ΖΕΥΓΑΡΙΑ

Η λέξη που θα σε κάνει να ξεπεράσεις ένα χωρισμό, σύμφωνα με την επιστήμη

Όταν σε χωρίζουν (ενώ δεν είσαι καθόλου σε αυτή τη φάση και εξακολουθείς να θέλεις τον άλλον) το πρώτο πράγμα που νιώθεις είναι ένα πλάκωμα στο στήθος, το οποίο μεταφέρεται στο στομάχι και το δένει κόμπο και εκφράζεται με μούτρα μέχρι το πάτωμα, κλάματα και την πεποίθηση ότι δεν θα βρεις ποτέ ξανά τον έρωτα.

”Κάποια μέρα θα τα θυμάσαι αυτά και θα γελάς”

Αυτή η κλισέ ατάκα (μεταξύ άλλων) που λένε οι κολλητές, οι οποίες έχουν αναλάβει να αναπτερώσουν το ηθικό της χωρισμένης νομίζουμε ότι βοηθάει (σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς μου περίπου) 0, 75% εκείνη τη στιγμή. Οι επιστήμονες ωστόσο ανακάλυψαν ότι υπάρχει μια μαγική λέξη που μας βοηθάει να διαχειριστούμε το χωρισμό πιο εύκολα,

Ο τρόπος που μιλάμε για τις εμπειρίες που μας πλήγωσαν, βοηθάει σημαντικά να τις ξεπεράσουμε και σύμφωνα με έρευνα η χρήση της λέξης ”εσύ” με την ευρύτερη έννοια μπορεί να κάνει θαύματα. Όταν χρησιμοποιείς αυτή τη λέξη συνειδητοποιείς πιο εύκολα την κατάσταση και αποστασιοποιείσαι από τις αρνητικές εμπειρίες. Για παράδειγμα, σκέψου τις εκφράσεις ”Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό”, μπορεί να είναι κλισέ ατάκα αλλά μειώνει αισθητά τον πόνο γιατί σε κάνει να επαναπροσδιορίσεις κάποια πράγματα στη ζωή σου.

Οι ερευνητές έκαναν 3 διαφορετικά πειράματα, σε πάνω από 500 άτομα και ανακάλυψαν ότι δύσκολα γεγονότα, όπως χωρισμοί, διαφωνίες και τσακωμοί σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, ξεπερνιούνται πιο εύκολα όταν μιλάς στον άλλο χρησιμοποιώντας έτσι το ”εσύ”.