LIFE

Πόσο σίγουρη είσαι ότι όσα βλέπει το παιδί σου στο ίντερνετ είναι αθώα;

Shutterstock

Πώς θυμάσαι τις πρώτες δεκαετίες της ζωής σου; Μπορείς να φέρεις στη μνήμη σου τα ερεθίσματα σου; Αυτά που έβαλαν τις βάσεις της προσωπικότητας σου; Αυτά που διαμόρφωσαν ένα κομμάτι που κουβαλάς ακόμα και σήμερα. Γονείς, φίλοι, συγγενείς, σχολείο.

Το συστατικό που έχει προστεθεί τελευταία στη «συνταγή» είναι το διαδίκτυο και ίσως είναι το επιδραστικότερο όλων. Και αυτό είναι καλό. Αλλά όχι πάντα.

Με τα όρια της πληροφορίας, της εικόνας και των βίντεο να είναι ανεξάντλητα, κάθε φορά που μια ηλεκτρονική συσκευή πέφτει σε εφηβικά χέρια και ένας ολόκληρος ψηφιακός κόσμος απλώνεται μπροστά του,  οι δυνατότητες για γνώση πολλαπλασιάζονται.

Μαζί και οι πιθανότητες να έρθει σε επαφή με υλικό που δεν θα το έλεγες ακριβώς κατάλληλο για ένα παιδί ή έφηβο που διανύει μια φάση αυτοανακάλυψης και σεξουαλικής αναζήτησης. Και απ’ ότι φαίνεται είναι πολλές.

Shutterstock

 

Σε σχετική έρευνα που διεξήχθη στην Ε.Ε. και αναλύθηκε από το London School of Economics, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων παιδιών ηλικίας 9-16 ετών σε 26 χώρες, διαπιστώθηκε ότι η αναζήτηση σεξουαλικού υλικού ξεκινά στην ηλικιακή ομάδα των 11 – 13 ετών, με το 30% των παιδιών να έχουν δει σεξουαλικό υλικό κατά τη διάρκεια 12 μηνών, είτε online είτε offline.

Αναζητήσεις και site που αρχίζουν με τη λέξη «porn», σπαμ πορνογραφικό υλικό που σκάει στην οθόνη μπαίνοντας σε όχι και τόσο έγκυρα site, link με ταινίες ερωτικού περιεχομένου, διαφημίσεις με χυδαίο περιεχόμενο, widgets που αναβοσβήνουν ότι αν πατήσεις θα κερδίσεις κάποια μερικά εκατομμύρια ευρώ, ακόμα και chat με σκοπό το σεξ.

Και έρχεται η στιγμή που σκέφτεσαι να ρίξεις μια ματιά στο ιστορικό «Έτσι μωρέ», για να δεις τι τσεκάρει όταν ξεχνιέται με τις ώρες στον υπολογιστή. Και τα χάνεις. Ένα σωρό σελίδες με πορνογραφικό περιεχόμενο παρελαύνουν μπροστά σου η μία κάτω από την άλλη. Εύχεσαι να σε έχουν χακάρει ή να τα έχει δει όλα ο άντρας σου ή να είναι ένα κακόγουστο αστείο με το οποίο, αν είναι να μη τα έχει δει όλα αυτά το παιδί σου -χαλάλι- να γελάσεις.  Κάνεις εικόνα τις φορές που πέρασες δίπλα από το παιδί και το βρήκες σκυμμένο πάνω από την οθόνη. Για μια στιγμή κοντοστάθηκες και τελικά το ρώτησες «Μήπως θέλεις ένα τοστάκι;» και εκείνο σου απάντησε «Όχι άσε με τώρα» και μετά χτύπησε το δικό σου κινητό, σε ήθελαν από τη δουλειά και ξεχάστηκες κι εσύ.

Είναι κακό ένα παιδί να ανακαλύπτει τη σεξουαλικότητα του; Όχι, αντιθέτως είναι στη φύση του. Είναι άβολο να την ανακαλύπτει με πρότυπα που πιθανώς να τραυματίζουν τον ψυχισμό του και να πλήττουν τη φαντασία του. Μάλλον ναι. Ο δικός σου ρόλος ως μητέρα είναι να το καθοδηγήσεις και να το προστατεύσεις από τις προκλήσεις. Όχι με την αυστηρή απαγόρευση, αλλά με το να είσαι δίπλα του σαν φίλος.

Για όλους αυτούς τους λόγους η WIND δημιούργησε το kidsatsafety.gr, ένα site με όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ένας γονιός για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να προστατεύσει τα παιδιά του από τις προκλήσεις του διαδικτύου.

Τι συμβαίνει όταν ένα παιδί στην πρώιμη εφηβεία βλέπει πορνό;

«Η πρώιμη εφηβεία (11-13 ετών) είναι ονειρική, ρομαντική και εξιδανικευμένη, καθώς στο πρόσωπο του έρωτα ταυτίζονται η τρυφερότητα και η αγάπη. Επειδή το παιδί σε αυτή την ηλικία είναι αυθόρμητο και αθώο, πολλές φορές προκαλεί με τη στάση του μέσα από ναρκισσιστικές αναζητήσεις και επιβεβαιώσεις, αγνοώντας τους πραγματικούς κινδύνους στο διαδίκτυο» σχολιάζει ο κ. Ασκητής, συμβουλεύοντας τους γονείς να ελέγχουν όσο μπορούν τη σχέση του παιδιού με το διαδίκτυο και να προστατεύουν την πρόσβασή του σε αυτό χωρίς όμως να θίγουν την ανεξαρτησία του.

«Τι μπορώ να κάνω σαν γονιός για να το βοηθήσω;»

Στο kidsatsafety.gr θα βρεις τις απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που έχεις (ακόμα και σε αυτά που θα ήθελες, αλλά δεν τολμάς να ρωτήσεις το παιδί σου). Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει πολύ υλικό από χρήσιμες έρευνες (π.χ. με θέμα την επίδραση των socila media στην συμπεριφορά), από άρθρα που θα σε βοηθήσουν να έρθεις πιο κοντά με το παιδί σου ή που θα σου μάθουν πιο φιλικούς τρόπους να του επιβάλεις κάποια όρια σχετικά με τη χρήση του κινητού. Θα ανακαλύψεις μέχρι και την εξήγηση πίσω από τα δημοφιλέστερα slang ακρωνύμια που χρησιμοποιούν τώρα οι έφηβοι για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους γραπτώς.  

Σκοπός δεν είναι να δαιμονοποιήσεις την τεχνολογία και το διαδίκτυο, αλλά να δείξεις στο παιδί σου πώς να περιηγείται με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια μέσα σε αυτό. Εξάλλου η ίδια η τεχνολογία δεν είναι από μόνη της κακή. Μπορεί να γίνει όμως με την κατάχρηση.