ΕΡΕΥΝΑ

Τελικά τα πρωτότοκα παιδιά είναι πιο έξυπνα από τα αδέρφια τους;

Αν έκανες κλικ σε αυτό θέμα τότε ή είσαι το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας και τόσα χρόνια τσακωνόσουν με τα αδέρφια σου για το ποιος είναι πιο έξυπνος ή είσαι το μικρότερο, οπότε θέλεις να επιβεβαιώσεις ότι είσαι η πιο έξυπνη. Δεν θέλω να σε στενοχωρήσω αλλά ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου κατέληξαν ότι τα πρωτότοκα παιδιά έχουν μεγαλύτερο IQ από τα αδέρφια τους.

Φοβερά σοκαρισμένη η Monica Geller (και με το δίκιο της)

Σύμφωνα λοιπόν με τους ερευνητές τα μεγαλύτερα παιδιά της οικογένειας δέχονται περισσότερο ερεθίσματα από τους γονείς τους, καθώς ασχολούνται πιο πολύ μαζί τους με αποτέλεσμα να αναπτύσσουν δεξιότητες από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Human Resources, μπορεί να εξηγήσει το φαινόμενο ”birth order effect”, όταν δηλαδή τα μεγαλύτερα αδέρφια πληρώνονται καλύτερα και δέχονται περισσότερη εκπαίδευση αργότερα στη ζωή.

Σχεδόν 5.000 περιπτώσεις παιδιών από 0- 14 ετών μπήκαν στο μικροσκόπιο ενώ αναλύθηκαν το οικογενειακό υπόβαθρο, οι οικονομικές συνθήκες και αξιολογήθηκαν οι δεξιότητες (κάθε δύο χρόνια) στο διάβασμα και στο λεξιλόγιο. Οι ερευνητές εφάρμοσαν στατιστικές μεθόδους και ανέλυσαν πώς η συμπεριφορά των γονιών, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να επηρεάσει το σκορ των παιδιών στα τεστ.

Αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι οι μητέρες πρόσεχαν λιγότερο στις επόμενες εγκυμοσύνες και οι γονείς ασχολήθηκαν λιγότερο με τα μικρότερα παιδιά, προσφέροντας λιγότερα ερεθίσματα ενώ οι δραστηριότητες για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους ήταν περιορισμένες. ”Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι αλλαγές στη γονική συμπεριφορά δίνουν μια εξήγηση για τις διαφορές μεταξύ των παιδιών στην οικογένεια σχετικά με την εκπαίδευση και την επιτυχία στην αγορά εργασίας αργότερα”, δήλωσε η Dr. Ana Nuevo- Chiquero.