ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Βόλτα με το σκύλο: Τι πρέπει να προσέχεις;

Αρχικά να σου πω ότι σαν "σκυλομαμά" απολαμβάνεις ορισμένα πολύ σημαντικά οφέλη. Οι ιδιοκτήτες σκύλων εμφανίζουν λιγότερα προβλήματα υγείας, αν έχεις μεγαλώσει με κατοικίδιο έχεις λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσεις αλλεργίες και βγαίνοντας μαζί του βολτίτσα στο πάρκο μία ώρα την ημέρα, μοιραία η φυσική σου κατάσταση είναι καλύτερη. Παράλληλα η συντροφιά ενός σκύλου είναι και αγχολυτική. Τι ωραία τι καλά όλα αυτά.

Αυτά είναι λοιπόν τα “προνόμια”. Τι γίνεται με τις υποχρεώσεις, ειδικά στη βόλτα με τον σκυλάκο; Αρκεί να περνάμε το λουρί στο περιλαίμιο; Όχι βέβαια. Ακολουθούν ορισμένες τυπικές υποχρεώσεις, αλλά και δικαιώματα.

> Όσοι έχουν κατοικίδια, έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε υπαίθριους και δημόσιους χώρους, εξαιρούνται οι παιδικές χαρές.

> Μαζί με το λουρί, παίρνεις μαζί και σακουλάκια, αφού πέρα από τη συνείδησή σου που σου το επιβάλλει, είσαι υποχρεωμένη και από το νόμο να περισυλλέγεις και να απορρίπτεις τις ακαθαρσίες του κατοικίδιού σου.

> Πρέπει να του φοράς ταυτότητα. Η τοποθέτηση του microchip έγινε υποχρεωτική με τον νόμο 3170/2003  και πλέον με τον νόμο 4039/2012 είναι υποχρεωτική τόσο για σκύλους όσο και για γάτες. Από ‘κει και πέρα, επειδή λουράκια είναι και λύνονται ή κόβονται, φρόντισε να έχεις στο περιλαίμιό του την ειδική ταυτότητα με τα προσωπικά σου στοιχεία.

> Καλές οι ελεύθερες βόλτες, χωρίς λουρί, αλλά όχι οπουδήποτε. Το λουρί πάνω απ’ όλα προστατεύει το ίδιο το ζώο από τ’ αυτοκίνητα. Σκυλάκι, είναι, μπορεί να δει κάτι και να τρέξει, να ξεφύγει από τον έλεγχό σου.

> Αν η βόλτα σας συμπεριλαμβάνει μέσο μαζικής μεταφοράς, τότε πρέπει να γνωρίζεις τα εξής:

“Η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς με οδικά μέσα και μέσα σταθερής τροχιάς επιτρέπεται, με ευθύνη του επιβάτη και κατά την κρίση του οδηγού ή άλλου εντεταλμένου προσωπικού του μεταφορέα ανάλογα με τις συνθήκες πληρότητας του οχήματος/συρμού και την ασφάλεια των επιβατών (με εξαίρεση τους σκύλους βοηθείας), εφόσον:

Είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς, κλειστού τύπου, διαστάσεων έως 70 εκ. x 40 εκ. x 50 εκ. για την περίπτωση των τακτικών αστικών γραμμών.

Συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχό τους.

Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του ζώου φέρει το ατομικό βιβλιάριο υγείας – διαβατήριο του ζώου.

Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του ζώου βρίσκεται πλησίον αυτού και μεριμνά για τη μη πρόκληση τραυματισμού ή όχλησης άλλων επιβατών.

Τα τοποθετούν στους ελεύθερους χώρους των οχημάτων/συρμών, εκτός των διαδρόμων, των σημείων εισόδου-εξόδου των επιβατών και επικύρωσης των εισιτηρίων ούτως ώστε να μη διακυβεύεται η ασφαλής μετακίνηση των υπόλοιπων επιβατών”. (Πηγή: www.stasy.gr)

Αυτά. Καλές βόλτες!