ΣΩΜΑ

Αγάπη επιλεκτική και η πιο inspiring έκθεση φωτογραφίας που επισκεφθήκαμε τελευταία παρέα με το Dove

Φωτεινή Ζαγλάρα

Η αγάπη για τις τρίχες στο σώμα μας- μαζί και η περιποίησή τους- ήταν πάντα επιλεκτική. Αν το καλοσκεφτείς, από παιδιά μάθαμε να φροντίζουμε και να αγαπάμε τις τρίχες στο κεφάλι μας και αρχίσαμε να ενοχοποιούμε αυτές στα υπόλοιπα μέρη του σώματός μας, στα φρύδια, τις μασχάλες, το πρόσωπο, τα πόδια, την κοιλιά μας.

Ήταν «φυσιολογικό» να περιποιούμαστε τα μαλλιά μας και να κατεβάζουμε τα χέρια μας σε κάθε φωτό, «κρύβοντας» τις μασχάλες μας. Οι «τέλειες» αγκαλιές- σύμφωνα με την «αισθητική»/ στερεότυπα της κοινωνίας- δεν είχαν τρίχες ή «ανεπιθύμητες» σκιές και στη «τέλεια» φωτό δεν είχαμε τα χέρια σηκωμένα.

Η ομορφιά άρχισε να γίνεται «αγχωτική» χάνοντας το αληθινό της πρόσωπο, «κρυμμένη» μέσα σε καμουφλαρισμένες ανασφάλειες και στα φίλτρα του Instagram και μαζί μ΄ αυτή, αρχίσαμε να χάνουμε το δικαίωμα στο σώμα μας, ακόμη και όταν μιλάμε για πράγματα απλά, όπως η επιλογή μας στο ξύρισμα ή όχι.

Η περιοχή της μασχάλης έγινε άλλο ένα ταμπού- πηγή άγχους για εμάς, τις γυναίκες. Οι τρίχες της μασχάλης συνδέθηκαν με τον έντονο ιδρώτα ή την κακοσμία. Και σύμφωνα με αυτή τη λογική, οι γυναίκες δεν μπορούμε να ιδρώνουμε ή να μυρίζουμε (πράγματα απολύτως φυσιολογικά), γιατί έτσι, δεν είμαστε τέλειες. Μια αντίληψη που μας προωθεί διαρκώς η κοινωνία, αποδεικνύοντας στην πράξη πως ο αγώνας για αυτοδιάθεση και απελευθέρωση από τις νόρμες είναι διαρκής και όχι πάντα αυτονόητος.

9 στις 10 γυναίκες- σύμφωνα με έρευνα του Dove- έχουν αισθανθεί άβολα για την περιοχή της μασχάλης τους κάποια στιγμή στη ζωή τους, ενώ πολλές από αυτές πιστεύουν πως υπάρχει ένας τύπος μασχάλης που προβάλλεται ως «ιδανικός», δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερη πίεση στο να «χωρέσουν» μέσα σ’ αυτό το ουτοπικό, αλλά κοινωνικά αποδεκτό πλαίσιο.

Τα χρόνια περνούν κι αν μία λέξη πρέπει να ηχεί όσο καμία στα αυτιά μας είναι η λέξη απενοχοποίηση. Απενοχοποίηση από κάθε τι που μας κρατά πίσω,  μακριά από τον αληθινό μας εαυτό, τα «θέλω» μας.

Ο αγώνας προς την αλλαγή είναι συνεχής και πραγματικά, έχουμε ανάγκη τόσο από #inspiring γυναίκες όσο και από brands- υπέρμαχους της αληθινής ομορφιάς, όπως το Dove που για ακόμη μία φορά έρχεται να συμβάλλει στην απενοχοποίηση όλων αυτών των στερεοτύπων, όπως της την περιοχή της μασχάλης, εμπνέοντας και κινητοποιώντας όλες τις γυναίκες να αγαπήσουν και να αποδεχτούν αυτή την περιοχή του σώματός τους, όπως είναι ή όπως επιλέγουν να είναι! Εκεί, άλλωστε δεν βρίσκεται και το νόημα της αληθινής ομορφιάς;

Πριν λίγες μέρες λοιπόν, βρεθήκαμε στα εγκαίνια της “The Artpit Collection”, μιας πολύ διαφορετικής- από τα συνηθισμένα- έκθεσης φωτογραφίας που διοργάνωσε το Dove στον εκθεσιακό χώρο του μετρό Συντάγματος. Σκοπός της; Να ανακαλύψουμε ότι η ομορφιά κρύβεται παντού, ανοίγοντας έναν εποικοδομητικό διάλογο και τον δρόμο προς την πραγματική φροντίδα αυτής της περιοχής.

Οκτώ καταξιωμένοι Έλληνες φωτογράφοι (Ιωάννα Ανδρεοπούλου – Κοσμάς Κουμιανός – Μαρία Κουτρουμπή –Νικόλας Μάστορας – Αιμιλία Μπαλάσκα – Κώστας Πήττας – Μαρία Σιόρμπα – Κλεοπάτρα Χαρίτου) ένωσαν τις δυνάμεις τους με το Dove, δημιουργώντας εντυπωσιακά έργα που αναδεικνύουν την περιοχή της γυναικείας μασχάλης.

Μέσα από την ξεχωριστή καλλιτεχνική τους ματιά και τις πραγματικά φανταστικές φωτογραφίες τους, έφεραν ένα βήμα πιο μπροστά στη συνείδησή μας, αυτό το τόσο παρεξηγημένο και παραμελημένο σημείο του σώματος, οπτικοποιώντας όλες σχεδόν τις σκέψεις μας.

Μετά την αποδοχή, σειρά έχει η σωστή φροντίδα και περιποίηση με τους κατάλληλους συμμάχους. Η αγαπημένη σειρά αποσμητικών Dove, συνώνυμο της φροντίδας του Dove, χωρίς καθόλου αλκοόλ προσφέρει μία μοναδική εμπειρία φροντίδας, περιποίησης και προστασίας. Χάρη στα πλούσια ενυδατικά στοιχεία η περιοχή της μασχάλης διατηρείται απαλή, για να νιώθεις πιο άνετη και απελευθερωμένη από ποτέ.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάς, πως στο σώμα μας δεν υπάρχουν «όμορφα» και «άσχημα» σημεία. Η αληθινή ομορφιά είναι αυτή που πηγάζει από τον αληθινό μας εαυτό και τις απενοχοποιήμενες επιλογές μας. You are unique!

Φωτεινή Ζαγλάρα