SEX TIPS

5 αλήθειες που μας διδάσκει ένας χωρισμός (και καλό θα ήταν να ξέρουμε νωρίτερα)

Ποτέ δεν είπε κανείς ότι οι σχέσεις είναι εύκολο πράγμα. Χρειάζεται πολλή και αμοιβαία προσπάθεια για να καρποφορήσει και να είναι και οι δύο ευτυχισμένοι σε αυτή, πόσω δε μάλλον αν θέλουν να έχει και διάρκεια. Το κακό είναι ότι μετά το χωρισμό συνειδητοποιούμε συχνά τα λάθη που μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει ή εκείνα που δεν κάναμε όταν έπρεπε.

Ναι, το ξέρω. Κανείς δε γεννιέται γνωρίζοντας πώς πρέπει να φερθεί σε κάθε συγκυρία όμως το ερωτικό κομμάτι είναι κάτι στο οποίο εκπαιδευόμαστε χρόνο με το χρόνο, σχέση με τη σχέση, εμπειρικά. Γι’ αυτό και υποτίθεται ότι κάποια στιγμή παύουμε να επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη. Ή, μήπως, όχι;

Παρόλ’ αυτά, υπάρχουν μερικές αλήθειες που μας έχει διδάξει όλους, λίγο έως πολύ, ο κάθε χωρισμός και ίσως όλα να ήταν διαφορετικά αν τις κατείχαμε από πριν.

1) “Τα ετερώνυμα έλκονται”, για λίγο (συνήθως)

Σίγουρα, είναι αρκετά ιντριγκαδόρικο στην αρχή μιας σχέσης να διαφωνείς με τον άλλο και μέσα από αυτή τη διαδικασία να τον μαθαίνεις. Όταν, ωστόσο, περάσει ο πρώτος καιρός της αναγνώρισης και του πάθους και οι διαφωνίες σε βασικά ζητήματα παραμείνουν, τότε θα υπάρχει πρόβλημα στη σχέση και αυτό θα τη φθείρει μακροπρόθεσμα.

2) Η γοητεία είναι υπέροχη αλλά μόνο μια σταγόνα στον ωκεανό

Το πρώτο πράγμα που σε ελκύει σ’ έναν άνθρωπο που δεν ξέρεις είναι αναμφίβολα η εξωτερική του εμφάνιση. Δεν πρέπει να αρκεστείς όμως μόνο σε αυτό, αφενός γιατί είναι κάτι που αλλάζει κι αφετέρου γιατί μια σχέση θέλει πιο γερές βάσεις για να κρατήσει.

3) Αγαπώ σημαίνει αποδέχομαι τον άνθρωπό μου όπως είναι

Πέρα από μικροελαττώματα της καθημερινότητας που όλοι μας μπορούμε να βελτιώσουμε, έχουμε και χαρακτηριστικά, επίκτητα και γενετικά, που δεν αλλάζουν είτε γιατί δεν θέλουμε είτε γιατί δεν μπορούμε. Αυτά τα χαρακτηριστικά, όμως, είναι που ορίζουν το ποιοι είμαστε. Το να ζητάς από τον άνθρωπό σου να αλλάξει άρδην, ενώ μάλιστα αλλιώς τον γνώρισες και τον ερωτεύτηκες, σημαίνει απλώς ότι δεν τον αγαπάς γι’ αυτό που είναι αλλά για το πώς νόμισες ότι μπορεί να γίνει.

4) Να ψάχνεις για το άλλο σου ολόκληρο και όχι το άλλο σου μισό

Δύο ισχυρές, ανεξάρτητες και αυτόνομες προσωπικότητες έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν μια μακροχρόνια και υγιή σχέση από δύο ανθρώπους που ψάχνουν για “δεκανίκια” και καταφύγια στους συντρόφους τους. Νιώσε πρώτα καλά με τον εαυτό σου ως μονάδα και μόνο τότε θα μπορέσεις να λειτουργήσεις εξίσου καλά και στη δυάδα.

5) Η αγάπη (μερικές φορές) δε νικά τα πάντα

Και δε χρειάζεται να υπάρχουν ενοχές γι’ αυτό. Δυστυχώς μεν αλλά υπάρχουν ορισμένες φορές κάποια εμπόδια που -τελικά- δεν παρακάμπτονται έτσι απλά. Μπορείτε να προσπαθήσετε αλλά πάντα να έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι και οι ήττες είναι για τους ανθρώπους κι αν δεν καταφέρατε να βρείτε λύσεις, τότε μάλλον δεν ήταν για να είστε μαζί. Καλύτερα χώρια και αγαπημένοι, παρά “μαζί” και στενοχωρημένοι.