ΕΞΟΔΟΣ

Grimbergen: Η μπύρα των μοναχών του Βελγίου, μας έστειλε στην κόλαση

Καλοκαίρι. Μη βλέπεις τα διαλλείματα που γίνονται με βροχές και χαλάζια. Ο υδράργυρος θα ανέβει, τα σορτσάκια θα βγουν για τα καλά στην επιφάνεια και η πρόταση "πάμε για μπύρα" θα' ναι και φέτος μια όαση.

Στο κλίμα “ανυπομονώ για τις ζεστές ημέρες του χρόνου” εγώ και η Νίκη, ένα ωραίο μεσημέρι με σχετικά ψηλή θερμοκρασία, κινήσαμε να πάμε στο The Clumsies. Πήγαμε περπατώντας (περίπου 20 λεπτά) και όταν φτάσαμε, ήμασταν έτοιμες να γνωρίσουμε την ιστορία και την ξεχωριστή γεύση που έχουν οι μπύρες Grimbergen που παρασκευάζονται υπό την επίβλεψη μοναχών στο Βέλγιο, εδώ και 900 χρόνια.

Για αρχή μια ξανθιά

Ξεκινήσαμε με την απαλή ale μπύρα Grimbergen Blonde που έχει 6,7% αλκόολ, ξανθό, λαμπερό χρώμα, πυκνό κρεμώδη αφρό και άρωμα από ώριμα φρούτα με πικάντικες νότες γαρυφάλλου.

 

Τη δοκιμάσαμε συνομιλώντας με τον Δημήτρη Παπαζυμούρη, o οποίος μας εξήγησε ότι μπορεί να καταναλωθεί και σαν ποτό. Χωρίς δηλαδή, συνοδευτικά πιάτα.

Φυσικά, ο expert της μπύρας Πωλ Εμμανουηλίδης, για άλλες περιπτώσεις που έχουμε τις λιγούρες μας, αποκάλυψε ότι ταιριάζει τέλεια με λιπαρά ψάρια, εσπεριδοειδή όπως το πορτοκάλι ή το μανταρίνι, γλυκά όπως λεμονόπιτα, cheese cake και τυριά.

Αυτά τα τελευταία, τεστάραμε οι ίδιες ότι ταιριάζουν εκπληκτικά με την ιδιαίτερη γεύση της Blonde. Υπάρχουν και πειστήρια.

Στη μέση Blanche

Στη συνεχεία, δοκιμάσαμε την Grimbergen Blanhce, με τη βοήθεια της Madame Ginger. Πρόκειται για μια βελγικού τύπου White μπύρα, με 6% αλκόολ, ξεχωριστό άρωμα εσπεριδοειδών, κόλιανδορυ και γαρίφαλου σε συνδυασμό με γεύση περγαμόντου και κίτρινων φρούτων με ανεπαίσθητες νότες βανίλιας.

Η ambassador της Grimbergen @madamegingercom ετοιμάζεται να μας δροσίσει με μία Blanche #grimbergenbelegendary #beer

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Ladylikegr (@ladylike.gr) στις

 

Αυτή η μπύρα, πάει εξαιρετικά με πράσινες σαλάτες, λευκά ψάρια, μαλακά και απαλά τυριά, ψητό κοτόπουλο, βραστά λουκάνικα. Όσον αφορά τα γλυκά, την απογειώνει η τάρτα με αχλάδι, η μηλόπιτα ή η panna cotta.

Και για το τέλος Double

Και στο τέλος, το καλύτερο. Grimbergen Double, με κολασμένη γεύση! Είναι διπλής ζύμωσης ale μπύρα με 6,5% αλκόολ και ξεχωρίζει για το ιδιαίτερο σκούρο κόκκινο χρώμα της και τον κρεμώδη αφρό. Μυρίζαμε πίνοντας ένα σωρό πράγματα: από καραμέλα και αποξηραμένα δαμάσκηνα μέχρι λυκίσκο.

 

Την γευστική ξενάγηση ανέλαβε ο Γιάννης Κοροβέσης, προσφέροντας μας παράλληλα, ροστ μπιφ. Η Double πάει εξαιρετικά με ψητό κρέας, μαγειρευτά φαγητά, ωμά τυριά, cheddar και καραμέλα ή μους σοκολάτα.

Το χαμόγελο μας, πίνοντας την, τα λέει όλα.

 

5 πράγματα που μάθαμε για το ποτήρι μας

1. Ο αφρός της Grimbergen πρέπει να είναι δύο δάχτυλα.

2. Σερβίρεται σε κλίση 45 μοιρών.

3. Πίνεται στους 6 βαθμούς. Αν είναι στην κατάψυξη καλό είναι να τη βγάλεις και να την αφήσεις λίγο να φτάσει στην ιδανική θερμοκρασία.

4. Με τα σωστά φαγητά, γίνεται ένας μικρός χαμός στον ουρανίσκο.

5. Ο φοίνικας της Grimbergen συμβολίζει την αναγέννηση, γιατί το μοναστήρι όπου παρασκευάζεται καταστράφηκε 3 φορές και όμως κατάφερε να αναγεννηθεί.