TRAVEL

Ταξίδι: Οι καλύτερες διαδρομές με τρένο

Το Ιούλιο του 2014 ξεκίνησα να προετοιμάζω το ταξίδι μου με τον Υπερσιβηρικό, ένα τρένο μύθο. Ένα τρένο που διασχίζει το 1/3 του κόσμου, 3 χώρες και την πιο βαθιά λίμνη του κόσμου, τη λίμνη Βαϊκάλη. Ένα τρένο που ήταν για πολλά χρόνια στο travel bucketlist μου και πέρυσι κατάφερα να ταξιδέψω μαζί του non stop για 4 ημέρες μέχρι να κατέβω για λίγο και να συνεχίσω με τον Υπερμογγολικό.

Από τη Μαρία Κόφου

Σίγουρα, το ταξίδι με τρένο δεν είναι για όλους. Χρειάζεται υπομονή, χρόνο και διάθεση να απολαύσεις τη διαδρομή και όχι τον προορισμό. Είναι μέσο μεταφοράς ρομαντικό, «παίρνει το χρόνο του» και ακολουθεί τον δικό του ρυθμό. Αν λοιπόν εσύ είσαι από τους βιαστικούς, τότε στείλε αυτό το post σε κάποιον φίλο σου που ξέρεις ότι δεν είναι του αεροπλάνου. Αν πάλι, σε εξιτάρει η ιδέα του ταξιδιού με τρένο αλλά δεν την έχεις επεξεργαστεί όσο πρέπει, τότε συνέχισε να διαβάζεις γιατί σου έχω ωραίες τρενοδιαδρομές παρακάτω!

Ξεκινάμε;

Το Orient Express

 

Μπορεί να μην είμαι λάτρης των πανάκριβων ταξιδιών και διανυκτερεύσεων αλλά στη λίστα με τα ταξίδια με τρένο έχω σημειώσει το Orient Express, ίσως το πιο luxury τρένο που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή. Αν είναι να με κακομάθουν βρε παιδί μου, ας γίνει τότε με τον πιο ιδιαίτερο τρόπο, στο Venice Simplon Orient Express, το οποίο ταξιδεύει από τη Βενετία μέχρι το Παρίσι, ενώ μια φορά το χρόνο πηγαίνει μέχρι την Κωνσταντινούπολη.

Το τρένο για το Cuzco στο Περού

Αυτό το τρένο διασχίζει το Περού από την πρωτεύουσα Cuzco μέχρι τις ακτές της πιο διάσημης λίμνης της χώρας, τη λίμνη Titicaca. Το ταξίδι αυτό διαρκεί μόλις 10 ώρες και το εισιτήριο περιλαμβάνει μεσημεριανό φαγητό και απογευματινό τσάι. Αν προγραμματίζεις ταξίδι στο Machu Picchu, μην παραλείψεις να ακολουθήσεις και τη συγκεκριμένη διαδρομή. Εγώ την έχω ήδη στη λίστα μου.

 

Το Τρένο Μύτη του διαβόλου στο Εκουαδόρ – Devil’s Nose

Όνομα και πράγμα. Μια από τις πιο τρομακτικές και επικίνδυνες διαδρομές με τρένο βρίσκεται στο Εκουαδόρ, στην αγαπημένη μου Λατινική Αμερική. Ονομάζεται “μύτη του διαβόλου” γιατί διασχίζει τις Άνδεις! Ναι, τη μακρύτερη οροσειρά της γης! Συγκεκριμένα, το Ελ Ναρίς ντελ Ντιάμπλο, “Μύτη του Διαβόλου”, είναι ένα απόκρημνο πέρασμα, που για να καταστεί προσπελάσιμο χρειάσθηκε η εγκατάσταση ενός πολύπλοκου συστήματος στις ράγες του τρένου.

Το τρένο ξεκινά από το Alausi και φτάνει στο Sibambe (και αντίθετα). Στο  Sibambe η γραμμή έχει απότομη κλίση και επιτρέπει στο τρένο να ανεβαίνει μέχρι τα 2607 μέτρα.  Όσο για τη συνολική διάρκεια του ταξιδιού… τέσσερις με πέντε ώρες αλλά οι περισσότεροι ταξιδιώτες ισχυρίζονται πως ένιωθαν πως το ταξίδι αυτό διαρκούσε πολύ περισσότερο. ΘΕΛΩ!

 

Glacier Express στην Ελβετία

Να και ένα τρένο εντός Ευρώπης! Για σενα που δε θέλεις να πας πολύ μακριά, το συγκεκριμένο τρένο είναι μια πολύ όμορφη λύση και εισαγωγή στον… κόσμο των τρενο ταξιδιών. Μοναδικά τοπία, 91 τούνελ, 291 γέφυρες, μαγικό πανόραμα με τα χιονισμένα βουνά της Ελβετίας να σου κόβουν την ανάσα. Η διαδρομή διαρκεί 7,5 ώρες και το τρένο διανύει μια απόσταση 290 χιλιομέτρων.

 

Το California Zephyr

Αν κάποια στιγμή επιστρέψω στην Αμερική δε θα είναι για να επισκεφθώ απλά μια ακόμα πόλη ή για να κάνω roadtrip, θα είναι για να ταξιδέψω με το συγκεκριμένο τρένο σε 7 διαφορετικές Πολιτείες. Το τρένο διασχίζει την Αμερική από τη μια άκρη της μέχρι την άλλη ξεκινώντας από το  Chicago και περνώντας από τις εξής περιοχές:  Illinois, Iowa, Nebraska, Colorado, Utah, και Nevada, καταλήγοντας στην πάντα εντυπωσιακή California. Η απόσταση που διασχίζει είναι 3.924 χιλιόμετρα και εγώ να ξέρεις πως αυτό το ταξίδι μέσα στα επόμενα 2 χρόνια θα το πραγματοποιήσω οπωσδήποτε!

Somewhere in Colorado. #CaliforniaZephyrTrain

A post shared by Curtis Starkey (@wanderingetc) on

 

Ο Υπερσιβηρικός

ο Υπερσιβηρικός είναι αυτό το τρένο το οποίο διασχίζει το 1/3 του πλανήτη μας, διανύει περίπου 8.000 Km και χρειάζεται 6 ολόκληρες ημέρες για να φτάσει από τη μία άκρη της Ρωσίας στην άλλη. Η original εκδοχή του ξεκινάει από τη Μόσχα, διασχίζει όλη τη Σιβηρία και καταλήγει στο Βλαδιβοστόκ κάνοντας συνολικά 6 ολόκληρες μέρες. Το όνομα αυτής φυσικά: Trans -Siberian!  Η δεύτερη διαδρομή (αυτή που ακολούθησα και εγώ) ξεκινάει από τη Μόσχα, διασχίζει ολόκληρη σχεδόν τη Ρωσία, περνάει από Μογγολία για να καταλήξει στο Πεκίνο, στην Κίνα. Αυτή η διαδρομή ονομάζεται Trans – