ΑΠΙΣΤΙΑ

Είναι τελικά απιστία το online φλερτ;

Οι ερωτικές ευκαιρίες που προσφέρει το ψηφιακό περιβάλλον μέσα στο οποίο πλέον περνάμε αρκετά μεγάλο κομμάτι της ζωής μας εύλογα εγείρει το εξής ερώτημα: Το online τσιλημπούρδημα, αυτό που λαμβάνει χώρα μέσα στις ιστοσελίδες γνωριμιών και τα inbox εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο, πόσο απιστία πρέπει να θεωρείται από τη στιγμή που δεν συμβαίνει σεξ

Το site γνωριμιών Gleeden έθεσε πρόσφατα το παραπάνω ερώτημα στους περίπου 27.000 χρήστες του. Το 47% των γυναικών και το 69% των αντρών απάντησε πως  δεν θεωρεί απιστία το να μιλάμε όχι και τόσο φιλικά με “φίλους” μας στα social από τη στιγμή που δεν υπάρχει ερωτική επαφή με τον παραδοσιακό τρόπο που όλοι ξέρουμε. Τι κι αν οι σκέψεις και τα κίνητρα είναι πονηρά, τι κι αν οι direct selfies πάνε κι έρχονται, τα online ειδύλλια μεταξύ δεσμευμένων δεν πιάνονται ως κουτσουκέλα για πολλούς εκεί έξω “από τη στιγμή που δεν κάνουν σεξ” και ίσως να μη συναντηθούν ποτέ στην αληθινή ζωή.

Είναι προφανές πως πολλοί έχουν απενοχοποιήσει εντελώς συμφεροντολογικά τις ερωτικές ευκαιρίες που προσφέρει το ψηφιακό περιβάλλον, το οποίο ικανοποιεί- μέχρι ενός σημείου- την επιθυμία για κάτι άλλο ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει στους επιρρεπείς στην απιστία να δηλώνουν μονογαμικοί και να απαιτούν να τους πιστεύουμε κιόλας.

Άρα λοιπόν τι συνέπεια έχει όλο αυτό το ψηφιακό αλισβερίσι στις σύγχρονες αναλογικές ερωτικές σχέσεις;

Σύμφωνα με μία θεωρία, την οποία έχει εκφράσει καλύτερα απ’ όλους ο John Portmann, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Virginia και συγγραφέας του βιβλίου “In Defense of Lust” θεωρεί την ψηφιακή απιστία δικλείδα ασφαλείας και προστασίας των παραδοσιακών μονογαμικών σχέσεων, από τη στιγμή που μ’ αυτόν τον οξύμωρο τρόπο διαφυλάσσεται η σεξουαλική αποκλειστικότητα των συντρόφων. Αφού “όλα γίνονται στο μυαλό”. Δηλαδή για τον Portmann και τους υποστηρικτές του το να αρχίσεις να φαντασιώνεσαι κάποιον άλλον, ένα υπαρκτό πρόσωπο με το οποίο επικοινωνείς και που ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορείς να συναντήσεις από κοντά και να βγάλεις τα μάτια σου μαζί του κάνει καλό όσο υπάρχει στη θεωρία και άρα το ελέγχεις.

“Το ελέγχεις”; Μεγάλη κουβέντα, ειδικά από τη στιγμή που πλέον μία από τις επικρατέστερες αιτίες διαζυγίου σύμφωνα με τους δικηγόρους εμφανίζεται όταν ο κέρσορας πατήσει πάνω στο inbox του συντρόφου.

Γιατί κακά τα ψέματα, όσα χρόνια κι αν περάσουν, σε όσο high tech κι αν εξελίσσονται οι σχέσεις μας, άπαξ και η εμπιστοσύνη κλονιστεί, το delete αργά ή γρήγορα θα πατηθεί. Κάποια πράγματα δεν θ’ αλλάξουν ποτέ.