ΕΡΕΥΝΑ

Αν γελάς με αυτά τα αστεία, είσαι μια ιδιοφυΐα

Πώς νιώθεις για τους ανθρώπους που λατρεύουν το black humour; Μήπως ανήκεις κι εσύ σ' αυτούς; Τόσο το καλύτερο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είσαι ιδιοφυΐα.

Μια νέα έρευνα, λοιπόν, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που εκτιμούν το μαύρο χιούμορ – το οποίο ορίζεται ως το χιούμορ που αντιμετωπίζει τα δυσοίωνα θέματα όπως ο θάνατος, η ασθένεια, η παραμόρφωση, ή ο πόλεμος, με πικρό ενθουσιασμό και παρουσιάζει τέτοια τραγικά, θλιβερά ή νοσηρά θέματα, με χιουμοριστικούς όρους –  μπορεί να έχουν υψηλότερο IQ, να είναι λιγότερο επιθετικοί και να αντιστέκονται στα αρνητικά συναισθήματα πιο αποτελεσματικά, σε σχέση με τους ανθρώπους που δεν διασκεδάζουν τόσο με αυτά τα αστεία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το να κατανοήσεις ένα “μαύρο αστείο” χρειάζεται λίγο περισσότερη νοητική διεργασία απ’ ό,τι ένα απλό ανέκδοτο. Χρειάζεται να αναλύσεις πολλαπλές διαστάσεις νοήματος, και να αναπτύξεις μια κάποια συναισθηματική απόσταση από το περιεχόμενο, ώστε να το εκλάβεις ως διασκεδαστικό και καλοπροαίρετο, αντί για εχθρικό. Αυτός ο συναισθηματικός ελιγμός είναι που κάνει το αριστερό και το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου σου να μάχονται μεταξύ τους, χωρίς όμως τελικά να σε βγάζουν από το συναισθηματικό σου comfort zone.

To συμπέρασμα είναι πως κάθε αστείο που έχει να κάνει με λογοπαίγνιο, θα κάνει τον εγκέφαλό σου να δουλέψει, απλά εκείνα που είναι πιο “μαύρα”, χρειάζονται λίγο περισσότερο συναισθηματικό έλεγχο προκειμένου να σε κάνουν να γελάσεις – πράγμα που στην περίπτωση που σου αρέσουν, αποδεικνύει ότι είσαι λίγο πιο έξυπνη.