TIPS

Δουλειά από το σπίτι: 6 απαραίτητα tips για να «επιβιώσεις»

Shutterstock

Μπορεί ο κορονοϊός να οφείλεται για το προληπτικό κλείσιμο των γραφείων πολλών εταιριών. Μπορεί όσο αυξάνονται τα κρούσματα όλο και περισσότεροι να χρειαστεί να εργαστούμε από το σπίτι. Η δουλειά από το σπίτι όμως είναι η καθημερινότητα πολλών ανθρώπων σε μόνιμη βάση. Γι’ αυτό σου βρήκα τα 6 tips για να κάνεις τη ζωή και τη δουλειά σου πιο εύκολη, είτε πρόκειται για κάτι μόνιμο, είτε για κάτι πιο προσωρινό.

 

Για κάποιες μέρες η καθημερινότητά σου είναι πιθανό να αλλάξει. Η διαδρομή σπίτι-γραφείο-σπίτι, ο καφές στο χέρι και το πρωινό catch up με τους συναδέλφους σταματάνε για λίγο. Όμως η δουλειά (αν και από το σπίτι) παραμένει η ίδια. Οπότε, θα χρειαστείς πρόγραμμα και στρατηγική για να παραμείνεις το ίδιο δημιουργική, υπό άλλες συνθήκες.

Στο παρελθόν έχω περάσει διαστήματα που δούλευα από το σπίτι ως freelance writer. Κι ενώ στην αρχή μου φαινόταν κάτι ιδανικό, στην πορεία κατάλαβα πως κρύβει παγίδες. Ναι, είσαι πιο cozy, ναι έχεις όλα όσα χρειάζεσαι και είσαι στον χώρο σου. Όμως για να πετύχει απαιτείται οργάνωση και πειθαρχία. Και να ακολουθήσεις αυτά τα 6 tips που θα κάνουν το project «δουλειά από το σπίτι» να λειτουργήσει άψογα.

Μην ανοίξεις την τηλεόραση

Μπορεί να θέλεις να δεις τις τελευταίες ειδήσεις ή απλά να την ανοίξεις «για παρέα», όμως πίστεψέ με στο τέλος θα είναι μία καταστροφική επιλογή. Θα ξεκινήσει ως «ας δω τι γίνεται και στα άλλα κανάλια» και στο τέλος θα καταλήξεις να βλέπεις ακόμα ένα επεισόδιο από την αγαπημένη σου σειρά. Η αλήθεια είναι ότι η δουλειά από το σπίτι έχει μοναξιά. Οπότε, προτίμησε να ανοίξεις το ραδιόφωνο ή να ακούσεις ένα podcast για να νιώσεις λιγότερο μόνη.

Μην μεταμορφωθείς σε Σταχτοπούτα

Είσαι στο σπίτι, οπότε βλέπεις κι όλα όσα συμβαίνουν στο σπίτι. Η σκόνη που μπορεί να δεις πάνω στο τραπέζι του σαλονιού ή η άπλυτη κούπα του καφέ σου δεν χρειάζεται να καθαριστούν την ώρα που έχεις ορίζει ως το 8ωρο που θα εργαστείς. Με άλλα λόγια, συνέχισε τη ζωή σου κανονικά, όπως θα έκανες αν ήσουν στο γραφείο. Και συμμάζεψε το σπίτι όταν πια θα έχεις «σχολάσει».

Η δουλειά από το σπίτι απαιτεί πρόγραμμα

Ακόμα και στην περίπτωση που δεν έχεις deadlines φρόντισε να έχεις αυστηρό ωράριο. Σήκω από το κρεβάτι μία συγκεκριμένη ώρα, κάνε ένα ντουζ, φόρεσε τα άνετα ρούχα σου και μην αφήνεις τίποτα να σε αποσπάσει. Θα καταλήξεις να δουλεύεις μέχρι αργά το βράδυ. Βάλε το δικό σου deadline και κλείσε το pc σου την ώρα που εσύ έχεις ορίσει. Και μετά μπορείς να κάνεις οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα (pilates, μαγείρεμα, καφέ με φίλους).

Εξοπλίσου με τα απαραίτητα

Η δουλειά από το σπίτι θέλει πρόγραμμα. Να θυμάσαι ότι το να πεταχτείς μέχρι το σούπερ μάρκετ για να μαγειρέψεις το μεσημεριανό σου στο ενδιάμεσο είναι αρκετά χρονοβόρο. Οπότε, φρόντισε να έχεις προμηθευτεί με τα απαραίτητα από πριν. Όπως καφέ, χυμούς και υλικά για ένα γρήγορο σνακ ή φαγητό.

Δουλειά από το σπίτι σημαίνει δουλειά

Όταν ανακοινώσεις σε φίλους και οικογένεια πως για το επόμενο χ διάστημα θα δουλέψεις από το σπίτι, είναι πιθανό στα αυτιά τους να ακουστεί σαν «μπλα μπλα μπλα θα μείνω σπίτι». Οπότε, φρόντισε να το κάνεις ξεκάθαρο. Αν στην καθημερινότητά σου το μωρό έμενε τα πρωινά με τη γιαγιά, τότε αυτό πρέπει να συνεχιστεί. Αν ο σύντροφός σου είναι στο σπίτι κάθε πρωί αυτό δεν σημαίνει ότι έχεις τη δυνατότητα για χουζούρεμα και καφέ. Αν η φίλη σου έχει όρεξη για chat πες της ότι θα την πάρεις εσύ τηλέφωνο όταν σχολάσεις. Μείνε συγκεντρωμένη στο πρόγραμμά σου και προσπάθησε να κλείσεις τα αυτιά σου στις «σειρήνες».

Φτιάξε το προσωρινό (ή μόνιμο) γραφείο στο σπίτι

Φρόντισε να ορίσεις τον χώρο που θα δουλεύεις και μην μετακινείσαι με το λάπτοπ από το κρεβάτι στον καναπέ. Θα είναι το τραπέζι της κουζίνας; Του σαλονιού; Έχεις γραφείο; Βγάλε τα περιττά πράγματα από πάνω, κράτησέ το καθαρό και οργανωμένο και έχε δίπλα σου τη γραφική ύλη που χρειάζεσαι. Έτσι θα κάνεις τη δουλειά από το σπίτι πιο εύκολη.