ΛΙΣΤΑ

Ποια είναι η πιο ασφαλής θέση στο αεροπλάνο και άλλα 8 facts που πρέπει να γνωρίζεις

Πριν από λίγο καιρό εμφανίστηκε ένα βίντεο στο feed μου στο facebook, που εξηγούσε με χιουμοριστικό τρόπο γιατί χρειάζεται να κλείνουμε τα κινητά κατά τη διάρκεια της απογείωσης και γιατί πρέπει να τα βάζουμε σε flight mode.

*περιμένει να δουν το βίντεο*

Με αφορμή λοιπόν αυτή την ‘εξήγηση’ αποφάσισα να ψάξω και άλλα facts σχετικά με τα αεροπλάνα, γιατί ποτέ δεν ξέρεις πότε θα πετύχεις μια ερώτηση στο Trivial Pursuit (παίζει άραγε ακόμα ο κόσμος επιτραπέζια);

1. Γιατί υπάρχει αυτή η τρύπα στα παράθυρα των αεροπλάνων;

Μην αγχώνεσαι, τα παράθυρα των αεροπλάνων είναι πολύ ανθεκτικά και επειδή έχουν διάφορες στρώσεις αυτή η τρύπα βοηθάει στη ρύθμιση της πίεσης του αέρα στην καμπίνα.

2. Γιατί το φαγητό του αεροπλάνου είναι τόσο άνοστο;

Αν ταξιδεύεις συχνά με αεροπλάνο θα έχεις παρατηρήσει ότι το φαγητό δεν είναι ό,τι καλύτερο έχεις φάει ποτέ. Υπεύθυνος για αυτό δεν είναι ο σεφ (οκ, ίσως λίγο) αλλά το ύψος στο οποίο πετάει το αεροπλάνο, καθώς επηρεάζει τη γεύση σου. Βέβαια μεγάλο ρόλο παίζει και το γεγονός ότι το φαγητό είναι για ώρα αποθηκευμένο στο ψυγείο και δεν είναι φρέσκο από το φούρνο.

3. Ποια είναι η πιο ασφαλής θέση στο αεροπλάνο;

Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες έχουν δηλώσει ότι δεν υπάρχει αυτή η μαγική θέση που είναι πιο ασφαλής από τις υπόλοιπες μέσα στην καμπίνα ωστόσο στο Popular Mechanics (ένα site με δεδομένα από αεροπορικά ατυχήματα) λένε ότι είναι στο πίσω μέρος. Η έρευνα έδειξε ότι επιβάτες που κάθονται κοντά στην ουρά του αεροπλάνου έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης σε σχέση με αυτούς που κάθονται μπροστά.

4. Γιατί σβήνουν τα φώτα όταν γίνεται η προσγείωση;

Οι αεροσυνοδοί σβήνουν τα φώτα στην καμπίνα για προληπτικούς λόγους ώστε να προλάβουν να προσαρμοστούν τα μάτια των επιβατών στο σκοτάδι σε περίπτωση ατυχήματος.

5. Τι είναι οι λευκές γραμμές που αφήνουν τα αεροπλάνα στον ουρανό;

Όχι, δεν μας ψεκάζουν (!) αλλά είναι τα ίχνη των καυσίμων που καίγονται στον αέρα, τα οποία αποτελούνται από διοξείδιο του άνθρακα και νερό. Αν κοιτάξεις προσεκτικά θα παρατηρήσεις ότι υπάρχει πάντα ένα κενό μεταξύ των ιχνών και του αεροπλάνου καθώς χρειάζονται λίγα λεπτά για να γίνει αυτή η μετατροπή.

6. Μπορεί να ανοίξει μια πόρτα κατά τη διάρκεια της πτήσης;

Οκ, το ξέρω ότι στις ταινίες είναι κάτι που γίνεται πανεύκολα, αλλά όπως διαβάζουμε και στο askthepilot.com όχι απλά δεν γίνεται, αλλά είναι και ακατόρθωτο. ”Σε μια κλασσική πτήση, υπολογίζεται ότι ασκείται τουλάχιστον 3 κιλά πίεση ανά 6 τετραγωνικά εκατοστά του αεροσκάφους. Μιλάμε δηλαδή για περίπου 500 κιλά πίεσης ανά 0.09 τετραγωνικά μέτρα της πόρτας”.

7. Η πτήση κατά τη διάρκεια καταιγίδας είναι ασφαλής;

Τα αεροπλάνα είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να μην επηρεάζονται από αστραπές, μάλιστα είναι από τα πιο ασφαλή  μέρη στα οποία μπορεί να βρεθείς κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας.

8. Γιατί βουλώνουν τα αυτιά μας κατά τη διάρκεια της πτήσης;

Όσο αυξάνεται το ύψος στο οποίο πετάει το αεροπλάνο τόσο πιο πιθανό είναι να νιώσεις τα αυτιά σου να βουλώνουν καθώς η περιβάλλουσα ατμόσφαιρα γίνεται πιο λεπτή ενώ η πίεση αέρα μέσα στην καμπίνα είναι ρυθμισμένη σε διαφορετικό βαθμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διαστολή του αέρα που είναι εγκλωβισμένος στο σώμα μας (και στα αυτιά) μας, για αυτό καλό είναι να μασάς τσίχλα για να γλιτώσεις από αυτό το ενοχλητικό πράγμα.

9. Γιατί δεν μπορείς να περάσεις ένα μπουκαλάκι νερό από τον έλεγχο;

Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν μπορούν να τσεκάρουν εύκολα αν το μπουκάλι περιέχει χημικά, σε αντίθεση με τα μπουκάλια νερό που υπάρχουν ήδη στην αίθουσα αναμονής που έχει περάσει τους απαραίτητους ελέγχους.