ΥΠΝΟΣ

5 τρόποι να γίνεις πιο έξυπνη, ενώ κοιμάσαι

Αν νιώθεις τη μνήμη σου αδύναμη, τότε η τύχη σου δουλεύει, ενώ εσύ κοιμάσαι και κυριολεκτώ. Αυτές οι επτά - οκτώ ώρες ύπνου είναι κομβικές για πολλά πράγματα που συμβαίνουν στον οργανισμό σου, όπως και η ενίσχυση του εγκεφάλου σου.

Δες, λοιπόν, τη μνήμη και την αποδοτικότητά σου σαν έναν μυ, τον οποίο όμως μπορείς να γυμνάσεις ενώ κοιμάσαι, χρησιμοποιώντας κάποια κόλπα πριν, κατά τη διάρκεια ή και μετά τον ύπνο. Για ακόμα μια φορά, δεν τα λέω εγώ, αλλά η επιστήμη.

1. Αφέσου στα αρώματα

Σύμφωνα με μια έρευνα όταν εκτίθεσαι σε κάποιο άρωμα κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου, τότε θυμάσαι ευκολότερα πράγματα. Οι ερευνητές λένε ότι το οσφρητικό σύστημα ενεργοποιεί προηγούμενες μνήμες στον ιππόκαμπο (μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη μνήμη), καθιστώντας ευκολότερη την αποθήκευση νέων πληροφοριών. Βάλε το αγαπημένο σου άρωμα σε ένα ψεκαστικό χώρου και όνειρα γλυκά.

2. Πιες ένα ποτήρι κρασί

Η έρευνα του πανεπιστημίου του Exeter έδειξε πως όσοι πίνουν ένα ποτήρι κρασί πριν τον ύπνο, λειτουργούσαν πιο αποτελεσματικά το επόμενο πρωί. Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερο έπιναν, τόσο καλύτερα απέδιδαν στα τεστ μνήμης, αλλά οι ειδικοί συνεχίζουν να λένε πως οι γυναίκες δεν πρέπει να ξεπερνούν το ένα ποτήρι την ημέρα. Το αλκοόλ ίσως βάζει τα κύτταρα του εγκεφάλου σε μια τέτοια κατάσταση που τους επιτρέπει να εδραιώνουν μνήμες, ενώ ο ύπνος ίσως μπορεί να ενισχύσει αυτή την επίδραση.

3. Μην τρως αργά το βράδυ

Το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, έκανε μια έρευνα σε ζώα και οι ερευνητές κατέληξαν στο ότι αν τρως σε ώρες που θα έπρεπε να κοιμάσαι, μπορεί να δημιουργήσεις σκαμπανεβάσματα στη δραστηριότητα της πρωτεΐνης, γεγονός που επηρεάζει και το κιρκαδικό ρολόι και τον ιππόκαμπο. Ικανοποίησε τις λιγούρες σου νωρίτερα, και σώσε τη μνήμη σου.

4. Ονειρέψου το

Αν δεις στον ύπνο σου μια παρουσίαση, ή μια επαγγελματική σου υποχρέωση, να χαίρεσαι που συνέβη αυτό, καθώς μάλλον θα μπορείς να θυμηθείς πολύ περισσότερα σχετικά με το αντικείμενο του ονείρου σου, όταν ξυπνήσεις. Όταν ονειρεύεσαι κάτι που έμαθες μέσα στη μέρα επίσης, βοηθά στο να το θυμάσαι καλύτερα σύμφωνα με τους ερευνητές του Current Biology.

5. Ξύπνα στην ώρα σου

Μπορεί να νομίζεις πως όσο περισσότερο κοιμάσαι, τόσο το καλύτερο, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Geriatrics Society, οι γυναίκες που κοιμόντουσαν λιγότερο από πέντε ώρες ή περισσότερο από εννιά, τα πήγαιναν πολύ χειρότερα στα νοητικά τεστ σε σχέση με όσες έκλειναν ένα 7ωρο ύπνου. Ουσιαστικά ο πολύς ή ο λίγος ύπνος ήταν το ίδιο με το να έχεις έναν εγκέφαλο δύο χρόνια μεγαλύτερο.