ΕΡΕΥΝΑ

Η πιο “κακιά” σου φίλη, είναι εκείνη που νοιάζεται περισσότερο για σένα

Η γυναικεία φιλία μπορεί να γίνει πολύ σκληρή: όλες έχουμε (υπάρξει) εκείνες τις φίλες που τα λόγια τους είναι καμιά φορά πιο σκληρά από εκείνα που μπορούμε να αντέξουμε.

Η σκληρή κριτική μπορεί να πονάει σαν την αλήθεια, αλλά στην πραγματικότητα η φίλη σου δεν το κάνει από κακία, αλλά επειδή – σύμφωνα με την επιστήμη – θέλει το καλό σου.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες έρευνες η “πιο κακιά σου φίλη”, είναι εκείνη που σε αγαπάει πραγματικά και θέλει το καλύτερο για σένα.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως οι άνθρωποι που τείνουν να δημιουργούν στους άλλους αρνητικά συναισθήματα, πιστεύουν πως ο αντίκτυπος των συναισθημάτων αυτών θα είναι ωφέλιμος μακροπρόθεσμα. Για παράδειγμα, οι ερευνητές παρατήρησαν τη συμπεριφορά κάποιου φίλου στον οποίο δημιούργησαν τη φοβία της αποτυχίας, όταν εκείνος αντί να διαβάζει για τις εξετάσεις του, απλά ανέβαλε τη μελέτη για αργότερα.

Η έρευνα και τα αποτελέσματά της, επιβεβαίωσαν την αρχική υπόθεση των ερευνητών, ότι δηλαδή οι άνθρωποι μπορεί να είναι “σκληροί για να είναι ευγενικοί”. Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι μπορεί ορισμένες φορές να είναι κακοί μαζί σου όχι επειδή σε μισούν ή θέλουν να σε πληγώσουν, αλλά επειδή νοιάζονται για σένα και η κακία τους βγαίνει από ενδιαφέρον.

Κάπου εδώ θα θυμίσω το παράδειγμα της παλιάς, καλής ελληνικής τηλεόρασης.