COCKTAILS

The Clumsies: Το νέο cocktail bar της πόλης. Κερνάτε;

Η Popaganda.gr μας γνωρίζει τους ''αδέξιους'' δεξιοτέχνες της Πραξιτέλους. Απόψε πίνουμε ποτό στο Clumsies.

Κατεβαίνοντας την Πραξιτέλους αργά το απόγευμα, ανάμεσα στα γκρίζα κτίρια της πόλης που αδειάζουν σιγά -σιγά, υπάρχει μια πόρτα ανοιχτή και φωτισμένη που σε καλεί να χωθείς στην αγκαλιά του παλιού νεοκλασικού του 1919.

Τέσσερις χώροι: μια μικρή ημι-υπαίθρια αυλή με πτυσσόμενη οροφή, ένα πολύβουο πέτρινο μπαρ στα δεξιά, μια σάλα με ένα μοναστηριακό τραπέζι στο κέντρο να διεκδικεί την προσοχή, κι ένα lounge στον ημιόροφο με την επιγραφή ”READ”, σαν προτροπή χαλάρωσης. Αυτά αποτελούν το σκηνικό του Clumsies, του χώρου που από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του κατάφερε να κερδίσει αναγνώριση και θαυμασμό.

 

Εννοείται ότι αυτό δεν οφείλεται μόνο στην ομολογουμένως επιτυχημένη διακόσμηση, που επιμελήθηκε η Νine Design (τόσο καλαίσθητης που νομίζεις ότι έχει ξεπηδήσει από τις σελίδες του Maison & Decoration), αλλά κυρίως στον τρόπο που οι πέντε φίλοι- all for one and one for all Λευτέρης Γεωργακόπουλος, Θάνος Τσουνάκας, Γιώργος Καίσαρης, Νίκος Μπάκουλης και Βασίλης Κυρίτσης-  οι οποίοι ευθύνονται για το Clumsies, αποφάσισαν να προσεγγίσουν το κοινό.

Αντλώντας επιρροές από την αναμφισβήτητη εμπειρία τους, μελετώντας τις καινούριες τάσεις και ”ακούγοντας” τις πραγματικές ανάγκες για διασκέδαση και ψυχαγωγία. (Με καθόλου αδέξιο τρόπο, παρόλο που το όνομα παραπέμπει πεισματικά εκεί, δίνοντας το απαραίτητο στοιχείο αυτοσαρκασμού τον οποίο επιτάσσει η εποχή).

 

Και τι κάνει το Clumsies να ξεχωρίζει, από άποψη υπηρεσιών, σε σχέση με τα υπόλοιπα all day café /bar-restaurants; Η διαδραστική επικοινωνία με τον πελάτη. Που ξεκινά από τον μυστήριο ξύλινο δίσκο με τα βαζάκια πάνω σε κάθε τραπέζι. Αυτά περιέχουν τα signature cocktails του Clumsies, ταξινομημένα ανά χρώμα (παλέτα που ξεκινά από το κίτρινο και περνά από το κόκκινο, φτάνοντας στο μωβ) και ανά άρωμα (ξυνό, γλυκό, ξηρό, umami).

 

Ένας έξοχα πρωτότυπος color – taste guide σε απευθείας σύνδεση με τις αισθήσεις. Από αυτόν τον οδηγό εξαιρετικές επιλογές αποτελούν το ξηρό Magnetism (βραβευμένη δημιουργία του Νίκου Μπάκουλη με παλαιωμένο Zacapa, που κοστίζει 11€) και το γλυκόπικρο The Missing Link στα 10€, βασισμένο στο τζιν το οποίο έχει φτιαχτεί αποκλειστικά για το Clumsies.

Για όσους θέλουν να τα δοκιμάσουν όλα, έχει δημιουργηθεί ένα menu degustation, αντίστοιχο με αυτό των αστεράτων εστιατορίων, βάση του οποίου μπορεί να δοκιμάσει κανείς τη μισή ποσότητα από τέσσερα cocktails στη τιμή των 20€ (ή τριών στα 15€) και να το ευχαριστηθεί. Χωρίς να μεθύσει.

Η ιεροτελεστία που εισηγούνται οι ιδιοκτήτες του περιλαμβάνει κι αυτούς που δεν θέλουν να καταναλώσουν αλκοόλ, πλην όμως δεν επιθυμούν να συμβιβαστούν με νερωμένους συνδυασμούς άνοστων φρουτοχυμών.

