ΕΡΕΥΝΑ

Πώς οι πολλοί φίλοι στο Facebook μπορούν να σε αρρωστήσουν

Μπορεί να μην καταλαβαίνεις απόλυτα τον τίτλο, αλλά σίγουρα έχεις προσέξει ότι τα social media μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή σου: είτε βλέπεις τα posts του πρώην και στεναχωριέσαι, είτε ζηλεύεις τις ζωές των άλλων και μιζεριάζεις, βλέπεις τέλεια κορμιά και αγχώνεσαι να τα αποκτήσεις, το μόνο σίγουρο είναι ότι ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΜΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΜΕ ΔΑΥΤΑ.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα όμως, η οποία δημοσιεύτηκε στο Computers in Human Behavior, τα social media δεν επηρεάζουν μόνο την ψυχολογία σου, αλλά μπορούν να έχουν αντίκτυπο και στη σωματική υγεία σου. Συγκεκριμένα, το να έχεις μεγάλο αριθμό φίλων στο Facebook, μπορεί να συνδέεται με την πιθανότητα να αρρωστήσεις.

Περίεργο ε; Συνεχίζω.

Τα άτομα με τους περισσότερους φίλους στο Facebook φαίνεται να αντιμετωπίζουν περισσότερες λοιμώξεις του άνω αναπνευστικού και ο λόγος μπορεί να είναι παρόμοιος με το γιατί τα κοινωνικά μέσα επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία.

Η έρευνα κατέληξε στο ότι το Facebook μπορεί να αποτελέσει χρόνιο στρεσογόνο παράγοντα για ορισμένους χρήστες, το άγχος αυτό μπορεί να καταστείλει την ανοσοποιητική λειτουργία, και συνεπώς να μας κάνει πιο ευάλωτους στο να αρρωσταίνουμε.

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού ρώτησαν μιας ομάδα υγιών φοιτητών για τη χρήση τους στο Facebook και τους παρακολούθησαν για 10 εβδομάδες. Εκείνοι που δήλωσαν ότι το Facebook ήταν μια πηγή άγχους για αυτούς, ήταν πιο πιθανό να πάθουν λοίμωξη του άνω αναπνευστικού συστήματος και αυτοί ήταν οι ίδιοι που ανέφεραν ότι είχαν πολλούς φίλους στο Facebook. Αυτό, ανέφερε η μελέτη, δείχνει ότι μπορεί να υπάρξει σύνδεση μεταξύ των φίλων στο Facebook, του άγχους και της σωματικής υγείας.

Εγώ πάντως είμαι η Μάριον και είμαι καλά.