ΕΥΤΥΧΙΑ

Οι συνήθειες που σαμποτάρουν την ευτυχία σου χωρίς να το καταλαβαίνεις

Διαβάζοντας την παρακάτω λίστα μάλλον θα προβληματιστείς γιατί τα περισσότερα μαντεύουμε ότι τα κάνεις συνειδητά ή ασυναίσθητα στη ζωή σου. Το πιο παράδοξο είναι ότι κάποια απ' αυτά έχουμε μάθει να τα θεωρούμε παράγοντες ευτυχίας και να νιώθουμε πως μας κάνουν καλό. Στο τέλος της μέρας όμως, αποδεικνύονται παγίδες και προκαλούν μεγαλύτερο μπελά απ' ό,τι καλό. Αν λοιπόν νιώθεις ότι σου φταίει κάτι αλλά δεν ξέρεις τι, ίσως η απάντηση βρίσκεται στις επόμενες γραμμές. 

Σκέφτεσαι πάντα θετικά

Είναι κουραστικό να μην επιτρέπεις στον εαυτό σου να πέσει συναισθηματικά και να θεωρείς πως η αληθινή ευτυχία προϋποθέτει να μην αισθάνεσαι ποτέ απογοήτευση, απόρριψη, θυμό και στεναχώρια. Το να αποφεύγεις τα αρνητικά συναισθήματα δεν σε κάνει πιο χαρούμενη. Είναι μία πολύ καταπιεστική στάση ζωής που σε οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην έκρηξη.

Ασχολείσαι συνέχεια με τα social media

Έρευνα της αμερικανικής Επιθεώρησης για την Κατάθλιψη και το Άγχος αναφέρει πως αυτό το μόνιμο online έχει αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή μας και το συσχετίζει με την κατάθλιψη. Τα social media έχουν τη δύναμη να υποκινήσουν συναισθήματα φθόνου, αρνητικές αλληλεπιδράσεις κι ένα αίσθημα «χαμένου χρόνου» που μας φέρνει πιο κοντά στην αρνητική διάθεση. Δεν νιώθεις μερικές φορές πως είσαι δέσμια του κινητού σου; Άσ΄το κάτω το ρημάδι! 

Συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους

Οι άνθρωποι που υποβάλλουν τους εαυτούς τους σε κοινωνικές συγκρίσεις βιώνουν καταστροφικά συναισθήματα, τα οποία τους ωθούν σε προβληματική συμπεριφορά, αναφέρουν οι ψυχολόγοι. Αυτή η μόνιμη σύγκριση δεν σε ωφελεί, αντιθέτως σου γυρνάει μπούμερανγκ τσακίζοντας την αυτοπεποίθησή σου. Προσπάθησε να γίνεσαι καλύτερη όχι με ανταγωνιστικά κίνητρα, αλλά γιατί θεωρείς την αυτοβελτίωση ανάγκη σου. 

Δίνεις χώρο σε τοξικούς ανθρώπους

Όσο είναι δυνατόν βγάλε από τη ζωή σου όσους δεν σε πάνε μπροστά και σε ποτίζουν με τοξικότητα. Φίλοι, σύντροφοι και συγγενείς που σε ρίχνουν ψυχολογικά- με δόλο ή χωρίς- αξίζουν μία απόσταση από σένα. Μακριά κι αγαπημένοι που λένε.

Έχεις υψηλές προσδοκίες από νωρίς

Ο ενθουσιασμός συχνά σε υποκινεί ώστε να θεωρείς πως οι άλλοι είναι ικανοί για το καλύτερο. Κατόπιν, όταν το συννεφάκι σπάσει, εσύ προσγειώνεσαι ανώμαλα, “χτυπάς” και πονάς. Δεν είναι υποτιμητικό προς τους άλλους το να είσαι ρεαλίστρια και να έχεις συγκρατημένες προσδοκίες. Προτεραιότητά σου είναι να προστατεύεις τον εαυτό σου από την απογοήτευση. Κι αν αξίζει, άσε να κάνουν την έκπληξη με τον καιρό. Σπεύδε βραδέως…