ΕΞΟΔΟΣ

Θα’ναι σαν να μπαίνει η άνοιξη στην πόλη

Η πιο ωραία εποχή. Με όσο πρέπει κρύο και όσο πρέπει ζέστη. Και με δροσούλα και με ήλιο δηλαδή. Και συμβολικά να το δεις, την ελπίδα σου φέρνει στο νου, το νέο, την αλλαγή, οπότε πώς να μην σ'αρέσει; Άσε που έχει τραγουδηθεί και υμνηθεί στην ποίηση πολλάκις. Αν δεν έχεις καταφέρει ακόμη να οργανώσεις κάποια απόδραση από την πόλη για να χαρείς τις λουλουδιασμένες μέρες που έρχονται, μπορείς να υποδεχτείς την άνοιξη στα πιο όμορφα μαγαζιά της Αθήνας. Σε αυλές, σε κήπους και σε ταράτσες. Ε κι αν κρυώνεις και λίγο ακόμη ή μπες μέσα ή βάλε πάλι το μπουφάν σου.

SIX D.O.G.S

 

Ναι είναι ανοιχτό και τον χειμώνα, αλλά ποτέ δεν το κατάλαβα αυτό, γενικά το να πηγαίνεις σε οποιοδήποτε χώρο και να κάθεσαι με σόμπα μέσα στο κρύο. Ας είναι, στο θέμα μας τώρα. Το μαγαζί αυτό είναι ό,τι πρέπει για άνοιξη. Είναι από τις πιο σούπερ αυλές της πόλης, από τις πιο γνωστές, από τις πιο urban. Είναι ο ορισμός του urban για την ακρίβεια. Είναι σαν να έχεις ρίξει μια ολόκληρη γειτονιά ανάμεσα στις πολυκατοικίες, λες και σε έναν ακάλυπτο έχει ξεφυτρώσει μια μαγική αυλή. Κάτω χώμα, τραπεζάκια σε υψώματα, εξαιρετικά κοκτέιλ, ντιτζέι που μιλάει για αυτούς όλη η πόλη, ιδιαίτερα live και άλλα events. Θα το βρεις στο στενάκι της Αβραμιώτου παράλληλα στην Ερμού (όχι τον πεζόδρομο, την άλλη).

Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, τηλ. 210 3210510

T.A.F. – The Art Foundation

 

Έχω πάει σε έκθεση εκεί, Έρωτας στα Χρόνια του Χάους λεγόταν θυμάμαι. The Art Foundation λέγεται το μαγαζί, πώς θα μπορούσε να μην έχει να κάνει με τέχνη; Τώρα μέσα στα παλιά δωμάτια του χώρου φιλοξενείται μέχρι τις 19 Μαρτίου το Welcome to Ecumenopolis. Και γενικά ό,τι πιο προχωρημένο φαντάζεσαι. Έχω πάει και έχω κάτσει και για καφέ φυσικά (όταν έπινα). Αλλά πολλές φορές δεν έχω βρει ούτε σκαμπό. Και αυτό γιατί η υπέροχη αυλή του (που χρονολογείται από το 1870) είναι πάντα γεμάτη. Με κόσμο ωραίο και συχνά καλλιτεχνικές φυσιογνωμίες. Τώρα που ανοίγει ο καιρός είναι από τις πιο καλές επιλογές που μπορείς να κάνεις. Δεν θα το δεις με το πρώτο, απλώς στρίψε στη Νορμανού και θα καταλάβεις.

Νορμανού 5, Μοναστηράκι, τηλ.: 210 3238757

Η Αυλή

 

Αν δεν το τιμήσεις την εποχή που του πρέπει, δεν λέει. Δηλαδή, πας και χειμώνα, αλλά τώρα που πιάνουμε Μάρτη και αν ο καιρός μας τα πει καλά θα μπορούμε να κάτσουμε και έξω χωρίς το νάυλον. Το έξω του πάντα ήταν κάπως πιο τέλειο από το μέσα. Πας όλες τις ώρες. Η τελευταία μου φορά εκεί ήταν 2 το πρωί. Και ναι έφαγα ποικιλία. Θα πιεις τσίπουρο, κρασάκι, ελληνικό καφέ, θα φας μεζέδες ή σαντουϊτσοειδή, θα ακούσεις πολύ καλή μουσική -είτε έχει live με τραγουδιστές από (πρώην) Τρύπες και Ξύλινα Σπαθιά (έγινε μία φορά κι αυτό αμέ), είτε όχι- θα αγαπήσεις τις πολύχρωμες καρέκλες του και το βουητό του πεζόδρομου, τους σερβιτόρους που είναι φιλικοί και θα χαρείς την άνοιξη που έρχεται στο Κουκάκι με ένα τρόπο πιο γλυκό από τις άλλες περιοχές (δεν ξέρω γιατί το είπα αυτό τώρα).

