ΕΞΟΔΟΣ

Τι είναι το ματωμένο φεγγάρι που θα κατακλύσει απόψε τον ουρανό

AP Photo/Petros Giannakouris

Ο ουρανός απόψε θα μοιάζει ξεχωριστός. Και θα είναι δηλαδή. Το βράδυ της Παρασκευής το φεγγάρι αν και ολόγιωμο, δεν θα βγει χλωμό και ασημένιο όπως συνήθως. Αντίθετα, απόψε η σελήνη αναμένεται να ματώσει. Σύμφωνα με τους αστρονόμους, η αποψινή έκλειψη σελήνης, θα προσφέρει κατακόκκινο χρώμα στον δορυφόρο της γης. Ένα φαινόμενο που συνηθίζουμε να αποκαλούμε «ματωμένο φεγγάρι». Το φαινόμενο θα είναι ορατό στον ουρανό της χώρας μας, όπως και στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.

Το φαινόμενο της ολικής έκλειψης σελήνης είναι ξεχωριστό και όχι ιδιαίτερα συνηθισμένο. Σύμφωνα με τη NASA, τέτοιες θα βιώσουμε μόλις 85 τέτοιες σε έναν ολόκληρο αιώνα, ενώ συνολικά οι εκλείψεις του φεγγαριού υπολογίζονται στις 230. Η αποψινή δε, είναι η μοναδική που θα έχει τέτοια διάρκεια στον 21ο αιώνα. Η υπέρλαμπρη πανσέληνος θα χάνει σιγά σιγά την λαμπρότητά της και θα σκιάζεται, αφού θα μπαίνει μέσα στην σκιά της Γης από τις 21:24 έως τις 22:30.

Πότε θα κοκκινίσει το φεγγάρι;

Μετά τις 22:30 ο Σεληνιακός δίσκος θα αλλάζει χρώμα σε κίτρινο-χαλκοπορφυρό και μέχρι τις 23:22 το χρώμα της Σελήνης θα μετατραπεί σε βαθύ κόκκινο-μπορντό, όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο. Γιατί όμως ο δορυφόρος της γης παίρνει αυτό το εντυπωσιακό χρώμα; Ας τα πάρουμε από την αρχή. Η έκλειψη σελήνης προκύπτει όταν η γη και το φεγγάρι ευθυγραμμίζονται, με αποτέλεσμα η σκιά του πλανήτη μας να σκεπάζει το μικρό φεγγάρι.

Ωστόσο, στην περίπτωση του Φεγγαριού, η έκλειψη δεν δίνει στη σελήνη μαύρο χρώμα αλλά πορφυρό. Αυτό συμβαίνει γιατί η κόκκινη ακτινοβολία του ήλιου εισέρχεται στην ατμόσφαιρα και διαθλάται στην επιφάνεια του φεγγαριού. Το χρώμα του φεγγαριού εξαρτάται από το πόσο καθαρή είναι η ατμόσφαιρα την ώρα του φαινομένου, από το σημείο που την παρακολουθεί το ανθρώπινο μάτι. Καθαρότερη ατμόσφαιρα, πιο έντονο και λαμπερό κόκκινο χρώμα για τη σελήνη.

Παγώνει η σελήνη

Φαίνεται κατά την έκλειψη, ο δορυφόρος μας βιώνει ένα απότομο κλιματικό σοκ. Φανταστείτε την επιφάνεια του μικρού πλανήτη σαν πυρακτωμένο μέταλλο, που εισέρχεται απότομα σε δοχείο με κρύο νερό. Η έλλειψη των θερμών ακτίνων του ηλίου, προκαλεί ρήγματα στα πετρώματα της σελήνης, απελευθερώνοντας αέριες μάζες. Είναι αυτές που δημιουργούν την ιδιαίτερα ασθενή ατμόσφαιρα της σελήνης, που για την ακρίβεια αποκαλείται εξώσφαιρα.

Κόκκινο το φεγγάρι, πλάι στον κατακόκκινο Άρη

Το ματωμένο φεγγάρι όμως δεν θα είναι το μοναδικό φαινόμενο που θα μπορούν να απολαύσουν οι ρομαντικοί και οι λάτρεις των ουράνιων θεαμάτων, αφού η Σελήνη δεν θα είναι η αποκλειστική “πρωταγωνίστρια” στο νυχτερινό ουρανό. Πολύ κοντά της θα βρίσκεται και ο πλανήτης Άρης, αφού απόψε θα βρίσκεται σε αντίθεση και σε απίστευτα κοντινή απόσταση από την Γη, γύρω στα 58 εκατ. χλμ. Έτσι, θα φαίνεται και αυτός λαμπρός και κόκκινος, όπου οι φωτογράφοι θα τον λατρέψουν που θα αποτελεί πρόσθετο κόσμημα στο φωτογραφικό κάδρο της ματωμένης Σελήνης.

Το Αστεροσκοπείο της Πεντέλης θα είναι ανοικτό για το κοινό και με την συνδρομή των ερασιτεχνών αστρονόμων της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης με τα φορητά τους τηλεσκόπια, θα παρατηρήσουμε το σπάνιο (διπλό) φαινόμενο.

 

Μπες κι εσύ στην παρέα μας στο Facebook. Σε περιμένουμε!

 

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Petros Giannakouris