LIFE

Το “ξέσπασμα” ενός οδοντίατρου

Στην πραγματικότητα θέλαμε να μιλήσουμε με έναν οδοντίατρο για να μάθουμε γιατί σου κάνει ερωτήσεις, όπως πχ πού θα πας διακοπές, ενώ είσαι με το στόμα ανοιχτό, λες και δεν το ξέρει πως αντί για μια απάντηση της προκοπής θα καταλήγεις να βγάζεις άναρθρα φωνήεντα. Τελικά μάθαμε ένα σωρό άλλα χρήσιμα πράγματα, όπως ότι το πιο κοινό λάθος που κάνουμε όσον αφορά τη στοματική μας υγιεινή είναι πως βρέχουμε την οδοντόβουρτσα και την οδοντόπαστα πριν ξεκινήσουμε το βούρτσισμα, ώστε να δημιουργηθεί πιο πλούσιος αφρός, έχοντας την εσφαλμένη εντύπωση πως με αυτόν τον τρόπο καθαρίζουμε καλύτερα τα δόντια μας.

Στην πραγματικότητα, η οδοντόπαστα πρέπει να εφαρμόζεται απευθείας, δημιουργώντας στη συνέχεια τον επιθυμητό αφρό. Tώρα, όσον αφορά την οδοντόβουρτσα σου, πρέπει να γνωρίζεις πως μία ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είναι πιο ακριβής και πιο συνεπής από μία συμβατική οδοντόβουρτσα. Μετακινείται και καθαρίζει συνεχώς, καθώς τη μετακινείς πάνω στα δόντια σου. Αν δεν ξέρεις για πόση ώρα να βουρτσίζεις τα δόντια σου υπάρχουν διάφορα κόλπα όπως το να τραγουδάς πχ το happy birthday από μέσα σου, αλλά αν θες κάτι πιο πρακτικό, όλες οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες Philips Sonicare περιλαμβάνουν χρονομετρητή που σε βοηθάει να συμπληρώσεις τον χρόνο βουρτσίσματος που συνιστούν οι οδοντίατροι.

 

Με αυτόν τον τρόπο, θα βελτιώσεις τη στοματική σου υγεία και θα έχεις λιγότερη πλάκα, πιο υγιή ούλα και πιο λευκά δόντια σε μόλις δύο εβδομάδες. Επίσης σημείωσε πως το να πλένεις τα δόντια σου μόνο το πρωί ή μόνο το βράδυ δεν είναι αρκετό, καθώς το σωστό βούρτσισμα απαιτεί τουλάχιστον 2’ – 3’, δύο φορές την ημέρα. Παράλληλα δεν πρέπει να παραλείπεις να βουρτσίζεις και τη γλώσσα σου, ώστε ν’ απομακρύνεις τα μικρόβια και ν’ αποφύγεις τυχόν κακοσμία του στόματος -όχι, οι τσίχλες που μασάς δεν είναι αποτελεσματική λύση.

Αν θέλεις να μάθεις τι κάνει τη Philips Sonicare τόσο ξεχωριστή, είναι η δυναμική καθαριστική της δράση με μικροφυσαλίδες που φτάνουν βαθιά ανάμεσα στα δόντια και στα ούλα για βαθύ αλλά ταυτόχρονα ήπιο καθαρισμό. Μία άλλη ερώτησή μας στον οδοντίατρο της καρδιάς μας ήταν το κατά πόσο ισχύει η συμβουλή των μαμάδων μας να μην πλένουμε τα δόντια μας μετά την κατανάλωση φρούτων.

 

Σε αντίθεση λοιπόν με την προτροπή «βάλε ζακέτα, θα κρυώσεις» ενώ έξω είχε θερμοκρασίες θερμοκηπίου, αυτό το θεματάκι με τα φρούτα φαίνεται να ισχύει, καθώς όπως μάθαμε -και μεταφέρουμε τη γνώση αυτούσια- το βούρτσισμα των δοντιών μετά από κατανάλωση όξινων τροφών και ποτών μπορεί να βλάψει μόνιμα τα δόντια, καθώς μαλακώνουν το σμάλτο και τα καθιστούν ευάλωτα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλό να περιμένουμε περίπου μια ώρα πριν βουρτσίσετε τα δόντια μας ή να χρησιμοποιούμε ειδική οδοντόκρεμα για προστασία από τις όξινες τροφές. Επίσης, αν πρόκειται για χυμούς, καλύτερα να τους πίνουμε λέει με καλαμάκι, ώστε να αποφεύγουμε την άμεση επαφή. Για το τέλος αφήσαμε τον μεγαλύτερο μπελά: το νήμα. Και εδώ όμως είχαμε ευχάριστα νέα, καθώς οι άνθρωποι της Philips προνόησαν και δημιούργησαν το Sonicare AirFloss Ultra που έχει εξίσου αποτελεσματική δράση με το νήμα για τη βελτίωση της υγείας των ούλων, χωρίς την μπελαλίδικη διαδικασία.

 

Έτσι, αποκτάμε εγγυημένα πιο υγιή ούλα μέσα σε 60 δευτερόλεπτα, ενώ αποτρέπει και τον σχηματισμό τερηδόνας ανάμεσα στα δόντια. Απλά γεμίζεις τη συσκευή με νερό ή αντιμικροβιακό στοματικό διάλυμα, στοχεύεις, πιέζεις το κουμπί και καθάρισες από την πλάκα. Μαγικό;

Και τώρα πες μου, πού είπαμε πως θα πας διακοπές;