Γ. Ολυμπίου 4, Κουκάκι, τηλ.: 211 4051412

Momix Bar

 

Εγώ μία πλακάρα όταν πήγα την έπαθα, καθότι δεν περιμένεις ότι εκεί στο Γκάζι, πίσω από αυτό τον μικρό χώρο, υπάρχει ένας τόσο σούπερ κήπος με πολύ hip διακόσμηση. Σαν να είσαι σε κάποιο νησί και όμως είσαι στο κέντρο της Αθήνας. Και αυτό ακούγεται πολύ καλοκαιρινό αλλά (εκτός που δεν σε έστειλα και στης Γλυφάδας) είναι και πολύ ανοιξιάτικο, αφού οι κήποι και οι αυλές είναι γενικά σαν να ήσουν μέσα και να βγήκες μόλις, γιατί είδες τον καιρό να φτιάχνει. Σαν την μετάβαση από τον χειμώνα στην άνοιξη ένα πράγμα. Όσο για το συγκεκριμένο μαγαζί, θα έχεις ακούσει σίγουρα για τα εξαιρετικά μοριακά του κοκτέιλ, που όταν τα πίνεις μπορεί να βγάζουν φουσκάλες και ατμούς. Το ξέρεις ότι γίνεται και να τα φας, έτσι; Ναι ναι. Σε μορφή ζελέ μου ήρθε ένα που πήρα, θα πας και θα δεις και μόνη σου.

Κελεού 1-5, Κεραμεικός, τηλ.: 697 435 0179

Ο Λεμονόκηπος

 

Τούτη την εποχή που την καλωσορίζουμε αυτές τις μέρες, την έχουμε συνδέσει με λουλουδιασμένους κήπους και όμορφα χρώματα. Εδώ θα τα βρεις αυτά να ξέρεις. Σε αυτό το παλιό αρχοντικό (του ’30) με τον τέλειο κήπο, λεμονόκηπο για την ακρίβεια, θα’ναι σαν να μπαίνει η άνοιξη κυριολεκτικά. Η διακόσμηση μέσα αποπνέει ζεστασιά με τα σκαλιστά έπιπλα και τις μπορντούρες στους καθρέφτες, ενώ έξω δροσίζεσαι και νιώθεις σαν να είσαι στην αυλή του εξοχικού σου (αν είχες). Θα φας μικρασιάτικο ταμπουλέ, φάβα Σαντορίνης, ρολλάκια μελιτζάνας με απάκι και κασέρι και άλλα πολλά και λαχταριστά. Θα φύγεις με γεμάτο στομάχι και με μία πολύχρωμη εικόνα στα μάτια σου.

Αγίας Τριάδας 11, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ.: 210 2588611

360 Cocktail Bar

 

Περιμένεις τώρα εσύ να σε πάω σε καμία εξοχή για να καταλάβεις ότι θα έρθει η άνοιξη. Τι κλισέ μωρέ, έλα. Σου έχω θέα στην Ακρόπολη (από πολύ κοντά). Ταράτσα. Ήλιο (ελπίζω). Δεν σου φτάνει; Μπορεί ακόμη να θες να το φοράς το μπουφανάκι σου (και αν θες τη γνώμη μου μην το βγάλεις απότομα) αλλά όπως και να έχει εδώ θα αισθανθείς πολύ ανοιξιάτικα. Μην περιμένεις ασανσέρ, θα προλάβει σίγουρα άλλος το τελευταίο τραπέζι, ανέβα με τις σκάλες. Προσπέρνα τον πρώτο όροφο, που ωραία είναι κι εκεί δεν λέω, προσπέρνα τον δεύτερο (που είναι το εστιατόριο) και φτάσει στο roof garden. Πάρε ένα Mojito ή ένα Zombie σε καλή τιμή και απόλαυσε το view. Τουρίστρια φίλη μου, τουρίστρια.

Ηφαίστου 2, Μοναστηράκι, τηλ.: 210 3210006