LIFE

4 γένους θηλυκού, ελληνικά “προϊόντα” που κάνουν διεθνή καριέρα

Καλώς ή κακώς οι περισσότεροι άνθρωποι του εξωτερικού όταν ακούνε τη λέξη Ελλάδα σκέφτονται τρία πράγματα: τον Ζορμπά, το τζατζίκι και το ώπα. Η Ελλάδα όμως είναι πολλά πράγματα παραπάνω, και όχι δεν αναφέρομαι στην πλούσια ιστορία της, αλλά στις μικρές, καθημερινές της συνήθειες, αυτές που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε από τους υπόλοιπους λαούς. Το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής, που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο στις 23/12, προσφέρει το βραβευμένο ημερολόγιο του 2018 ''Ύμνος σε ελληνικές πατέντες και ορόσημα της ελληνικής πραγματικότητας'', το οποίο γιορτάζει με έναν μοναδικό τρόπο όλα αυτά τα ελληνικά πράγματα που κάνουν διεθνή καριέρα.

Ελληνίδα μάνα

Είναι (συνήθως) η πρώτη λέξη που λέμε όταν μαθαίνουμε να μιλάμε και αυτή που επαναλαμβάνουμε πολλές φορές στη ζωή μας, γιατί η Ελληνίδα μάνα ΞΕΡΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ και μπορεί να σε βοηθήσει σε ό,τι και αν της ζητήσεις. Σου αρέσουν τα παντζάρια σαλάτα αλλά δεν έχεις την παραμικρή όρεξη να τα φτιάξεις; Θα σε περιμένει ένα τάπερ κάθε φορά που θα πας σπίτι. Βαριέσαι φριχτά να πλύνεις τις κουρτίνες; Θα τρέξει να το κάνει για σένα, και παράλληλα θα ρίξει και ένα ξεσκόνισμα. Είναι η γυναίκα που σε τάιζε κεφτεδάκια στην παραλία, όταν τα άλλα παιδάκια έτρωγαν ετοιματζίδικα και εκείνη που θα σου τρίψει την πλάτη για να σε ξυπνήσει- μην σε ταράξει και σου χαλάσει το όνειρο. Για κάθε ”ζακέτα να πάρεις” που σου έχει πει, έχεις γλιτώσει πολλά κρυοπαγήματα και πήγαινε- έλα στον γιατρό. Για αυτό και της αξίζουν 10 τεράστιες αγκαλιές κάθε μέρα. Και γιατί μας αντέχει, ό,τι και αν της πούμε/ κάνουμε.

Σαντορίνη

Αν υπάρχει κάποιος με περισσότερες φωτογραφίες από την Kim Kardashian, αυτή είναι το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης- και η Σαντορίνη γενικότερα. Αυτό το νησί έχει κάτι το μαγικό, που δεν γίνεται να μην σε κάνει να το λατρέψεις, για αυτό και πρωταγωνιστεί κάθε χρόνο σε χιλιάδες instagram accounts με hashtags #paradise και #Σαντορινη4ever. Το γεγονός ότι τα κατάλευκα σπίτια με τις χρωματιστές σκεπές και παντζούρια καμαρώνουν ψηλά στο νησί και έχουν όλο το Αιγαίο στα πόδια τους σε συνδυασμό με τα γραφικά στενάκια και το πανέμορφο ηλιοβασίλεμα, κάνουν το νησί της Σαντορίνης τον ιδανικό προορισμό για όσους αγαπάνε την Ελλάδα.

Βανίλια

Έπιπλα φερφορζέ με αφράτα ριγέ μαξιλαράκια, ροζ τριανταφυλλιές που μοσχομυρίζουν στον κήπο και μεγάλες γλάστρες με φουντωτό βασιλικό που τις ζηλεύει η γειτόνισσα. Μικρά φλιτζανάκια καφέ- δώρο γάμου από τον θείο στην Αμερική και ένα μεγάλο παγωμένο ποτήρι νερού, που ιδρώνει από τη ζέστη, με μια κουταλιά μυρωδάτη βανίλια. Αν αυτή η εικόνα μιλάει στην καρδιά σου, τότε έχεις ζήσει και εσύ καλοκαίρια στο εξοχικό της γιαγιάς, η οποία σε κέρναγε κάθε απόγευμα ”υποβρύχιο” λίγο πριν σε αφήσει να πας να παίξεις με τα παιδιά της γειτονιάς. Αυτό το γλυκό έχει μεγαλώσει γενιές και αποτελεί το παραδοσιακό κέρασμα σε πολλά νησιά και χωριά της Ελλάδας, γεγονός που το έχει κάνει διάσημο στους τουρίστες.

Φασολάδα

Και κλείνουμε με τη φασολάδα, το φαγητό που έχει γίνει λόγος σύρραξης σε πολλά σπίτια καθώς δεν αποτελεί το πιο αγαπημένο πιάτο των παιδιών, ωστόσο με τα χρόνια έχει καταφέρει να κάνει και τους πιο δύσπιστους να την αγαπήσουν. Εξάλλου τίποτα δεν συγκρίνεται με ένα ζεστό πιάτο φασολάδας, με καρότο και σέλινο, μαζί με μια φέτα ζεστό ψωμί όταν έξω έχει παγωνιά. Οι τουρίστες που ανεβαίνουν στον Όλυμπο το χειμώνα, νομίζεις χαζοί είναι που την τρώνε; Όχι.