LIFE

Η Ταϊβάν είναι η πρώτη ασιατική χώρα που επέτρεψε τους ομόφυλους γάμους

Το δικαστήριο της Ταϊβάν αποφάσισε ότι πλέον τα ζευγάρια του ίδιου φύλου μπορούν να παντρευτούν νόμιμα σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που κατοχυρώνεται ένα τέτοιο δικαίωμα σε μια ασιατική χώρα.

Το δικαστήριο δήλωσε πως οι ισχύοντες νόμοι για τον γάμο “παραβιάζουν τόσο την ελευθερία των ανθρώπων, όσο και το δικαίωμα τους στην ισότητα”. Έδωσε δύο χρόνια για να γίνουν οι νομικές τροποποιήσεις, ώστε να επιτρέπεται ο γάμος του ίδιου φύλου.

“Εάν οι σχετικοί νόμοι δεν τροποποιηθούν ή θεσπιστούν εκ νέου εντός των δύο αυτών ετών, δύο πρόσωπα του ιδίου φύλου που προτίθενται να δημιουργήσουν την εν λόγω μόνιμη ένωση επιτρέπεται να εγγραφούν ως παντρεμένοι”, ανέφερε το δικαστήριο.

Οι ακτιβιστές του LGBT community και των δικαιωμάτων τους, είχαν μεγάλες ελπίδες ότι τα τελευταία χρόνια που κάνουν περισσότερες εκστρατείες για τους γάμους των ομόφυλων θα κερδίσουν τελικά την υποστήριξη του δικαστηρίου.

Το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα υποστηρίζει αυτή την αλλαγή. Η απόφαση που ανοίγει τον δρόμο για τον γάμο του ιδίου φύλου είναι η πρώτη στην Ασία, όπου οι κοινωνικά συντηρητικές συμπεριφορές επικρατούν σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο η Ταϊβάν, έχει την ταμπέλα του “φάρου φιλελευθερισμού” για την περιοχή.

“Ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι ένα αμετάβλητο χαρακτηριστικό”, ανέφερε το δικαστήριο. “Επιπλέον, η ελευθερία του γάμου για δύο άτομα του ίδιου φύλου, αφού αναγνωριστεί νομικά, θα αποτελέσει τη συλλογική βάση, μαζί με τον γάμο αντίθετου φύλου, για μια σταθερή κοινωνία”, ανέφερε.

Η Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί ως αποστασιοποιημένη επαρχία, έχει μια διάσημη ετήσια παρέλαση ομοφύλων, η οποία προβάλλει τη ζωντάνια της λεσβιακής, ομοφυλοφιλικής, αμφιφυλόφιλης και τρανσέξουαλ κοινότητάς της.

 

Κεντρική φωτογραφία: (AP Photo/Chiang Ying-ying)