ΕΡΕΥΝΑ

Να, γιατί πρέπει να διαλέγουν οι φίλοι σου την profile picture σου στα social media

Το facebook έχει δύο είδη ανθρώπων- εκείνους που αλλάζουν φωτογραφία προφίλ κάθε 10 λεπτά, γιατί έτσι τους αρέσει βρε παιδί μου και εκείνους που ντρέπονται να αλλάξουν φωτογραφία γιατί δεν θέλουν να τους περάσουν για ψώνια. Τα άτομα της δεύτερης κατηγορίας συνήθως συμβουλεύεται πρώτα τους κολλητούς φίλους και όταν πάρουν το τελικό οκ, πατάνε το upload.

Μπορεί η αναζήτηση φωτογραφίας για το εκάστοτε προφιλ μας στα social media να φαινεται first world problem, ωστόσο αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες αποφάσεις που καλούμαστε να πάρουμε, η οποία με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο επηρεάζει την online παρουσία μας. Με άλλα κριτήρια δηλαδή θα διαλέξεις φωτογραφία για το επαγγελματικό σου προφίλ στο LinkedIn και με άλλο για το twitter. Μια πρόσφατη έρευνα, που έγινε στο Πανεπιστήμιο New South Wales Sydney στηρίζει τη δεύτερη τακτική, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματά της είμαστε καλύτεροι κριτές όταν πρόκειται για φωτογραφίες άλλων.

Για την έρευνα ζητήθηκε από περίπου 100 φοιτητές να κατεβάσουν 12 φωτογραφίες τους από το facebook και να διαλέξουν εκείνες που θα χρησιμοποιούσαν ως profile picture στο Facebook, στο LinkedIn και σε dating sites. Οι ερευνητές στη συνέχεια έδειξαν τις φωτογραφίες σε αγνώστους και τους ζήτησαν να διαλέξουν ποιες φωτογραφίες θα χρησιμοποιούσαν εκείνοι στη θέση τους. Τέλος οι φωτογραφίες αναρτήθηκαν σε site και ζητήθηκε από το κοινό να τις βαθμολογήσουν ανάλογα με τη γοητεία τους, την αξιοπιστία και την ικανότητα που εκπέμπουν.

Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι οι άνθρωποι στις φωτογραφίες και οι ξένοι που τις εξέτασαν μπορούσαν να διαλέξουν την πιο γοητευτική τους λήψη. Αλλά όταν χρειάστηκε να επιλέξουν μια φωτογραφία που έδειχνε την γοητεία, την αξιοπιστία και την ικανότητά τους ταυτόχρονα αυτοί που κέρδισαν ήταν οι άγνωστοι. Οι χρήστες του Internet βαθμολόγησαν τις φωτογραφίες, που είχαν επιλέξει όσοι συμμετείχαν στην έρευνα, πιο επιεικώς σε σχέση με εκείνους.

Τι μας οδηγεί όμως σε αυτό; Γιατί είμαστε τόσο κακοί με τους εαυτούς μας; Σύμφωνα με τους ερευνητές, το γεγονός ότι βλέπουμε καθημερινά το πρόσωπό μας, μάς εμποδίζει να διαλέξουμε μια κολακευτική φωτογραφία χωρίς να είμαστε προκατειλημμένοι. Για αυτό, λοιπόν, αν θέλεις να αλλάξεις φωτογραφία οπουδήποτε στα social συμβουλεύσου πρώτα τις φίλες σου.