VIRAL

Αυτή η γυναίκα είναι αλλεργική στον άντρα της

Η 29χρονη Johanna Watkins πάσχει από μια σπάνια - και αρκετά καινούρια - ασθένεια, η οποία την έχει κάνει αλλεργική στα πάντα, το φαγητό, τα χημικά, τους εξωτερικούς χώρους, τη σκόνη, ακόμα και στον σύζυγό της. Η περίπτωσή της είναι κάτι παραπάνω από ασυνήθιστη, γι' αυτό και φιγουράρει σαν θέμα σε όλα τα μέσα.

Μετά από πολλές εξετάσεις διαγνώστηκε με το “Σύνδρομο Ενεργοποίησης των Μαστοκυττάρων”, πράγμα το οποίο την κάνει να μην μπορεί καν να αγκαλιάσει τον σύζυγό της. Τρώει τα ίδια δύο γεύματα εδώ και ένα χρόνο που έχει κάνει την εμφάνισή της αυτή η νόσος, δεν βγαίνει από το σπίτι της, δεν μπαίνει ήλιος στο δωμάτιό της, και με το που ανοίγει η πόρτα της, νιώθει αμέσως το σώμα της να αντιδρά. Μένει σε δωμάτιο με εξαγνιστές αέρος στον πάνω όροφο ενός συγγενικού σπιτιού, ενώ το δικό τους σπίτι ανακαινίζεται ώστε να μπορεί να μείνει εκεί με τον άντρα της.

Οι αλλεργικές της αντιδράσεις περιλαμβάνουν εξανθήματα, πόνο στα οστά, απώλεια συνείδησης, μέχρι και επικίνδυνα σοκ αναφυλαξίας. Οι μόνοι άνθρωποι στους οποίους δεν είναι αλλεργική, είναι ο αδερφός και η αδερφή της, οι οποίοι την επισκέπτονται μια φορά την εβδομάδα. Η ίδια βγαίνει από το σπίτι μόνο για να πάει σε ραντεβού με τον γιατρό της.

“Δε μπορώ να την πλησιάσω πολύ. Δε μπορώ καν να την αγκαλιάσω με ασφάλεια. Δε μπορώ να την αγκαλιάσω χωρίς να την πληγώσω”, λέει ο άντρας της, Scott.

 

Τι ακριβώς είναι αυτό που έχει; Μαστοκύτταρα υπάρχουν σε όλο μας το κορμί. Απελευθερώνουν χημικές ουσίες οι οποίες λένε στο ανοσοποιητικό μας σύστημα πώς να αντιδράσει. Όμως τα μαστοκύτταρα της Johanna απελευθερώνουν τα λάθος χημικά, στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή. Κι έτσι το ανοσοποιητικό της δρα σαν να απειλείται, όλη την ώρα.

Τα καλά νέα είναι πως όποιος διαγνωστεί με MCAS, συνήθως μπορεί να θεραπευτεί με ένα κοκτέιλ φαρμάκων. Η περίπτωση της Johanna όμως είναι σπάνια, σκληρή και δε δείχνει να ανταποκρίνεται σε καμία θεραπεία ως τώρα. Η ίδια μίλησε με τους δημοσιογράφους του FOX μέσω skype – αυτός είναι ο μόνος τρόπος που θα μπορούσε να τους “συναντήσει” – ενώ εκείνοι βρίσκονταν στον κάτω όροφο. Στο BBC δήλωσε πως κανονίζει ραντεβού με τον άντρα της, στα οποία κάθονται σε διπλανά δωμάτια, βλέπουν την ίδια ταινία και στέλνουν μεταξύ τους μηνύματα.