ΦΙΛΙ

Τι μαρτυρά για τη σχέση σας ο τρόπος που τον φιλάς;

Έχεις παρατηρήσει πως όταν φιλιέστε στο στόμα με το έτερον ήμισυ, κάτω από το γκι ή οπουδήποτε αλλού, τα κεφαλάκια σας γέρνουν, του ενός προς τα δεξιά, του άλλου προς τ' αριστερά;  Γιατί συμβαίνει αυτό, έχεις αναρωτηθεί ποτέ; Άραγε σου χει περάσει από το μυαλό πως κάτι μπορεί να σημαίνει αυτό; Να σου δίνει ένα στοιχείο για το πού πάει αυτή η σχέση;

Όχι; Ε, μάθε λοιπόν πως το στραβό σου το κεφάλι τα φταίει όλα.

Ψυχολόγοι εκεί μακριά στον παγωμένο Καναδά και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο του Saskatchewan εντόπισαν μια ειδοποιό διαφορά ανάμεσα σε εκείνους που γέρνουν προς τη μία και προς την άλλη αντίστοιχα. Αυτό στο οποίο κατέληξαν είναι πως  η κατεύθυνση που αυθόρμητα επιλέγεις αποκαλύπτει το πόσο ουσιαστικά ερωτικά ή μη είναι τα αισθήματα που τρέφεις για τον αγαπημένο σου.

Αυτό που έκαναν είναι να συγκρίνουν τα φιλιά που δίνουν στο στόμα οι γονείς με τα παιδιά τους και εκείνα που ανταλλάσσονται ανάμεσα στα ζευγάρια. Για να σου μιλάω τώρα γι’ αυτό, σημαίνει πως οι ερευνητές εντόπισαν μια αξιοπρόσεχτη διαφορά ανάμεσα σ’ αυτά τα δύο είδη. Όταν οι γονείς φιλούσαν τα παιδιά τους  συνήθως έγερναν το κεφάλι προς τα αριστερά. Αντιθέτως, τα ρομαντικά/ερωτικά φιλιά είχαν κλίση προς τα δεξιά.

Παράλληλα οι Καναδοί ψυχολόγοι έδωσαν προσοχή στις συνθήκες  που επιδρούν στον τρόπο που φιλιούνται οι άνθρωποι, καταλήγοντας μεταξύ άλλων στο ότι η κλίση των κεφαλιών ήταν πανταχού παρούσες. Για να το εξηγήσουν κατέφυγαν σε άλλες μελέτες σύμφωνα με τις οποίες οι γονείς έχουν την τάση να χρησιμοποιούν το αριστερό τους χέρι για να λικνίσουν τα παιδιά τους και κάπως έτσι ασυναίσθητα γέρνουν το κεφάλι τους προς την ίδια πλευρά όταν θέλουν να τα φιλήσουν.

Από την άλλη πλευρά, οι ερωτικές σχέσεις έχουν συνδεθεί με αυξημένη δραστηριότητα στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου, το οποίο οδηγεί σε δεξιόστροφη κίνηση του κεφαλιού, η οποία επίσης είναι κάτι που συνηθίζουμε χωρίς να το καταλαβαίνουμε.

Τι πρέπει να κρατήσεις απ΄όλα τα παραπάνω; Το συμπέρασμα της έρευνας: Αν όταν φιλάς τη/το σύντροφό σου κλίνοντας προς τα αριστερά, σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, υποσυνείδητα ή μη,  ίσως να μην είναι και 100% έρωτας αυτό που νιώθεις για εκείνον.