ΣΧΕΣΕΙΣ

Το “mosting” είναι το trend στα ραντεβού που θα σε αφήσει με ένα τεράστιο ερωτηματικό

Τι κι αν περνάνε τα χρόνια, τι κι αν αλλάζουν οι εποχές, τι κι αν σημειώνονται σημαντικές εξελίξεις στην πολιτική και κοινωνική ιστορία, στην τεχνολογία, οι δεσμοί που ενώνουν δύο ανθρώπινα όντα παραμένουν ένα άλυτο μυστήριο τείνοντας να γίνονται όλο και πιο απρόσιτες, ξεπερνόντας σε βαθμό δυσκολίας τα ανώτερα μαθηματικά. Ένα «χειροκρότημα» για το φαινόμενο που λέγεται «σχέσεις».   

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να τις καταλάβουν και κάπως να βάλουν τα πράγματα σε μια τάξη, οι θνητοί άρχισαν να επινοούν διάφορους όρους για να κατηγοριοποιήσουν διάφορες ακατανόητες συμπεριφορές. Ίσως έχεις ακούσει όρους όπως «ghosting», «stashing», «roaching» κ.α. Σήμερα θα μιλήσουμε για κάτι καινούργιο: το mosting.

Και γιατί να αναπαράξουμε ακόμα μια τραγική πλευρά των σύγχρονων σχέσεων. Και τι προτιμάς; Να βρεθείς σε κάποια συζήτηση ή να πέσεις πάνω σε κάποιο άρθρο για το mosting και να κοιτάς σαν μαθητής που πάλι πήγε αδιάβαστος στην Ιστορία;

Πρόκειται λοιπόν γι αυτό που γνωρίζεις κάποιον, σε θέλει παράφορα και στο δείχνει με κάθε δυνατό τρόπο και μετά -πουφ- εξαφανίζεται. Και (δυστυχώς για εμένα) σου έχω και παράδειγμα.

 

Μια μικρή εισαγωγή στο mosting

Με τον Μ. είχαμε γνωριστεί ένα αδιάφορο βράδυ Τρίτης σε ένα συνηθισμένο καφέ της Αθήνας μετά από μια συνηθισμένη ημέρα στη δουλειά. Τον πρόσεξα γιατί από τη στιγμή που έριξε το βλέμμα του πάνω μου δεν άλλαξε ούτε λεπτό την οπτική του γωνία παρά μόνο για να ακολουθεί τις κινήσεις μου. Με τα πολλά, επειδή το να σου δίνουν τόση προσοχή ασκεί μια γοητεία που σε κάνει να πέφτεις αμαχητί, συμφώνησα να βρεθούμε την επόμενη ημέρα.

Έτσι έγινε και ο Μ. εκπλήρωσε τις προσδοκίες που μου είχε δημιουργήσει και μου έδειξε τον full in love μαζί μου εαυτό του. Και να οι βόλτες, και να οι προτάσεις να κάνουμε πράγματα μαζί, και να τα πομπώδη κοπλιμέντα, και να τα μηνύματα που με έκαναν να δαγκώνω το κάτω χείλος, και να οι φράσεις όλο ερωτισμό και ρομάντζο,  και να τα μεγαλόπνοα σχέδια για το μέλλον. Εν ολίγοις μου φερόταν σαν να έχει βρει τη γυναίκα της ζωής του (τουλάχιστον). Και μετά το έρεβος. Το σκοτάδι. Ο Μ. αφού μου έδωσε τα πάντα, μου τα πήρε όλα.

Τι στα τηλέφωνα τον έψαξα, τι στα μηνύματα, τι στις πλατείες, τι κάτω από το σπίτι του. Άφαντος. Κάποια στιγμή μου πέρασε από το μυαλό ότι ίσως και να τα φαντάστηκα όλα τα παραπάνω. 

Mosting analysis

Αυτό είναι το mosting και σου εύχομαι να μη το μάθεις the hard way όπως συνέβη στην περίπτωση μου. Είναι σαν να πέφτεις κατευθείαν στα βαθιά του ghosting, αφού πριν εξαφανιστεί σε έχει λούσει με την αγάπη του αφήνοντας σε με μια γεύση στο στόμα που εναλλάσσεται απανωτά σε γλυκό-πικρό-γλυκό-πικρό. Εκεί που πετάς μεταξύ 7ου και 8ου ουρανού ξαφνικά βρίσκεσαι στη μέση της Σταδίου με ένα τεράστιο ερωτηματικό πάνω από το κεφάλι σου.

Πολύ πιο σκληρό, πολύ πιο οδυνηρό από το απλό ghosting αφού ο θύτης σε κάνει να πιστεύεις ότι υπάρχει κάτι πολύ ιδιαίτερο μεταξύ σας που μπορεί εσύ να μη το αναγνωρίζεις ακόμα, αλλά για να το νιώθει εκείνος τόσο έντονα δεν μπορεί, θα υφίσταται (λες).

Γιατί όμως όλο αυτό το θέατρο; Σύμφωνα με τον Nick Notas, έναν σύμβουλο σχέσεων που έχει αντιμετωπίσει πολλές παρόμοιες περιπτώσεις πελατών, οι περισσότεροι από αυτούς που εφαρμόζουν την αθέμιτη τακτική είναι γιατί μπορούν. Γιατί δεν τους είναι τίποτα να σε πείσουν ότι είσαι το κορίτσι των ονείρων τους προκειμένου να κάνουν καλό σεξ.  

«Οι άντρες ξέρουν ότι η κολακεία είναι ο πιο εύκολος τρόπος να προκαλέσουν το ενδιαφέρον μιας γυναίκας», λέει ο Notas. Κι ενώ τα επίπεδα ειλικρίνειας και αντίληψης ενός άντρα παραμένουν σε νηπιακό επίπεδο (ακόμα κι αν διανύουμε την εποχή που το online dating κάνει κουμάντο και που μια γυναίκα μπορεί επίσης να θέλει να κάνει μόνο σεξ και τίποτα αλλο), ο Notas εξηγεί: «Σκέφτονται ότι θέλουν να κάνουν σεξ αλλά επειδή δεν έχουν τα κότσια να παραδεχτούν ότι θέλουν μόνο αυτό ή επειδή φοβούνται ότι χωρίς την κολακεία καμία γυναίκα δεν θα συμφωνήσει να προχωρήσει σεξουαλικά μαζί τους, υποδύονται ένα ρόλο».

Παρόλα αυτά, μπορεί να πρόκειται και για μια συμπεριφορά που υιοθετούν κατ’ επανάληψη επειδή συνδέεται με την ψυχολογία και τους τρόπους με τους οποίους έχει μάθει κάποιος να δείχνει το ενδιαφέρον του για κάποιον άλλον. Μην ξεχνάς πως στο τέλος αυτό που όλοι ψάχνουν είναι η αγάπη, απλώς μερικοί έχουν πολύ πιο άτσαλους και αδέξιους τρόπους να το κάνουν.