 

Πέντε εκπληκτικά non alcoholic στα 5€ και τέσσερα low alcoholic cocktails (ξεκινούν από 7€), μιμούνται απόλυτα τη γεύση και το άρωμα του φημισμένου negroni ή του λαοφιλούς βοτανικού gin tonic, ικανοποιώντας και τους πιο απαιτητικούς.

Για τους λάτρεις του κρασιού υπάρχει μια μικρή αλλά ποιοτική λίστα ελληνικών κρασιών, ενώ ιδιαίτερες είναι και οι επιλογές σε μπύρα (Guinness και Grimbergen draft και σε μπουκάλι, αλλά και σε εκδοχή ”υποβρυχίου”, με σφηνάκι στο πλάι από ουίσκι, βότκα ή τεκίλα).

 

Η έκπληξη όμως που επιφυλάσσει το Clumsies, βρίσκεται στον πρώτο όροφο του κτιρίου που έχει διαμορφωθεί σαν σαλόνι, ακριβώς γιατί αυτό το σκοπό καλείται να υπηρετήσει. Τοίχοι με φανερά τα σημάδια του χρόνου, μιας άλλης εποχής που η ομογενοποίηση δεν υπήρχε καν σαν έννοια, ράφια με σπάνια spirits, δερμάτινα cozy έπιπλα, βιβλία, καθώς και (έκπληξη) βινύλια, περιμένουν όσους θέλουν να μαζέψουν τους φίλους τους για μια διαφορετική βραδιά.

Το μπιλιάρδο στη μέση και το ξύλινο πάτωμα φέρνουν στο μυαλό κάτι παράξενο: πάρτι με βερμούτ της δεκαετίας του ’60, αλλά και ταυτόχρονα την αυστηρότητα μιας παλιομοδίτικης λέσχης λόρδων. Ο χώρος θα διαθέτει σε γκρουπ που δε θα ξεπερνούν τα 10 άτομα (κατόπιν κράτησης) αποκλειστικό bartender ο οποίος, μέσα από παιχνίδια με ρουλέτα και τράπουλα, θα μυεί τους καλεσμένους σε νέες γεύσεις και αρώματα.

 

Φυσικά, στο απρόσμενα ευρύχωρο και ζεστό Clumsies ο καφές δεν θα μπορούσε να είναι ότι κι ότι, παρά της φημισμένης Antica Trostatura, ενώ η Mind the Cup ”υπογράφει” ακόμη ένα αποκλειστικό χαρμάνι, ειδικά για το στέκι της Πραξιτέλους. Είναι να ανυπομονεί κανείς πότε θα φτιάξει ο καιρός, για να ανοίξει το στέγαστρο στην αυλή, προκειμένου η απόλαυση να συνδυαστεί με την πρέπουσα ηλιόλουστη διάθεση.

 

Κι όσο για τις προτάσεις για φαγητό δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά. Τις έχει επιμεληθεί ο ταλαντούχος Νίκος Καραθάνος της σούπερ γκουρμέ Cookoovaya – όποιος δε δοκιμάσει το κοτόπουλο με ράιτα ή το αμαρτωλό tacos hot dog χάνει.

Έξτρα λεπτομέρεια ο κατάλογος των desserts (όλα εμπνευσμένες δημιουργίες του Δημήτρη Χρονόπουλου). Κρατά και επιμένει στο ρυζόγαλο, σήμα κατατεθέν του θρυλικού μαγειρίου ”Δωρίς” το οποίο παρέδωσε τα σκήπτρα και το χώρο στο Clumsies των 14 signature cocktails και των περίπου 200 ετικετών premium labels. Κι αυτό, με τη σειρά του, τιμά την ”κληρονομιά” με σεβασμό αξιοπρέπεια, αλλά και νεανικό ενθουσιασμό.

 

The Clumsies, Πραξιτέλους 30, Αθήνα, τηλ. 210 3232682

 

Διαβάστε ακόμα στην Popaganda.gr

Αυτή η γυναίκα είναι η master distiller του πιο γνωστού ελληνικού τσίπουρου

Μια γεροντοκόρη πίσω από το Δημαρχείο Αθηνών