ΕΡΕΥΝΑ

Τα 4 χαρακτηριστικά που προσέχουν πρώτα οι άλλοι στο πρόσωπό σου

Όταν γνωρίζουμε κάποιον έχουμε πάντα το άγχος του πώς του φανήκαμε. Μπορεί η πρώτη εντύπωση να μην σημαίνει το τέλος του κόσμου, αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς είναι ένα βασικό κριτήριο για το αν θα υπάρξει ευκαιρία και για δεύτερη εντύπωση. Αυτό όμως που προσέχουν πάνω μας σύμφων αμε μια νέα έρευνα, δεν είναι τα εκφραστικά μάτια ή το λευκό χαμόγελο, αλλά τέσσερα άλλα πράγματα.

Σύμφωνα με την έρευνα της ψυχολόγου Leslie Zebrowitz του πανεπιστημίου Brandeis, οι άνθρωποι θα σε κρίνουν περισσότερο με βάση τέσσερα χαρακτηριστικά σου που δεν θα μάντευες ποτέ. Για να εξετάσει πώς σχηματίζουμε τις πρώτες μας εντυπώσεις για τους ανθρώπους, ανέλυσε πώς αντιδράς ο εγκέφαλός μας σε διαφορετικά πρόσωπα και κατέταξε τα πιο “ευνοϊκά” χαρακτηριστικά του προσώπου σύμφωνα με τέσσερα κριτήρια: πόσο baby face έχεις, πόσο οικείο δείχνει το πρόσωπό σου, τη φυσική του κατάσταση και την συναισθηματική ομοιότητα.

Ως “baby face” ορίζει εκείνους με τα μεγάλα μάτια, το μικρό πηγούνι, τα στρογγυλό πρόσωπο και το μεγάλο μέτωπο. Σύμφωνα με την έρευνα “βλέποντας ένα πρόσωπο που θυμίζει αυτό ενός μωρού, μας κάνει να φερόμαστε πιο ευγενικά σε αυτόν τον άνθρωπο εξαιτίας της αδυναμίας μας στα νεογνά”.

Παρομοίως, όσο πιο οικείο και “υγιές” δείχνει το πρόσωπό σου, τόσο περισσότερο θα σε χαρακτηρίσουν ως κάποιον “συμπαθητικό, έξυπνο και ικανό”. Τέλος, όταν παίρνεις θετικές συναισθηματικές εκφράσεις στο πρόσωπό σου, είναι ένα καλό σημάδι αυτού που η Zebrowitz ονομάζει “συναισθηματική ομοιότητα”.

Την επόμενη φορά που θα βγεις με κάποιον, λοιπόν, μην σκέφτεσαι αν θα του φανεί μεγάλη η μύτη σου, απλά “φόρα” τον πιο γλυκό σου εαυτό.