HACK MY LIFE

Φυτά: 3 ληγμένα τρόφιμα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις ως φυσικό λίπασμα

Unsplash

Θα τύχουν και αυτές οι φορές που θα ξεχάσεις κάτι στο ψυγείο και θα λήξει. Είτε αυτό είναι το μαρούλι που μαράθηκε, είτε το φρέσκο βιολογικό γάλα είτε τα καρότα μέσα στη σακούλα, καταχωνιασμένα σε μια γωνία του ψυγείου. Το foodwaste δεν το θες στη ζωή σου, αλλά συμβαίνουν και αυτά. Τι να κάνουμε; Άνθρωποι είμαστε και ανάλογες λύσεις γι’ αυτές τις περιπτώσεις, ευτυχώς υπάρχουν.

Θα τύχει, λοιπόν, εκείνη η φορά που θα λήξουν κάποια υλικά που έχεις στην κουζίνα, τα οποία μπορούν να γίνουν άνετα φυσικό λίπασμα για τα φυτά σου με το που παρέλθει η ημερομηνία μέχρι την οποία μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια. Αυτά είναι το γάλα, η μπίρα και το κέλυφος από ληγμένα αυγά.

Φυτά: 3 ληγμένα υλικά που μπορείς να χρησιμοποιήσεις ως φυσικό λίπασμα

Γάλα που έληξε στο ψυγείο

Aν το γάλα έληξε, ήρθε η ώρα να το ρίξεις στα φυτά σου. Το «μυστικό» κρύβεται στη σημαντική ποσότητα ασβεστίου που περιέχει το γάλα. Αυτό με τη σειρά του ενισχύει την ανάπτυξη και εξασφαλίζει τη δημιουργία ισχυρών κυτταρικών τοιχωμάτων στα φυτά.

Ληγμένη μπίρα

Η ληγμένη μπίρα μπορεί να δώσει εξαιρετική νοστιμιά στο φαγητό σου, αλλά όχι μόνο. Κέρασε και εσύ βρε παιδί μου τα φυτά σου  λίγη μπίρα! Δεν θα πάθουν τίποτα. Ίσα ίσα, το αντίθετο. Η μπίρα μπορεί να λειτουργήσει ως λίπασμα για μερικά φυτά -μπορεί όμως όχι για όλα. Κάνε πείραμα σε ένα μέρος του φυτού, περίμενε μερικές ημέρες και δες αν έχει θετική επίδραση. Εάν ναι, ξέρεις πλέον πιο συστατικό να προσθέσεις στη ρουτίνα περιποίησης των φυτών σου.

Τσόφλια ληγμένων αυγών

Το κάλιο και το μαγνήσιο που περιέχουν τα αυγά δίνουν στα τσόφλια τους την ιδιότητα του φυσικού λιπάσματος. Σύμφωνα με το Good Housekeeping, τα θρυμματισμένα τσόφλια αποτρέπουν επίσης τα παράσιτα που μπορούν να καταστρέψουν τα φυτά σου. Δες αναλυτικά εδώ πώς να φτιάξεις το πιο θρεπτικό λίπασμα για τα φυτά σου από κέλυφος αυγού.

Σημαντικό tip: Τα σπιτικά υλικά που αναφέραμε, χρησιμοποιούνται για τον εμπλουτισμό του χώματος με θρεπτικά συστατικά και οργανικές ουσίες. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτά τα υλικά συμπληρωματικά, σε συνδυασμό με το λίπασμα που ήδη χρησιμοποιείς.