ΕΡΕΥΝΑ

Έρευνα: Ο πόνος της ερωτικής απογοήτευσης είναι 100% αληθινός

Δύο έρευνες για τον πληγωμένο έρωτα, τον χωρισμό και τα δεινά του έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που όλοι έχουμε νιώσει κάποια στιγμή- ή πολλές παραπάνω. Ότι ο συναισθηματικός πόνος της αγάπης έχει επίδραση στο σώμα και άρα στην υγεία μας.

Η πιο πρόσφατη ανήκει σε ομάδα επιστημόνων στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο, οι οποίοι συνέκριναν αυτό που συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν πονάμε οργανικά με εκείνο που νιώθουμε όταν μας έχουν κάνει την καρδιά περιβόλι. Οι 40 εθελοντές, άτομα και των 2 φύλων, που συμμετείχαν είχαν πρόσφατα βιώσει έναν χωρισμό που δεν ήθελαν έπρεπε να φέρουν στο μυαλό τους πρώτα την εικόνα ενός φιλικού τους προσώπου του ίδιου φύλου και ακολούθως του/της πρώην συντρόφου. Αυτό που παρατήρησαν με μεγάλη ευκολία οι ερευνητές, σκανάροντας τους εγκεφάλους των ατόμων αυτών ήταν η αντίδρασή τους στην ερωτική απογοήτευση προσομοίαζε μ’ εκείνη που έχει κάποιος όταν το αριστερό του χέρι έρχεται σε επαφή με κάτι καυτό και δυσάρεστο. Πονάμε όσοι αγαπάμε.

Άλλη μια τρανή απόδειξη ότι το σώμα και συγκεκριμένα η καρδιά μας δέχεται ισχυρό πλήγμα έρχεται μέσα από τη σχετική μελέτη του βρετανικού πανεπιστημίου στο Άμπερντιν, σύμφωνα με την οποία το στρες που βιώνουμε μετά από έναν χωρισμό, ένα διαζύγιο ή τον θάνατο ενός αγαπημένου μας προσώπου μπορεί να προκαλέσει μία καρδιομυοπάθεια, γνωστή ως “το σύνδρομο της πληγωμένης καρδιάς”. Βοήθειά μας.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αδυναμία ανταπόκρισης στις επαγγελματικές υποχρεώσεις και στην έντονη δραστηριότητα λόγω δύσπνοιας και κακής κυκλοφορίας του αίματος. Μια πληγωμένη από έρωτα καρδιά χρειάζεται ίσως και κάτι παραπάνω από 4 μήνες για να επανέλθει πλήρως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενώ για κάποιους ο πόνος κρατάει χρόνια…