SEX

5 πράγματα που ρίχνουν τη διάθεσή σου για σεξ (και δεν τα είχες σκεφτεί ποτέ)

Πριν πούμε οτιδήποτε σχετικά με το τι "σκοτώνει" την λίμπιντό μας να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει αυτό που λέμε ''normal ερωτική διάθεση'' καθώς ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και η συμπεριφορά του στο σεξ έχει να κάνει τόσο με τον χαρακτήρα του όσο και με τον οργανισμό του. Αν και δεν υπάρχει κάποιο standard σχετικά με τη διάθεση που έχουμε για το σεξ, οι επιστήμονες έχουν μελετήσει τι επηρεάζει και τι όχι την ερωτική μας διάθεση και έχουν καταλήξει, μεταξύ άλλων, στα εξής 5 πράγματα.

1. Κάνεις κάποια φαρμακευτική θεραπεία

Φυσικά δεν μιλάμε για σποραδική χρήση φαρμάκων αλλά για μια θεραπεία που γίνεται σε βάθος χρόνου και επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργία του οργανισμού μας. Αρκετές έρευνες έχουν συνδέσει τα χάπια για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και τα αντικαταθλιπτικά με την μειωμένη λίμπιντο για αυτό καλό θα ήταν να μιλήσεις με τον γιατρό σου αν έχεις παρατηρήσει κάποια σημαντική αλλαγή.

2. Έχεις παραπάνω κιλά

Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί αρκετές φορές με την πτώση της διάθεσης για σεξ, τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες, και αυτό συμβαίνει γιατί επηρεάζει την έκκριση των ορμονών που ευθύνονται για την λίμπιντό μας αλλά και τη διάθεσή μας γενικότερα.

3. Έχεις παιδιά!

Έρευνες έχουν δείξει πως γυναίκες ηλικίας 35-47, που έχουν παιδιά παρουσιάζουν αισθητά μειωμένη λίμπιντο εξαιτίας του άγχους που έχουν για την ανατροφή των παιδιών, γεγονός που επηρεάζει σαφώς και τους άντρες, αλλά όχι στο ίδιο επίπεδο.

4. Δεν κοιμάσαι σωστά

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να μειώσει αισθητά την έκκριση τεστοστερόνης στον οργανισμό, η οποία ευθύνεται για τη λίμπιντο των αντρών, ενώ καταπονεί ιδιαίτερα τον οργανισμό μας με αποτέλεσμα να μην έχουμε πια όρεξη για σεξ. Για αυτό, προσπάθησε να κοιμάσαι τουλάχιστον 7 ώρες την μέρα.

5. Δεν παίρνεις αρκετή βιταμίνη D

Αρκετές έρευνες έχουν συνδέσει πτώση της επιθυμίας μας για σεξ με την κατάθλιψη, τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες. Αν και η κατάθλιψη έχει πολλές, διαφορετικές αιτίες, η έλλειψη βιταμίνης D, αποτελεί βασικό παράγοντα καθώς επηρεάζει αρνητικά την ισορροπία των ορμονών στον εγκέφαλό μας. Βέβαια δεν υπάρχει κάποια έρευνα που να λέει ότι η πρόσληψη βιταμίνης D ανεβάζει τη λίμπιντό σου, ωστόσο ερευνητές στην Αυστραλία ανακάλυψαν ότι όσο υψηλότερα επίπεδα έχει η βιταμίνη στον οργανισμό των αντρών τόσο αυξάνεται και η τεστοστερόνη τους, η οποία επηρεάζει με τη σειρά της τη διάθεση για σεξ.