TIPS

Ποια τρόφιμα πρέπει και ποια δεν πρέπει να βάζεις στο ψυγείο

Το σκηνικό έχει ως εξής. Παίρνεις τις αγαπημένες σου σάλτσες από το σούπερ μάρκετ, ετοιμάζεις τα πιάτα που είχες βάλει στο πρόγραμμα και μετά ξεχνάς, κυριολεκτικά, το βάζο σε κάποιο ντουλάπι ή στο βάθος του ψυγείου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πετάς συχνά- πυκνά προϊόντα τα οποία έχουν μουχλιάσει, και δεν είμαστε για σπατάλες αυτή την εποχή. Πριν, λοιπόν, αποθηκεύσεις στο ψυγείο τα τρόφιμα που πήρες, διάβασε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να διατηρήσεις σε αυτό.

Πρέπει να βάζεις στο ψυγείο

Σιρόπι σφένδαμου

Από τη στιγμή που θα ανοίξεις το μπουκάλι με το σιρόπι, πρέπει να το βάλεις στο ψυγείο, γιατί αν μείνει στο ντουλάπι κινδυνεύει να γεμίσει μούχλα και να χαλάσει.

Μαγιονέζα

Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε παραπάνω γιατί πρέπει να βάλεις το βάζο της μαγιονέζας στο ψυγείο. Τα συντηρητικά που έχει το τρόφιμο δεν αρκούν για να το διατηρήσουν, για αυτό και χρειάζεται συντήρηση σε ψυχρό κλίμα.

Έλαια από σπόρους

Το σησαμέλαιο και το φυστικέλαιο είναι μη εξευγενισμένα έλαια με αποτέλεσμα να μην διατηρούνται εκτός ψυγείου όπως το ελαιόλαδο, για αυτό και χρειάζονται συντήρηση για να μην μουχλιάσουν.

Κέτσαπ

Η συντήρηση της κέτσαπ στο ψυγείο εξαρτάται από το σε πόσο καιρό θα καταναλωθεί από τη στιγμή που θα ανοιχτεί το μπουκάλι της. Αν πρόκειται να εξαφανιστεί μέσα σε 2 εβδομάδες, τότε μπορείς να την διατηρήσεις στο ντουλάπι, αν όμως πάρει πάνω από 1 μήνα, τότε βάλ’τη στο ψυγείο.

Μουστάρδα (ορισμένες φορές)

Οι μουστάρδες ντιζόν και όσες είναι φτιαγμένες με βάση το χρένο πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο, αλλά οι υπόλοιπες μπορούν να επιβιώσουν μια χαρά και σε στεγνό και δροσερό περιβάλλον.

ΔΕΝ πρέπει να βάζεις στο ψυγείο

Σόγια σος

Έχεις παρατηρήσει ότι η σόγια σος είναι ΠΑΝΤΑ στο τραπέζι του εστιατορίου που πηγαίνεις; Αυτό συμβαίνει γιατί έχει υποστεί ζύμωση, οπότε δεν χρειάζεται να συντηρείται σε ψυχρό κλίμα.

Hot sauce

Οι καυτερές σάλτσες που έχουν ως βάση το ξύδι μπορούν να ζήσουν μέχρι και 3 χρόνια στο ντουλάπι σου.

Μέλι

Το μέλι μπορεί να κρυσταλλώσει, αλλά δεν πρόκειται να χαλάσει ποτέ! Επίσης στο ψυγείο παγώνει και δεν θα μπορέσεις να το απλώσεις εύκολα, για αυτό καλό είναι να το διατηρείς σε σκοτεινό σημείο της κουζίνας με θερμοκρασία δωματίου.