ΕΡΕΥΝΑ

Πίνεις gin; Συγχαρητήρια είσαι ψυχοπαθής!

Κάθε φορά που οι φίλες μου παίρνουν τζιν-τόνικ, τις κοιτάζω με αηδία. Αναρωτιέμαι πώς ανάμεσα σε όλα τα καλούδια ενός καταλόγου με αλκοόλ, μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει, να παραγγείλει και να πληρώσει, για να πιει κάτι τόσο πικρό και παράξενο. Όχι με τον καλό τρόπο παράξενο.

Σύμφωνα λοιπόν με τις έρευνες, η προτίμηση στις πικρές γεύσεις είναι συνδεδεμένη με την ψυχοπάθεια. Τι σημαίνει αυτό; Ο καφές, η μπύρα, τα ραπανάκια, το τόνικ και το σέλινο είναι όλα εξίσου υπαίτια για την ψυχασθένειά σου. Μην κρύβεσαι πίσω από το δάχτυλό σου.

Πώς συνδέονται οι γευστικές σου προτιμήσεις με την προσωπικότητά σου όμως; Όπως είναι αναμενόμενο, έχουμε την τάση να προτιμούμε τα γλυκά από τα πικρά τρόφιμα απ’ όταν είμαστε παιδιά. Αυτό προέρχεται από ένα εξελικτικό ένστικτο να μένουμε μακριά από τις πικρές γεύσεις, ώστε να αποφεύγουμε ό,τι μπορεί να είναι τοξικό για μας. Οι έρευνες λένε πως έχουμε γενετική προτίμηση σε διάφορα τρόφιμα εξαιτίας αυτού του ενστίκτου.

Στην περίπτωση όμως του καφέ για παράδειγμα, που τον πίνουμε καθημερινά (εμείς οι φυσιολογικοί άνθρωποι), η επιστήμη λέει πως επιλέγουμε τόσο συχνά αυτές τις γεύσεις για να προσαρμοστούμε σε μια κοινωνικοπολιτιστική νόρμα. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι κάνουμε τα νεύρα μας λιγότερο ευαίσθητα στην πίκρα ας πούμε του καφέ, ενώ στην ουσία λέμε στο εξελικτικό τμήμα του εγκεφάλου μας να ησυχάσει. Παράλληλα, γνωρίζουμε ότι ο καφές είναι ακίνδυνος, βλέπουμε τους άλλους ανθρώπους να τον απολαμβάνουν και κάπως έτσι η καθημερινή σου ρουτίνα δε δηλώνει απαραίτητα ότι είσαι ψυχοπαθής.

 

Οι βαριά άρρωστοι είναι εκείνοι που εκ γενετής δείχνουν προτίμηση στα πικρά φαγητά. Σύμφωνα με την έρευνα του πανεπιστημίου του Innsbruck “Η προτίμηση των ατόμων στις πικρές γεύσεις, σχετίζεται με τα αντικοινωνικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας”.

Οι μελέτες ζύγισαν τις διαφορετικές προτιμήσεις των ανθρώπων ανάμεσα στο γλυκό, το αλμυρό, το ξινό και το πικρό σε σχέση με τις πέντε μεγάλες αξίες της προσωπικότητας και την σκοτεινή τριάδα (μακιαβελισμός, ναρκισσισμός και ψυχοπάθεια). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρχε όντως μια σύνδεση με τους ανθρώπους που προτιμούν τις πικρές γεύσεις.

 

Οι πικρές γευστικές προτιμήσεις σχετίζονται με τα πιο έντονα, κακόβουλα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, και ιδιαιτέρως στενή είναι η σύνδεση με τον καθημερινό σαδισμό.

Την επόμενη φορά που το ραντεβού σου θα παραγγείλει τζιν ή θα πει “δε μου πολυαρέσουν τα γλυκά”, ξέρεις τι σημαίνει.