ΕΞΟΔΟΣ

Στο Mentaleaty θα φας με την ψυχή σου (σχεδόν κυριολεκτικά)

Περνώντας την πόρτα του Mentaleaty στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου 114-118, καθίσαμε στο τραπέζι που μας περίμενε στρωμένο και έβλεπε φάτσα κάρτα σ' έναν τοίχο με αυτές τις ατάκες.

 

Ακριβώς έτσι, στο Mentaleaty, συνδυάζεται η ψυχική υγεία, αλλά και η απόλαυση του ουρανίσκου. Το μότο του εστιατορίου είναι “asian food therapy” κι αυτό γιατί πρώτον σερβίρουν ασιατική κουζίνα, δεύτερον ο χώρος έχει εξαιρετικά χαλαρωτικές ιδιότητες (χαμηλός φωτισμός και μίνιμαλ διακόσμηση) και τρίτον (και βασικότερο), η φιλοσοφία του είναι τέτοια, ώστε με κάποιον τρόπο να βελτιώνει τον κόσμο. Με ποιον;

Πρόκειται για ένα εστιατόριο που προσλαμβάνει στο προσωπικό του άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Αυτή τη στιγμή δηλαδή, στο service και την καθαριότητα του Mentaleaty, απασχολούνται δύο άνθρωποι με ψυχικές παθήσεις. Όπως μας είπε η ψυχολόγος και υπεύθυνη επικοινωνίας του εστιατορίου, Έφη Κούτση “ο στόχος είναι να παρέχουμε ίσες ευκαιρίες στους ανθρώπους των πιο ευπαθών, κοινωνικών ομάδων, οι οποίοι χωρίς εμάς θα είχαν λιγότερες ή και καθόλου ευκαιρίες να βγάλουν τα δικά τους χρήματα και να ενσωματωθούν κοινωνικά”.

Κάπου ανάμεσα στην κουβέντα, το σάκε και τα τσιπς γαρίδας, εμείς είχαμε πεινάσει και τα αρώματα από την κουζίνα μας είχαν σπάσει τη μύτη. Λίγα λεπτά μετά, έφτασαν τα πρώτα Love wontons και τα spring rolls λαχανικών. Ανάρπαστα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα: λίγο τα γυμνασμένα σαγόνια της ομάδας του Ladylike, λίγο οι γεύσεις του σεφ του Mentaleaty. Δε θέλαμε και πολύ.

 

Για τα κυρίως κινηθήκαμε προς την οικογένεια των noodles, pad thai, singapore, γλυκόξινα, αλλά και γλυκόξινο κοτόπουλο με λαχανικά. Καμία Ασιάτισσα γιαγιά δεν πρέπει να έμεινε δυσαρεστημένη, αφού δοκιμάσαμε όλες τις συνταγές της ηπείρου τους και πράγματι είχαν θεραπευτικές ιδιότητες για τη διάθεσή μας.

 

Δεν μπορείς να φανταστείς δε, πόσο περδίκια νιώσαμε, μόλις προσγειώθηκαν στο τραπέζι μας οι τηγανητές μπανάνες με σοκολάτα. Ξέρουν τι κάνουν στο Mentaleaty.

 

Το Mentaleaty είναι μια επιχειρηματική απόπειρα του συνεταιρισμού “Αθηνά – Ελπίς“, ο οποίος φροντίζει για την εφαρμογή αυτού του κοινωνικού έργου σε διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες όπως συνεργείο καθαρισμού και διαχείρισης, φωτοτυπικό κέντρο, το Ακτ cafe στην Αγία Παρασκευή, αλλά και το Luna Catering.

Oι άνθρωποι που έχουν ολοκληρώσει τις θεραπείες τους και δηλώνουν ενδιαφέρον για εργασία προετοιμάζονται κάθε φορά για το πόστο το οποίο μπορούν να εξυπηρετήσουν. Ακολουθεί μια περίοδος προσαρμογής και φυσικά οι υπεύθυνοί τους είναι πάντα άνθρωποι οι οποίοι έχουν πάρει συγκεκριμένες κατευθύνσεις για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται “Ένα “τι κάνεις; πώς είναι σήμερα η μέρα σου;”, είναι πολύ σημαντικό για τον εργαζόμενο – άτομο με πρόβλημα ψυχικής υγείας”, μας λέει η Έφη. “Έχουν υπάρξει φυσικά και άνθρωποι που δεν έκαναν για τη θέση του υπεύθυνου. Όπως και να ΄χει όμως, μια φορά την εβδομάδα, έχουμε ραντεβού με όλα τα άτομα που απασχολεί το “Αθηνά – Ελπίς”, προκειμένου να συζητήσουμε την εμπειρία τους και τυχόν προβλήματα που μπορεί να έχουν στη δουλειά”.

Το Μentaleaty είναι ένα ανταγωνιστικό εστιατόριο που βρίσκεται επάξια στη λίστα με όσα σερβίρουν ασιατική κουζίνα στην Αθήνα. Έχει υπηρεσίες delivery και take-away και δε στοχεύει σε καμία περίπτωση να προσελκύσει κόσμο από οίκτο ή περιέργεια για το ιδιαίτερο κοινωνικό τους έργο. Αυτό που συμβαίνει αβίαστα όταν κάτσεις στην παρέα του Mentaleaty, είναι ότι απολαμβάνεις το φαγητό σου. Άλλωστε το concept βασίζεται στην κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων που ανήκουν στις πιο ευπαθείς ομάδες και το μόνο σίγουρο είναι πως στο περιβάλλον αυτού του εστιατορίου, είμαστε όλοι ίδιοι, με βασικό, κοινό μας χαρακτηριστικό, την αγάπη μας για την ασιατική κουζίνα.

Μentaleaty:  Μεγάλου Αλεξάνδρου 114 – 118, Κεραμεικός, Τηλ.2130405430