ΝΕΡΟ

Πέρασα μια ολόκληρη μέρα στο εργοστάσιο του Φυσικού Μεταλλικού Νερού Κορπή

Αν με ρωτούσες τι έκανα μέχρι σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Νερού θα σου πω ότι δε θυμάμαι τίποτα. Αν με ρωτήσεις όμως πως την γιόρτασα φέτος μπορώ, με το χέρι στην καρδιά, να σου πω ότι έζησα μια εμπειρία που, χάρη στο Φυσικό Μεταλλικό Νερό Κορπή, θα μου μείνει αξέχαστη. Αφορμή για την εκ των έσω επαφή μου με τον υγρό θησαυρό της χώρας μας στάθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Νερού η οποία έχει καθιερωθεί να «γιορτάζεται» στις 22 Μαρτίου.

Θα ξεκινήσω με τα πολύ βασικά. Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό προέρχεται από τα νερά που διατρέχουν τα Ακαρνανικά βουνά για να καταλήξει στις πηγές της Κορπής στις οποίες οφείλει και το όνομά του. Ελάχιστα χιλιόμετρα πιο μακριά, στο Μοναστηράκι Βόνιτσας, βρίσκεται το εργοστάσιο Κορπή. Μετά από τέσσερις ώρες ταξίδι, βρέθηκα εκεί για να το δω από κοντά και να γίνω κομμάτι του Φεστιβάλ Φροντίδας Νερού, έναν θεσμό που το νερό Κορπή οργανώνει φέτος για 9η φορά.

Το Φεστιβάλ Φροντίδας Νερού είναι ένας θεσμός-παράδοση της εταιρείας Κορπή στον οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα παιδιά. Βασικός πυλώνας ήταν και φέτος η εκπαίδευση των μαθητών γύρω από τη σημασία του νερού για τον ανθρώπινο οργανισμό και τον πλανήτη.

 

Έτσι και φέτος, στις 9 Μαρτίου, στο Φεστιβάλ Φροντίδας Νερού δεκάδες πιτσιρίκια από τις τάξεις του Δημοτικού των σχολείων της ευρύτερης περιοχής επισκέφτηκαν, ξεναγήθηκαν και έμαθαν παίζοντας, στο εργοστάσιο του Φυσικού Μεταλλικού Νερού Κορπή.

 

Σκοπός είναι οι νέες γενιές να εκτιμήσουν την ζωτική σημασία του νερού (ακόμα και για το πόσο σημαντικό είναι να πίνεις τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα!), την πολυτιμότητα του και το ότι πρέπει να το διαχειρίζονται με σεβασμό, να καταλάβουν το μερίδιο τους στην προστασία του πλανήτη και να μάθουν πώς μπορούν, με τη συμβολή τους, να μειώσουν τη μόλυνση του περιβάλλοντος μέσω της ανακύκλωση του πλαστικού.

Κάπου εκεί ήμουν κι εγώ μέσα σε μια λευκή ρόμπα η οποία μαζί τα ειδικά αντιολισθητικά παπούτσια, το σκουφάκι που συγκρατεί τα μαλλιά, ένα καπέλο-κράνος και ειδικά γυαλιά για τα μάτια ήταν η «στολή» μου για να μπορώ να κινηθώ μέσα στους χώρους του εργοστασίου με απόλυτη ασφάλεια.

 

Μιας που το ανέφερα αυτό, αξίζει να σου πω ότι αποτελεί τη βασική προτεραιότητα. Μάλιστα,  μπαίνοντας στις εγκαταστάσεις καταλαβαίνεις ότι τηρούνται μέτρα υψίστης ασφαλείας ενώ ένας πίνακας πάνω στον οποίο αναγράφεται ο αριθμός «1577» (εκείνη τη μέρα τουλάχιστον) υπενθυμίζει τις «Ημέρες Χωρίς Ατύχημα». Την ίδια στιγμή παρατηρώ ότι σε όλες τις στολές εργασίας αναγράφεται η φράση «Πρώτο μου μέλημα η ασφάλεια».

Στην επόμενη σκηνή βρίσκομαι στους χώρους εμφιάλωσης, παρουσία και του διευθυντή του εργοστασίου, να χαζεύω τα θεόρατα μηχανήματα και τις εντυπωσιακά γρήγορες και με ρομποτική ακρίβεια και ταχύτητα, γραμμές παραγωγής.

«Ετικετεζα», «θερμοσυρρικνωτικό», «περονοφόρο», «εγκιβωτιστης», «μπουκαλομηχανές» είναι μερικές από τις λέξεις που πρωταγωνιστούν στις περιγραφές του υπαλλήλου που μας έκανε την ξενάγηση και αντιστοιχούν σε μηχανήματα για τα οποία μέχρι στιγμής αγνοούσα την ύπαρξή τους.

 

Κι όμως είναι κάτι παραπάνω από σημαντικά ώστε εσύ, εγώ, όλοι μας, πίνουμε το νερό Κορπή που φτάνει στα κοντινά μας σημεία πώλησης. Το πιο εντυπωσιακό; Για να λειτουργήσουν απαιτούν την παρουσία μόλις τριών ανθρώπων.

 

Ακόμα μια πληροφορία που με άφησε με το στόμα ανοιχτό ήταν αυτά εδώ τα φιαλίδια τα οποία αντικρίζοντας τα πρώτη φορά το τελευταίο που φαντάζεσαι είναι ότι πρόκειται για τα ίδια τα πλαστικά μπουκάλια εμφιάλωσης του νερού πριν γίνουν μπουκάλια νερού όμως! Θερμαίνονται στους 111 βαθμούς και με αυτό τον τρόπο προκύπτει η μορφή που γνωρίζουμε.

Επόμενη στάση οι πηγές Κορπής και τα ιαματικά λουτρά. Φτάνουμε σε ένα μέρος που μοιάζει με μικρό οικισμό. Σε αυτό το σημείο υπήρχαν ιαματικά λουτρά και τα τα σπιτάκια χρησιμοποιούνταν ως προσωρινές κατοικίες από τους λουόμενους.

 

Φημίζεται μάλιστα ότι μέχρι και η Κλεοπάτρα έπινε νερό από τις εν λόγω πηγές, το 31 π.χ., όταν έγινε η ναυμαχία του Ακτίου.

Δίψα για γνώση

Στις μονάδες επεξεργασίας του νερού δεν πήγα αλλά έμαθα μερικά πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για το νερό Κορπή ειδικά και για το νερό γενικά:

1. Λόγω της προέλευσης του, το Φυσικό Μεταλλικό Νερό Κορπή είναι ιδανικά ισορροπημένο σε πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Ταυτόχρονο έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, κάτι που το καθιστά ιδανικό για δίαιτα, άλατα, αμμωνιακές ρίζες και αυτό το καθιστά ιδανικό και για παιδιά.

2. Ενοχλήσεις όπως η έντονη σωματική κόπωση ή ο πονοκέφαλος μπορεί να είναι σημάδια αφυδάτωσης του οργανισμού. Η αφυδάτωση είναι, στην πραγματικότητα, ένα καθημερινό φαινόμενο στον άνθρωπο.

3. Τα 8 ποτήρια νερό την ημέρα συνεχίζουν να είναι μια επαρκής ποσότητα νερού που εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Αν πίνεις κάθε ώρα ένα 1 ποτήρι νερό (200ml) σε ένα 8ωρο, θα έχεις καταναλώσει 1,6 λίτρα νερού.

4. Μη περιμένεις να διψάσεις για να πιεις νερό! Όταν πίνεις νερό επειδή διψάς, έχεις ήδη αφυδατωθεί.