ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς ο πρώην κάνει κακό στην ψυχική σου υγεία

Όλες το έχουμε ζήσει: έχεις χωρίσει και ξάφνου πετάγεται στο facebook κάποιο tag που περιλαμβάνει το όνομα του πρώην σου. Ή απλά βλέπεις το προφίλ του επειδή το έψαξες στην αναζήτηση - και ντρέπεσαι γι΄αυτό.

Θες να δεις αν έχει βρει άλλη, τι κάνει, μήπως ασχήμυνε ή αν του έκανε like κάποια ύποπτη κοπέλα στη νέα φωτογραφία προφίλ του. Όπως και να ‘χει τον παρακολουθείς στα social media. Σε έκανε έστω και λίγο χαρούμενη αυτή σου η πράξη; Μάλλον όχι.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking, το να μένεις φίλη με τον πρώην σου στο Facebook – συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης όπου αρνείσαι να είσαι η πρώτη που θα τον διαγράψει – μπορεί να σου προκαλέσει δυσάρεστα συναισθήματα και θλίψη. Επίσης μπορεί να σου δημιουργήσει συναισθήματα σεξουαλικής λαχτάρας, ακόμα και να σε κάνει να μετανιώσεις για το οτιδήποτε.

Σύμφωνα με την βασική ερευνήτρια, Tara Marshall, το βασικό που πρέπει να κάνεις είναι να συνειδητοποιήσεις γιατί θες να μείνεις φίλη με τον πρώην σου. Συνήθως οι λόγοι είναι δύο: είτε έχεις ακόμα συναισθήματα γι’ αυτόν, είτε σου περνάει τόσο αδιάφορος που δεν έκανες καν τον κόπο να πατήσεις το unfriend.

Το facebook – stalking μπορεί να εντείνει τα συναισθήματα άγχους και ζήλιας, τα οποία φυσικά και δε χρειάζεσαι στη single ζωή σου. Όσο μπορείς να μειώσεις το πόσο εκτεθειμένοι είστε ο ένας στον άλλον, τόσο περισσότερο χώρο και διάθεση θα έχεις, για να προχωρήσεις.