TRAVEL

Ταξίδι: Τα πιο μικρά, κατοικημένα νησιά στον κόσμο

Θεωρείς τα Κουφονήσια ένα νησί μια στάλα, που το γυρνάς με τα πόδια. Ισχύει, αλλά αν τα συγκρίνεις με τα παρακάτω νησάκια, τότε τα Κουφονήσια απλώνονται ξαφνικά σαν την Κρήτη. Μιλάμε για πραγματικά μικροσκοπικά νησιά, σαν κουκκίδες στον ωκεανό. Έχουν ή είχαν κατοίκους για πολλά χρόνια. 

Bishop Rock

Στεριά ίσα ίσα να χωράει ένας φάρος. Το Bishop Rock, είναι το μικρότερο από τα 1040 νησιά του συμπλέγματος Scilly στη Μεγάλη Βρετανία. Στα παλιά τα χρόνια ήταν η πλωτή κατοικία εγκληματιών. Είναι το μικρότερο νησί με κτήριο πάνω, σύμφωνα με το βιβλίο των Ρεκόρ Guiness. Πλέον ο φάρος φωτίζει αυτόματα.

Isola Tiberina

Μην πας μακριά, βρισκόμαστε στον ποταμό Τίβερη, στη Ρώμη. Τα κτίσματα είναι αρχαίοι ναοί οι οποίοι κατά το Μεσαίωνα λειτουργούσαν ως φυλακές. Το νησάκι έχει σχήμα σκάφους και έχει μήκος 270 μέτρα.

Tristan da Cunha

Η πλησιέστερη σ’ αυτό γη εντοπίζεται στα 1.600 μίλια. Μια σταγόνα γης μέσα στον Ατλαντικό Ωκεανό, ίσως το πιο απομακρυσμένο νησί στον κόσμο. Κατοικείται από 242 ανθρώπους, οι οποίοι μοιράζονται μόλις 7 επώνυμα σχεδόν όλοι τους ψαράδες. Οικογενειακή υπόθεση το Tristan.

Dunbar Rock

Ο πάλαι ποτέ τόπος ενός περιβόητου πειρατή, του Black Beard στην Ονδούρα έχει μετατραπεί πλέον σε μια πλωτή πολυκατοικία. Τετραόροφη βίλα, με όλα τα comforts για διακοπές χωρίς προηγούμενο.

Το-shima

Το μικρότερο νησί του συμπλέγματος Izu είναι το μικρότερο της Ιαπωνίας και ένα από τα πιο μικροσκοπικά στον πλανήτη. Κατοικείται από 330 κατοίκους σε μία έκταση 4,12 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Φημίζεται για τα χωράφια όπου φυτρώνουν κόκκινες καμέλιες.

Foula

Ανήκει στα νησιά Shetland και είναι το πιο απομακρυσμένο, κατοικήσιμο στη Μεγάλη Βρετανία. Είναι σπίτι για 30 κατοίκους, οι οποίοι ζουν εκεί χειμώνα- καλοκαίρι.

Pitcairn

On the hook in #Suwarrow aka Paradise! #sailing #allday

A post shared by Vlad, Nicole & Frankie The Cat (@sailallday) on

Κατοικήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’50, από έναν ερημίτη που έφτασε εκεί από την Νέα Ζηλανδία. Το Pitacairn είναι ένα από τα 4 ομώνυμα νησάκια του Ειρηνικού Ωκεανού. Βρετανική γη, κάπως αφιλόξενη μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε στο νησί κι απασχόλησε τα διεθνή Μέσα το 2004. Επτά άντρες- κάτοικοι του νησιού καταδικάστηκαν για κακοποίηση ανηλίκων, μεταξύ των ο οποίων και ο δήμαρχος του νησιού.

Just Room Enough

 

Ένα από τα 1.864 νησάκια που επιπλέουν στον ποταμό Saint Lawrence ανάμεσα στον Καναδά και τις ΗΠΑ. Το μοναδικό σπίτι του καταπράσινου Thousand χτίστηκε τη δεκαετία του 1950 ως εξοχική κατοικία μιας οικογένειας με το επώνυμο Sizeland (κάπως τραγική ειρωνεία αυτό). Ένα λάθος βήμα να κάνεις και βρίσκεσαι μέσα στη θάλασσα.