TIPS

Οι 5 πιο συνηθισμένες αιτίες φθοράς σε μία σχέση (και πώς να τις αντιμετωπίσεις)

Αν σε ρωτούσαν ποιες θεωρείς τις σημαντικότερες αιτίες χωρισμού τη σήμερον ημέρα, πολύ πιθανό να απαντούσες το οικονομικό, η έλλειψη εμπιστοσύνης, η απιστία. Ωστόσο, έχεις σκεφτεί ποτέ ποιες καθημερινές συνήθειες δικές σου αλλά και του συντρόφου σου υπονομεύουν και φθείρουν τη σχέση σας, κάνοντάς σας πιο ευάλωτους στο ενδεχόμενο του χωρισμού όταν συμβεί κάτι από τα παραπάνω;

Έχουμε πει με πάμπολλες αφορμές ότι καμία σχέση δεν είναι τέλεια ή, ακόμα και αν ήταν στην αρχή, δεν μπορεί να παραμένει έτσι σε όλη τη διάρκειά της, όπως επίσης και πως όλες οι σχέσεις χρειάζονται καθημερινή “δουλειά”, προκειμένου να έχουν πράγματα να σου προσφέρουν και να σε γεμίζουν.

Παρόλ΄αυτά, με τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας είναι λογικό να σου ξεφεύγουν στιγμές και να αφήνεις στην τύχη τους κάποια ζητήματα, νομίζοντας πως το κάνεις για καλό, ενώ στην πραγματικότητα πετυχαίνεις το εντελώς αντίθετο.

Για να μην βρεθείς προ εκπλήξεων, δες τις 5 πιο συνηθισμένες αιτίες που φθείρουν τη σχέση και αντίστοιχα πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις έγκαιρα την καθεμιά από αυτές.

1) Δεν δίνεις χρόνο και χώρο στον εαυτό σου

Είστε σε σχέση και όχι σιαμαία αδέλφια. Περνάτε πολύ όμορφα μαζί και αυτό είναι το ζητούμενο όμως δε χρειάζεται να είστε 24 ώρες το 24ωρο παρέα. Πάρτε λίγο χρόνο χώρια, κάντε πράγματα που αγαπά ο καθένας, δείτε τους φίλους σας και πάλι το βράδυ μαζί θα κοιμηθείτε. Αυτός ο δημιουργικός χρόνος με τον εαυτό σας θα δώσει τροφή για συζητήσεις και περισσότερη πληρότητα σε προσωπικό όσο και σε σχεσιακό επίπεδο.

Αν δεν το κάνετε ήδη, συζητήστε το μεταξύ σας με ειλικρίνεια και αποφασίστε από κοινού να περνάτε μερικές ώρες της ημέρας χώρια. Σύντομα θα δεις ότι αυτό θα ανανεώσει τη σχέση σας.

2) Σταματάς να μαθαίνεις το σύντροφό σου

Μπορεί να είστε αρκετό καιρό μαζί, αυτό όμως δε σημαίνει ότι γνωρίζεις τα πάντα για εκείνον συλλήβδην. Έχει διαπιστωθεί μέσα από έρευνες ότι τα ζευγάρια που ένιωθαν ευτυχισμένα μέσα σε μακροχρόνιες σχέσεις έκαναν ακριβώς αυτό: όσες υποχρεώσεις κι αν είχαν, πάντα αφιέρωναν κάποιο χρόνο μέσα στη μέρα για να συζητήσουν σε βάθος με το σύντροφό τους για οτιδήποτε άλλο πέρα από τα ζητήματα της ρουτίνας τους.

Τι να κάνετε: καθιερώστε μια ώρα της ημέρας που θα την αφιερώνετε εξ ολοκλήρου ο ένας στον άλλο σαν να ήταν τα πρώτα σας ραντεβού. Ο άνθρωπος είναι άγραφο χαρτί όταν έρχεται στη ζωή. Υπάρχουν διαρκώς πράγματα που μπορείς να μάθεις για εκείνον.

3) Προσπερνάς διαρκώς ό,τι σε ενοχλεί

Η λύση στα προβλήματα δεν είναι να τα αγνοούμε ούτε να τα βάζουμε κάτω από το χαλί. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι πρέπει να τρελαίνεσαι με το παραμικρό, όχι όμως και να μην συζητάς τα θέματα που σε απασχολούν. Καλύπτοντας τα διάφορα μικροθέματα που μοιραία προκύπτουν σε μία σχέση, απλώς τα συσσωρεύεις μέσα σου, θρέφοντας ένα “τέρας” που κοιμάται και περιμένει μια τόση δα αφορμή για να ξυπνήσει.

Πώς να το διαχειριστείς: βρες τον κατάλληλο χρόνο και χώρο για να φέρνεις προς συζήτηση ό,τι σε απασχολεί, χωρίς να έχεις έντονο ύφος και εστιάζοντας στο πώς θα προσπεράσετε μαζί το όποιο θέμα, για το καλό της σχέσης σας. Εν ολίγοις, δώσε στο σύντροφό σου να καταλάβει ήρεμα ότι δεν είναι εγωκεντρικό το θέμα, αλλά αφορά εξίσου και τους δύο.

4) Δεν εκφράζεις -παρά σε εξαίρετες περιπτώσεις- τα συναισθήματά σου

Σαφώς και δεν είναι όλες οι ώρες και οι μέρες ίδιες, αλλά δεν υπάρχουν “κατάλληλοι χρόνοι και τόποι” για να δείξεις στον άνθρωπό σου πόσο τον αγαπάς και πόσο ερωτευμένη είσαι μαζί του. Η κατάλληλη στιγμή, όπως εσύ την ορίζεις, μπορεί να μην έρθει και ποτέ, οπότε τι; Δεν θα πεις ποτέ όσα σκέφτεσαι και νιώθεις για εκείνον; Αυτές οι μικρές πλην σημαντικές λεπτομέρειες είναι που κρατούν τη σχέση σε εγρήγορση.

Η λύση: Αντί να περιμένεις πάντα από εκείνον, κάνε εσύ την αρχή και δείχνε του με λόγια και έργα καθημερινά τι σημαίνει για εσένα. Σταδιακά, θα τον “ξεκλειδώσεις” και θα νιώσει κι εκείνος άνετα να το κάνει συχνότερα από πριν.

5) Βλέπεις πάντα το ποτήρι μισο-άδειο

Μπορεί πράγματι κάποια πράγματα να μη λειτουργούν σωστά στη σχέση σας όμως δε χρειάζεται και δεν πρέπει να εστιάζετε μόνο σε αυτά, γιατί το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι μία διαρκής και συχνά αναίτια μουρμούρα. Κι όμως, για να είστε ακόμα μαζί, σίγουρα υπάρχουν κι εκείνα που σας ενώνουν και αυτά αξίζει να τα επαινείτε συχνά πυκνά.

Δείτε το αλλιώς: Κάντε μία λίστα με τα 5 στοιχεία που λειτουργούν πολύ καλά στη σχέση σας και μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο για να διορθώσετε εκείνα που δεν αποδίδουν ολόσωστα. Έτσι, θα έχετε ένα κοινό στόχο, αντλώντας δύναμη από τα θετικά της σχέσης σας, κάτι που θα σας ενώσει ακόμη περισσότερο.