SEX

Οι βασικοί λόγοι που ωθούν έναν άντρα στην απιστία

Σύμφωνα με μία από τις τελευταίες παγκόσμιες έρευνες της Durex το 22% του πληθυσμού έχει παραδεχτεί ότι έχει διαπράξει απιστία. Στην κορυφή της πυραμίδας των άπιστων δεσπόζουν οι Τούρκοι άντρες, με το 58% να παραδέχεται πως έχει κάνει σεξ εκτός γάμου. Στον αντίποδα οι Ισραηλινοί, οι οποίοι με ένα μόλις 7% να δηλώνει απιστία διεκδικεί τα σκήπτρα του πιο πιστού αρσενικού λαού. Όσον αφορά στους Έλληνες, 8 στους 10 απατούν τη σύντροφό τους κατά τη διάρκεια ενός μόνιμου δεσμού ή γάμου, όπως υπέδειξε η σχετική έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου το 2016. Αναρωτιέσαι ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι που επικαλείται ο μέσος άντρας ότι τον οδηγούν στο κρεβάτι με μία άλλη γυναίκα;

Εννιά χρόνια πριν ο Αμερικανός ψυχοθεραπευτής Gary M. Neuman συμπεριέλαβε στο βιβλίο του The Truth About Cheating μια έρευνα στην οποία συμμετείχαν 200 παντρεμένοι άντρες. Όσοι παραδέχτηκαν ότι είχαν κάνει την περίφημη λαδιά επικαλέστηκαν τους παρακάτω λόγους:

Το 47% αυτών παραδέχτηκαν “συναισθηματική δυσαρέσκεια προς τη σύζυγο”. Η κοινωνία μας μαθαίνει πως το σεξ είναι απαραίτητο συστατικό στην καλοπέραση ενός αρσενικού. Αλλά οι άντρες έχουν επίσης συναισθήματα και θέλουν οι σύντροφοί τους να τους δείχνουν εκτίμηση και να αναγνώριση στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, είναι ένα από τα σχόλια του επικεφαλής της έρευνας.

Το παραπάνω επιβεβαιώνεται έμμεσα και από το γεγονός ότι η ανεξέλεγκτη ερωτική επιθυμία προς ένα τρίτο πρόσωπο δεν έπαιξε σχεδόν καθόλου ως δικαιολογία. “Οι άνδρες είναι καλοί στο να επιμερίζουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους”, ήταν το σχόλιο του Neuman εξηγώντας πως “μπορούν να βάλουν πάγο σε κάτι που αισθάνονται και να ασχοληθούν μ’ αυτό αργότερα”.

Ένα από τα σχόλια του Neuman που αξίζει να τονισθεί είναι το εξής: “η κοινωνία και όλα τα σχετικά κλισέ περί αρρενωπότητας αποτρέπουν τους άνδρες από το να ανοιχτούν σε συναισθηματικά ζητήματα μέσα στη σχέση τους, κι αυτό είναι κάτι που τους μεταμορφώνει σε δυσλειτουργικούς συντρόφους”.

Ένα ακόμα συμπέρασμα που βγήκε από τη συγκεκριμένη έρευνα είναι πως οι άντρες επηρεάζονται μεταξύ τους. Κοινώς, όταν κάποιος περιστοιχίζεται από άπιστους φίλους, εμφανίζει μεγαλύτερη πιθανότητα να ακολουθήσει τα χνάρια του κολλητού, αφού έχει την τάση να απενοχοποιεί κάτι που έχουν κάνει οι πιο κοντινοί σ’ εκείνον άνθρωποι. Αυτό τουλάχιστον παραδέχτηκε το 77% των κυρίων που συμμετείχαν στην έρευνα.