ΖΕΥΓΑΡΙΑ

Λέγεται Roaching και είναι η τελευταία, άβολη στάση στις σχέσεις

Κανόνας Νο1 στις σχέσεις, στη ζωή γενικότερα: Μην κρίνεις εξ' ιδίων τα αλλότρια. Δεν έχει ετεροχρονισμένα "μα νόμιζα ότι..." ή "πού να φανταστώ πως αυτός δεν θα...". Δεν θα βγάζεις συμπεράσματα, θα ρωτάς, θα συζητάς, θα εξηγείσαι.

Αρχίζω κάπως αντίστροφα να μιλάω, προλογίζοντας με το ηθικό δίδαγμα, αλλά θα ακολουθήσουν κι άλλα. Επίσης, η ισορροπία έχει κλονιστεί ήδη.

Ναι, οι σχέσεις είναι δύσκολες από “γεννησιμιού” τους, πριν καν διαμορφωθούν ως “οντότητες”. Γνωρίζεστε, μιλάτε, βγαίνετε, φιλιέστε, κάνετε σεξ και καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιπλάνησης στις πίστες του dating μαθαίνετε ο ένας τον άλλον- ή έτσι νομίζετε. Όταν ολοκληρωθούν όλα τα στάδια και μπουν τα απαραίτητα για τον καθένα “τικ” στα κουτάκια, είστε πια ζευγάρι. Ή απλά βγαίνετε, στα σοβαρά όμως. Δεν λέτε “από αυτή τη στιγμή και μετά είμαστε ζευγάρι, έχουμε αποκλειστική σχέση”, γιατί “εννοείται, τι άλλο θα μπορούσε να συμβαίνει”. Πολλά, παράλληλα.

Το Roaching σαν ορισμός είναι ολοκαίνουριος, σαν νοοτροπία, όχι τόσο, αν και εκπλήσσει πάντα, αφού δεν χωνεύεται εύκολα. Αυτοί που σκαρφίστηκαν το όνομά του, άντλησαν έμπνευση από τις κατσαρίδες (cockroaches) και την ιδέα πως, εκεί που βλέπεις μία (κατσαρίδα), εκεί γύρω μπορεί να υπάρχουν κι άλλες. Όπου “κατσαρίδα”, εσύ. Όλες οι υπόλοιπες αντιστοιχούν σε πρόσωπα με τα οποία το νέο σου αμόρε βγαίνει, κάνει σεξ, καβλαντίζει και γενικώς κάνει ό,τι και με σένα, χωρίς να νιώθει την υποχρέωση να σε ενημερώσει για την ύπαρξή τους, αφού “δεν είπατε ποτέ ότι έχετε αποκλειστικότητα”. Η μονογαμία δεν “εννοείται” για όλους, ακόμα κι όταν το dating “κυλάει” σαν νερό κι εσύ νιώθεις πεταλούδες στο στομάχι, κι αυτός δεν εξαφανίζεται, και δείχνει τρελό ενθουσιασμό και το σεξ είναι γαμάτο, και κάνετε φοβερό “χωριό” οι δύο σας ε, και φαντάζεσαι ήδη πώς θα είστε σ’ έναν χρόνο από τώρα γιατί είναι σοβαρά τα πράγματα μεταξύ σας.

 Βάλε λίγο φρένο, you are a dreamer, but you are not the only one.

Το να είναι μαζί σου αλλά όχι μόνο χωρίς να έχει ξηγηθεί πως είναι μέλος της ελληνικής πολυαμοριστικής κοινότητας ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων αποτελεί μία μορφή συγκαλυμμένης ανειλικρίνειας, από τη στιγμή που δεν δηλώνεται πως δεν υπάρχει καμία απολύτως όρεξη για “εγώ κι εσύ και κανένας άλλος”. Αρκετά δειλή, απόλυτα ασεβής κι οπωσδήποτε ανεύθυνη στάση. Είτε σου το κάνουν, είτε το κάνεις εσύ, το να επικοινωνήσεις τις προθέσεις και τις επιθυμίες σου δεν κάνει εσένα ενοχλητική ή πιεστική ή εκείνον κουλ. Αράχτε λίγο. Από τον ίδιο πλανήτη είμαστε όλοι. Όποιος δηλώνει καταγωγή τον Άρη, θα πρέπει να το δηλώνει κιόλας.

Στην τελική, μισή ντροπή δική σου, μισή δική του. Η’ και περισσότερη.