LIFE

Πώς να βάψεις τα πασχαλινά σου αβγά χωρίς να σπάσουν

Μία από τις πιο όμορφες διαδικασίες των γιορτών του Πάσχα. Υπάρχει κάτι καλύτερο από το βάψιμο των αυγών; Τα τσουρέκια χρειάζονται ώρες προετοιμασίας και τα κουλούρια μπορεί να γίνουν χάλια. Με τα αυγά τέτοιο πρόβλημα δε θα αντιμετωπίσετε. Η απόλυτη διασκέδαση.

Και συμμετέχουν όλοι. Ζητήστε από τα παιδιά να σας βοηθήσουν και να κάνουν τα δικά τους σχέδια. Φορέστε σκουρόχρωμα ρούχα (λέγε με μπογιά) και ξεκινήστε.

Κάναμε κι εμείς τη διαδικασία, η μάνα Ναταλία δηλαδή και κρατήσαμε σημειώσεις. Γιατί μπορεί να είναι εύκολο και διασκεδαστικό αλλά έχει και μυστικά επιτυχίας.

 

Τι χρώμα να είναι τα αυγά, πώς θα τα βράσουμε για να μη σπάσουν, πότε πρέπει να τα βάλουμε στη μπογιά, πότε να βγάλουμε και πώς θα τα γυαλίσουμε.

Βήμα-βήμα για να τους εντυπωσιάσετε στο πασχαλινό τραπέζι. Θα λάμπει το αυγό και δε θα θέλουν να τα τσουγκρίσουν. Για τέτοια ομορφιά μιλάμε.

Θα χρειαστούμε: Αυγά (φυσικά), μπογιά σε όποιο χρώμα θέλετε, μπόλικο ξύδι, λάδι φαγητού για το γυάλισμα και γάντια.

 

Η διαδικασία

Βασικός κανόνας για να μη ραγίσουν τα αυγά είναι να έχουν περίπου την ίδια θερμοκρασία με το νερό. Οπότε καλό θα είναι να τα βγάλετε νωρίτερα από το ψυγείο και να τα αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου για κάποιες ώρες.

Τα καθαρίζετε με ένα βρεγμένο πανί.

 

Tα βάζετε σε μία πλατιά κατσαρόλα.

 

Τη γεμίζετε με νερό μέχρι να καλυφθούν.

 

Μην τα στριμώξετε. Έτσι θα αποφύγετε τις απώλειες. Κάποιες νοικοκυρές βάζουν μία πετσέτα στον πάτο της κατσαρόλας για να ”απορροφηθούν” οι κραδασμοί.

Στην αρχή δυναμώνετε τη φωτιά μέχρι να πάρουν βράση και στη συνέχεια κλείνετε το μάτι και τα αφήνετε στο νερό μέχρι να κρυώσει.

 

Σε χλιαρό νερό ρίχνετε τη βαφή.

Βάζετε και μπόλικο ξύδι. Οι οδηγίες στις τυποποιημένες μπογιές αναγράφουν 4 κουταλιές αλλά εσείς μην το τσιγκουνεύεστε. Το χρώμα θα γίνει πιο λαμπερό.

 

Τα τοποθετείτε προσεκτικά με ένα κουτάλι ώστε να μη γίνουν τα χέρια σας χάλια.

 

Τα αφήνετε για 7 λεπτά. Περίπου τόσο χρειάζονται αν τα αυγά σας δεν είναι άσπρα.

 

Τα βγάζετε και τα αφήνετε να στεγνώσουν σε μία πιατέλα. Μην χρησιμοποιήσετε απορροφητικό χαρτί ή πετσέτα γιατί θα αφήσει στίγματα.

 

Μόλις τα βαμμένα αυγά στεγνώσουν παίρνετε ένα κομμάτι βαμβάκι, βάζετε ελαιόλαδο και τα γυαλίζετε.

 

Ένα όμορφο καλάθι είναι έτοιμο να τα υποδεχθεί.

 

Και του χρόνου!!!