ΕΞΟΔΟΣ

Τα χίλια Prosopa της γεύσης θα τα βρεις στο Ρουφ

24

Όταν ένα μαγαζί κλείνει τα 20 χρόνια παρουσίας του ένα είναι το μόνο σίγουρο: ότι κάτι κάνει καλά. Αυτό βέβαια θέλαμε να το διαπιστώσουμε και με τα μάτια μας. Βασικά οκ μεταξύ μας, αυτό το «καλά» θέλαμε να το γευτούμε.

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Το Prosopa πρωτοάνοιξε τις πόρτες του στο Γκάζι, αλλά από το 2009 στεγάζεται σε έναν cozy χώρο στο Ρουφ, δίπλα στις γραμμές του τρένου. Ο χώρος του παρόλο που έχει βιομηχανικό design αποπνέει έναν καλλιτεχνικό και intellectuel αέρα. Άλλωστε είναι ένα από τα πιο γνωστά κι αγαπημένα after theatre στέκια για φαγητό στην Αθήνα.

24

Με το που μπαίνεις μέσα αντικρίζεις τις δύο σάλες του, η μία εκ των οποίων βλέπει στις γραμμές. Προχωρώντας στο διάδρομο μπαίνεις στον κυρίως χώρο του εστιατορίου. Στον τοίχο δεσπόζει η εξής ατάκα του Paul Klee:

A line is a dot that went for a walk

24

Πρώτη φορά στη ζωή μας νομίζω γευματίσαμε σε ένα τελείως άδειο μαγαζί κι αυτό γιατί κατά τους θερινούς μήνες το Prosopa σερβίρει αποκλειστικά έξω, στα όμορφα τραπεζάκια του, κάτω από τα δέντρα. Παρόλο που οι υπεύθυνοι προσπαθούσαν να μας πείσουν να κάτσουμε έξω, εμείς επιμείναμε πως θέλουμε να πάρουμε το ποτό μας εκτός και να συνεχίσουμε το γευστικό μας ταξίδι εντός.

24

24

Ο κατάλογος των κρασιών είναι πολύ ενημερωμένος. Περιλαμβάνει πολλές ελληνικές επιλογές και φυσικά άφθονες ετικέτες από αμπελώνες από κάθε μεριά της γης. Όσον αφορά στα cocktails, θα βρεις σίγουρα έστω ένα να καλύπτει τα γούστα σου. Εμείς δοκιμάσαμε το Spicy Mary (με Beefeater gin, κόκκινο κρασί, χυμό lime, περουβιανό τοματοχυμό, teriyaki sauce, γλυκιά chilly sauce, θυμάρι, πιπέρι και αλάτι) και το Mastiha Passion (με μαστίχα, passion fruit, φύλλα βασιλικού και πικάντικο σιρόπι). Το πρώτο συγκαταλέγεται πλέον στην κορυφή της λίστα μας με τις καλύτερες παραλλαγές του Bloody Mary που έχουμε δοκιμάσει και το δεύτερο σου χάριζε την απαραίτητη δροσιά με ένα spicy twist.

24

Aφού χαλαρώσαμε στον εξωτερικό χώρο, είπαμε να περάσουμε μέσα να γευματίσουμε prive. Το μενού είναι πολυσυλλεκτικό και είναι εμπνευσμένο από τη μοντέρνα διεθνή κουζίνα. Γεύσεις από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ταΐλάνδη, τη Χαβάη αλλά και άλλες χώρες μπλέκονται μεταξύ τους και δημιουργούν πρωτότυπες συνδυασμούς και αρώματα. Η πολυσυλλεκτική του κουζίνα καλύπτει όλα τα γούστα.

Και πάμε στις δικές μας επιλογές:

24

Σαλάτα mango, με καρότο, κόλιανδρο, chilli και τριμμένη καρύδα. Δροσερή, γευστική, πρωτότυπη. Η γεύση του mango επικρατούσε όμορφα.

24

Ψητή γραβιέρα σε φύλλο κρούστας, με σάλτσα πορτοκάλι ή αλλιώς πώς ένα κλασικό τυρί όπως είναι η γραβιέρα μπορεί να μεταμορφωθεί αν συνδυαστεί με πορτοκάλι. Like!

24

Γαρίδα τυλιγμένη με σπαγγέτι πατάτας, σως mango συνοδεία curry και τριμμένου μπαχαριού. Συμφωνήσαμε και οι δύο πως αυτό το πιάτο ήταν το καλύτερο όλων. Η γαρίδα σε συνδυασμό με την πατάτα ήταν απλά ΕΠΟΣ. Must eat, όπως και δήποτε.

24

Η exotic τάση σε ένα πιάτο. Hawaiian poké  τόνου με κρεμμύδι, σησαμέλαιο και sauce σόγιας, «γεννήθηκαν» για να συνυπάρξουν σε αυτή την παραδασιακή χαβανέζικη λιχουδιά.

24

Χταπόδι με φάβα για να μην ξεχνάμε και το ελληνικό στοιχείο, ε. Ένα πιάτο που θυμίζει καλοκαίρι, θάλασσα και διακοπές. Ό,τι πρέπει για αυτήν την περίοδο που έχουμε ξεμείνει στην Αθήνα.

24

Κριθαράκι με φρέσκες γαρίδες και μπισκ γαρίδας. Ένα φαινομενικά απλό πιάτο που αν δε φτιαχτεί με μεράκι και τέχνη είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Το συγκεκριμένο μας άφησε απολύτως ικανοποιημένες.

24

Και για το τέλος, κοτοπουλάκι. Θα το δεχτούμε αν στα μάτια σου φαινόμαστε παράλογες. Ναι, συνοδέψαμε τις θαλασσινές επιλογές μας με κρέας. Όχι, δεν επιλέξαμε ούτε Rib eye steak, ούτε Black Angus burger, παρόλο που μας έκλειναν επιδεικτικά το μάτι, όσο τα χαζεύαμε στον κατάλογο. Βλέπεις είχαμε ήδη φουσκώσει τρομερά. Το κοτόπουλο όμως, πάντα έχει θέση στην καρδιά και το στομάχι μας. Στα Prosopa θα δοκιμάσεις sticks κοτόπουλου σε τραγανή κρούστα με σαλάτα πλιγούρι, συνοδεία γιαουρτιού. Ένα ελαφρύ και δροσερό πιάτο, που δύσκολα δε θα σου αρέσει.

24

Τι νόμιζες; Θα φεύγαμε χωρίς γλυκό; Δοκιμάσαμε το cheesecake με φιστικοβούτυρο και μπισκότα Oreo και σβήσαμε με παγωτό bitter σοκολάτα. Nom nom.

24

 

24

Περιβάλλον, εξυπηρέτηση και γεύση κοντραρίστηκαν και βγήκαν ισόπαλα. Αν θα το ξαναεπισκεφθούμε; Βεβαίως.

More info:

Prosopa, Κωνσταντινουπόλεως 4 & Μεγ. Βασιλείου 52, Ρουφ, Γκάζι.

Κρατήσεις: 210 3413433

( Καθημερινές και Σάββατα από τις 19:00 το απόγευμα μέχρι τη 1:00 το βράδυ. Κυριακές από 13:30 το μεσημέρι ως τις 00:30 το βράδυ).

 

Μπες κι εσύ στην παρέα μας στο Facebook. Σε περιμένουμε!