ΕΡΩΤΑΣ

Τα 20 σημάδια που μαρτυρούν μια βαρετή σχέση και οι τρόποι να την “αναστήσετε”

Δεν κρατιέστε πια χέρι-χέρι όταν περπατάτε, πολλές φορές δίνετε τυπικά φιλιά, δεν αγκαλιάζεστε όταν πέφτετε για ύπνο ενώ μερικές φορές μπορεί να μην πείτε και «καληνύχτα», το σεξ έχει μειωθεί ενώ δεν νιώθεις πια ότι ανυπομονείς να τον δεις, ούτε ότι είναι το κέντρο της προσοχής σου.

Άλλοι το λένε «μέλια», άλλοι «ενθουσιασμό», άλλοι «μαγεία», άλλοι «φλόγα», άλλοι «έρωτα» και, παρά τα όσα ακούγονται για τη διάρκεια του σε μια σχέση (π.χ. έχω διαβάσει και για 8 μήνες, έχω διαβάσει και για 5 χρόνια-άκρη δεν έχω βρει), κάθε ζευγάρι είναι και μία τρανταχτή απόδειξη ότι δεν μπορείς να «καλουπώσεις» επιστημονικά τον έρωτα. 

Αν μπορούσαμε να κάνουμε μια κάποια γενίκευση θα λέγαμε απλώς ότι, στη σύγχρονη εποχή, στο τώρα που ζούμε, με τα swipes εξωτερικά ερεθίσματα να είναι σαφώς πιο πολλά σε σχέση με δέκα ή είκοσι χρόνια πίσω, έχει γίνει κατά τι πιο εύκολο να βαρεθεί κανείς και να θεωρήσει το εκάστοτε έτερόν του ήμισυ, δεδομένο.

Γινόμαστε πιο επιπόλαιοι; πιο αναλώσιμοι λόγω της πληθώρας των επιλογών; φθίνει ο θεσμός της αγάπης γενικά; Ειδικός δεν είμαι για να σου απαντήσω με επιστημονική τεκμηρίωση. Αυτό που με σιγουριά μπορώ να σου πω είναι ότι δεν υπάρχει «κανονικό» και «μη κανονικό» σε μια σχέση. Παρόλα αυτά τείνουμε να θεωρούμε «κανονικό» αυτό που έχει π.χ. η κολλητή μας, οπότε να συγκρίνουμε τη σχέση μας με τη δική της. Λάθος.

Σε κάθε περίπτωση όμως, πέρα από το ένστικτο και τα vibes που λαμβάνεις από τον σύντροφό σου, πώς μπορείς να καταλάβεις ότι έχει βγει από τη συνταγή αυτό το έξτρα συστατικό που σας ενώνει;

Έρευνα που έγινε πρόσφατα σε 2.000 ενήλικες, κατέληξε σε μια λίστα με τα 20 πιθανά σημάδια που καταδεικνύουν μια σχεσική ύφεση.

20 σημάδια ότι έχετε βαρεθεί

1. Κάνετε πολύ λιγότερο σεξ (ή καθόλου)

2. Δεν αγκαλιάζεστε τη νύχτα όταν κοιμάστε

3. Δεν λέτε «σ’ αγαπώ» ο ένας στον άλλον

4. Δεν κάνετε πια καινούρια πράγματα μαζί

5. Δεν βγαίνετε «ραντεβού» (ναι, μόνο οι δυο σας)

6. Έχετε «αφεθεί» και άρα δεν προσέχετε τον εαυτό σας όπως παλιά

7. Κοιμάστε σε διαφορετικά κρεβάτια/δωμάτια

8. Ασκείτε έντονη κριτική ο ένας στον άλλον ακόμα και για τα μικρά (κοινώς σας ενοχλεί και το παραμικρό)

