WELLNESS

Δυο δυο. Στον αφροδισιολόγο δυο-δυο

Άνοιξη. Τα πουλάκια κελαηδούν, οι πεταλούδες πετούν από λουλούδι σε λουλούδι, οι αμυγδαλιές ανθίζουν και τα δερματικά κονδυλώματα βρίσκονται σε έξαρση. Και για μάντεψε...όχι μόνο την άνοιξη. Ναι ναι ξέρω. Τώρα φτύνεις το κόρφο σου λέγοντας "μακριά από εμάς", αλλά μιλάμε για το πιο συχνό σεξουαλικών μεταδιδόμενο νόσημα της εποχής μας, το οποίο υπολογίζεται ότι θα προσβάλει ένα στα δύο άτομα κατά τη διάρκεια της ζωής του. Μην επικαλείσαι τα θεία για να σε σώσουν και σταμάτα τα “ίου”. Ήρθε η ώρα να μάθεις και εσύ και ο σύντροφός σου πώς θα προστατευτείτε και τι πρέπει να κάνετε εάν κολλήσετε.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Ελλάδα υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων, ενώ οι αναζητήσεις των Ελλήνων χρηστών στο Google, για τη νόσο, αυξάνονται κάθε χρόνο, και όπως μας εξηγεί ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς, τα περιστατικά ασθενών με δερματικά κονδυλώματα που επισκέπτονται τα δερματολογικά ιατρεία, αυξάνονται καθημερινά, κυρίως λόγω της άγνοιας των ασθενών, ότι το προφυλακτικό δεν αρκεί για την πλήρη προστασία από τα κονδυλώματα. Όπως το διάβασες. Δεν αρκεί.

Το προφυλακτικό καλύπτει μεν τη γεννητική περιοχή, ωστόσο τα κονδυλώματα έχουν την ικανότητα να μεταδίδονται στις ακάλυπτες περιοχές, όπως στη βάση του πέους και γύρω από το αιδοίο. Γι’ αυτό το λόγο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, να μπορούμε να εντοπίσουμε τα κονδυλώματα με γυμνό μάτι ή μέσω της ψηλάφησης του ερωτικού μας συντρόφου. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντοτε εύκολο, καθώς τα κονδυλώματα “καμουφλάρονται” είτε κάτω από το τριχωτό της περιοχής, είτε παίρνοντας την μορφή σπίλων (ελιών).

Stopkondilomata.jpg 

Μην μου αγχώνεσαι όμως. Σε καμία περίπτωση δεν είσαι ανήμπορη. Η καθαριότητα λένε πως είναι η μισή αρχοντιά και η μάθηση η καλύτερη πρόληψη. Όλα αυτά τα αναπάντεχα ερωτήματα που έχουν γεννηθεί μέσα στο μυαλό σου (πώς μπορείτε να τα εντοπίζετε με γυμνό μάτι, και τι θα πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που προσβληθείτε) μπορείς να τα λύσεις αρχικά πηγαίνοντας μέχρι τον πιο κοντινό σου υπολογιστή και να πληκτρολογήσεις stopkondylomata.com. Αυτή όμως να ξέρεις είναι απλά η αρχή.

Σηκώνουμε, λοιπόν, τώρα τα μανίκια και σου λέμε ότι τόσο εσύ όσο και ο αγαπημένος σου αυτή την επίσκεψη στον δερματολόγο-αφροδισιολόγο θα πρέπει να την κάνετε και να την ξανακάνετε (σημαντική η επανεξέταση – να τα λέμε αυτά). Και κυρίως αν είσαστε άνθρωποι που υποφέρετε από εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή συνηθίζετε να αλλάζετε τακτικά ερωτικούς/ες συντρόφους ή έχετε “αλλεργία” στο προφυλακτικό.

Μην ντρέπεσαι. Θυμήσου: Η υγεία είναι sexy!