ΣΧΕΣΕΙΣ

Γιατί κλείνουμε τα μάτια μας όταν φιλιόμαστε

Έχεις παρατηρήσει ποτέ πως όταν πας να φιληθείς, τα μάτια σου κλείνουν αυτόματα; Ερευνητές στην Αγγλία μπορεί να βρήκαν το λόγο που συμβαίνει αυτό. Ψυχολόγοι στο Royal Holloway, του Πανεπιστημίου του Λονδίνου έβγαλαν μία καινούργια έρευνα την προηγούμενη μόλις εβδομάδα, που εξετάζει πως οι περίπλοκες οπτικές διεργασίες αλληλεπιδρούν με την αίσθηση της αφής. Τι βρήκαν; Όσο πιο έντονη γίνεται μία οπτική διεργασία, τόσο μειώνετε η ικανότητα του ανθρώπου να παρατηρεί το άγγιγμα.

Οι ερευνητές τέσταραν το παραπάνω εύρημα, βάζοντας τους συμμετέχοντες να κάνουν μία οπτική εργασία στην οθόνη. Όσο οι συμμετέχοντες έκαναν το τεστ, μία μικρή δόνηση χορηγήθηκε στα χέρια τους, τα οποία ήταν καλυμμένα με ρούχα. Οι ερευνητές βρήκαν πως όσο πιο δύσκολη γινόταν η οπτική εργασία, τόσο πιο δύσκολα ένιωθαν τη δόνηση. Και το αντίθετο.

Αναρωτιέσαι τώρα πώς αυτό μπορεί να σχετίζεται με τα φιλιά. Σωστά; H Δρ. Polly Dalton, υπεύθυνη για την έρευνα, βλέπει τον συσχετισμό. “Όταν φιλιόμαστε κλείνουμε τα μάτια μας γιατί έτσι μειώνονται οι οπτικές απαιτήσεις και μπορούμε να αισθανθούμε περισσότερο το φιλί”.

Με απλά λόγια βιώνουμε και απολαμβάνουμε περισσότερο το φιλί όταν κλείνουμε τα μάτια, γιατί τίποτα δεν αποσπά την προσοχή μας.

Καλύτερα όμως να το δοκιμάσεις και μόνη σου για να καταλάβεις τι ακριβώς εννοεί η έρευνα.