ΥΠΝΟΣ

Δυσκολεύεσαι να ξυπνήσεις; Μάλλον χρησιμοποιείς λάθος ξυπνητήρι

Το σκηνικό έχει ως εξής. Κάθε πρωί εκεί που απολαμβάνεις το χ, ψ όνειρο χτυπάει το εκνευριστικό ξυπνητήρι του κινητού (χρησιμοποιεί άραγε κανείς το παραδοσιακό ξυπνητήρι πια;), πετάγεσαι νευριασμένη και πατάς το snooze.

Μια φορά, δύο, τρεις, καμιά φορά αγνοείς για καμιά ώρα τον ενοχλητικό ήχο που έχεις επιλέξει να σε ξυπνάει (κάπου εδώ να πούμε ότι τα περισσότερα smartphones έχουν απαίσιους default ήχους) αλλά στο τέλος σηκώνεσαι, φυσικά με χάλια διάθεση. Ορίστε, το κακό έγινε και η μέρα σου θα ξεκινήσει στραβά.

Τι μπορείς να κάνεις για αυτό; Ναι, καλά το φαντάστηκες- να αλλάξεις ξυπνητήρι, γιατί αυτό είναι ο νούμερο ένα λόγος που δεν μπορείς να σηκωθείς από το κρεβάτι το πρωί (οκ, αν έχεις ξενυχτήσει προφανώς το ξυπνητήρι δεν μπορεί να κάνει μαγικά ή να σε τραβήξει από τα πόδια).

Σύμφωνα λοιπόν με τον Dr. Raj Dasgupta, βοηθό καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, το μυστικό για να ξυπνάμε εύκολα είναι το φυσικό φως ενώ σημειώνει ότι η θερμοκρασία δωματίου, η διατροφή και γενικότερα η ποιότητα ζωής επηρεάζουν σημαντικά τη σχέση μας με το πρωινό ξύπνημα.

”Το φυσικό φως είναι το καλύτερο ξυπνητήρι γιατί ρυθμίζει σωστά τον κιρκαδικό μας ρυθμό (το βιολογικό μας ρολόι δηλαδή) και βοηθάει το σώμα μας να ξυπνήσει φυσιολογικά και όχι κάτω από πίεση”.

Σε περίπτωση που δεν μπορείς να βρεις κάποιο ξυπνητήρι που χρησιμοποιεί το φυσικό φως αντί για ήχο, μπορείς πάντα να αφήνεις τα παντζούρια ανοιχτά ώστε να εκμεταλλευτείς το φως του ήλιου που μπαίνει στο δωμάτιο.