα των οιστρογόνων που ενισχύουν την διάθεσή σου για σεξ, αυξάνονται. Όπως καταλαβαίνεις, δεν υπάρχει σωτηρία. Αν και, ορμονικά μιλώντας πάντα, την περισσότερη διάθεση για σεξ, την έχεις στην ωορρηξία, δηλαδή περίπου δύο εβδομάδες μετά την περίοδό σου. Άσε που ο οργασμός μπορεί να σε βοηθήσει να ανακουφιστείς και από τις κράμπες της περιόδου.