ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Το κόλπο των 30 δευτερολέπτων, που σύμφωνα με την επιστήμη, θα σε κάνει χαρούμενη

Θυμάσαι το υπέροχο λαϊκό τραγούδι ''Οι αναμνήσεις ξααααααναγυρίζουν και μου θυμίζουν τα περασμένα'' που τραγουδούσε η Δούκισσα; Αποκλείεται να μην το θυμάσαι, είναι φανταστικό και μιλάει στην ψυχή μας, γιατί αν μη τι άλλο όλοι έχουμε περάσει κάποια στιγμή από τη φάση ''όλα σε θυμίζουν, παλιά και αγαπημένα''. Ναι, οκ σταματάω με τα ελληνικά τραγούδια, ωστόσο δεν φταίω εγώ που περιγράφουν τέλεια τις αναμνήσεις που μας προκαλούν θλίψη.

Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη φάση, με τα θλιβερά τραγούδια που μιλάνε για περασμένες αγάπες, αγκαλιές που δεν υπάρχουν πια, άδεια κρεβάτια κ.λ.π μας ρίχνει τρελά και κανείς μας δεν θέλει να τη ζει συχνά, ωστόσο δεν είναι κάτι που μπορείς να το ελέγξεις πολύ εύκολα.

Οι επιστήμονες λοιπόν από το Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά, βασίστηκαν σε αυτό ακριβώς το γεγονός και έκαναν ένα πείραμα για να δουν πώς μπορεί να μας φτιάξει η διάθεση εύκολα και γρήγορα. Οι 48 συμμετέχοντες άκουσαν 30” από 32 καινούριες συνθέσεις σε πιάνο, οι οποίες ανήκαν σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες (χαρούμενη, ήρεμη, τρομακτική, θλιβερή). Κατά τη διάρκεια της μουσικής έπρεπε να καταγράψουν την πρώτη ανάμνηση που τους ερχόταν στο μυαλό ενώ οι επιστήμονες μελετούσαν το χρόνο που χρειάζονταν για να θυμηθούν το σκηνικό, πόσο έντονη ανάμνηση ήταν και τι συναισθήματα τους ξυπνούσε.

”Είδαμε ότι η χαρούμενη μουσική σε κάνει να θυμηθείς πιο γρήγορα πράγματα από το παρελθόν σου σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο είδος μουσικής. Αυτό σημαίνει ότι η χαρούμενη μουσική σου επιτρέπει πιο άμεση πρόσβαση στις αναμνήσεις σου και σε καταστάσεις που σε έχουν επηρεάσει. Ένας λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι η μουσική λειτουργεί ως soundtrack στις αναμνήσεις που συγκρατούμε στον εγκέφαλό μας αλλά φυσικά το γεγονός ότι συνδέουμε αυτά που ακούμε με καταστάσεις βοηθάει αρκετά τη διαδικασία.” είπε χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος της έρευνας.

Αυτό που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι ότι ο τόνος που έχει ένα τραγούδι, θετικό ή αρνητικό, ταυτίζεται πολύ με το είδος της ανάμνησης που ήρθε στο μυαλό των συμμετεχόντων, ”Αυτό δείχνει ότι οι αναμνήσεις είναι καταχωρημένες στο μυαλό μας αναλόγως το πόσο καλές ή κακές είναι, όχι αναλόγως το πόσο έντονες ή όχι είναι”.

Όσον αφορά στο ποιο είναι το σωστό τραγούδι για να αλλάξει η διάθεσή σου αμέσως, οι επιστήμονες απάντησαν ότι χρησιμοποίησαν κομμάτια που δεν ήταν γνωστά, ωστόσο άλλες έρευνες έχουν δείξει πως το Yellow Submarine των Beatles και η 41η Συμφωνία του Μότσαρτ βοηθάνε σημαντικά.

Μια δοκιμή θα σε πείσει.