9. Έχετε αφήσει κάποιο τρίτο πρόσωπο να μπει ανάμεσά σας

10. Δεν κρατιέστε χέρι-χέρι

11. Δεν κάνετε κομπλιμέντα ο ένας στον άλλον

12. Δεν αγκαλιάζεστε όταν κάθεστε μαζί στον καναπέ

13. Προτιμάτε να κοιμηθείτε αντί να κάνετε σεξ

14. Δεν δίνετε φιλί αποχαιρετισμού

15. Η σκέψη του να κάνετε σεξ δεν σε ιντριγκάρει καθόλου

16. Πηγαίνετε για ύπνο διαφορετικές ώρες

17. Δεν προσπαθείς τόσο ώστε να δείχνεις όμορφη (ή αντίστοιχα εκείνος) όταν είναι να βγείτε

18. Δεν γιορτάζετε πια επέτειο ή άλλες ιδιαίτερες περιστάσεις

19. Προτιμάς να πας διακοπές με τις φίλες σου παρά με εκείνον

20. Όταν είστε μαζί, μεγάλο μέρος του κοινού σας χρόνου το περνάτε ο καθένας στα δικά του social media.

Μάλιστα.

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει άνθρωπος που πιστεύει ότι θα είναι για πάντα ερωτευμένος με τον σύντροφό του και κυρίως ενθουσιασμένος όπως στις αρχές (αν υπάρχει, να μας μιλήσει και να δώσει σοφία)  κι αυτό φαίνεται και από τη συγκεκριμένη έρευνα. 6 στους 10 νιώθουν ότι είναι αναπόφευκτο, κάποια στιγμή, η σχέση να περάσει στην παρακμή της.

Εντάξει. Ναι. Σύμφωνοι. Προφανώς θα γίνει αυτό, αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα το τέλος της. Μια σχέση είναι ένας ζωντανός οργανισμός που, για να συνεχίσει να αναπνέει και να αναπτύσσεται «ανοδικά», θέλει συνεχή προσπάθεια και από τις δύο πλευρές. Γι’ αυτό αντί να κάτσεις με σταυρωμένα τα χέρια περιμένοντας τους ενδεχόμενους τίτλους τέλους, σου έχουμε μερικές καλύτερες ιδέες:

12 τρόποι να «αναστήσεις» μια σχέση

1. Αρχίστε να ακούτε ο ένας τον άλλον (όχι με καταφατικά μουρμουρητά, αλλά ουσιαστικά)

2. Πες του ότι τον αγαπάς.

3. Φύγετε για ένα ταξίδι οι δυο σας.

4. Φίλα τον. Πιο συχνά.

5. Ανακαλύψτε ξανά ο ένας τον άλλον στο σεξ δοκιμάζοντας διαφορετικές στάσεις.

6. Φλερτάρετε (ξανά) ο ένας τον άλλον κάνοντας κομπλιμέντα 

7. Αφήστε στην άκρη τα κινητά σας (ή βαλ’ τε τα στο αθόρυβο) και περάστε χρόνο μαζί χωρίς τις ειδοποιήσεις να σας αποσπούν.

8. Κανόνισε να βγείτε οι δυο σας και φρόντισε να ετοιμαστείς όπως θα έκανες αν βγαίνατε για πρώτο ραντεβού.

9. Μπείτε στην κουζίνα μαζί και μαγειρέψτε.

10. Ξεκινήστε κάτι καινούριο μαζί (μια γλώσσα/ μια δραστηριότητα/ ακόμα και τρέξιμο)

11. Δείτε παλιές σας φωτογραφίες (ίσως σου ακούγεται λίγο cheesy, αλλά η νοσταλγία θα σας ξυπνήσει τα πρώτα σας αγνά συναισθήματα)

12. Περάστε χρόνο χωριστά (ο καθένας με τους φίλους του) ώστε να λείψετε ο ένας στον άλλον. Όσο σημαντικό είναι να περνάτε χρόνο μαζί, άλλο τόσο είναι και να αφιερώνει ο καθένας χρόνο στον εαυτό του. Γιατί; Επειδή έτσι ο κοινός σας χρόνος γίνεται πιο ποιοτικός.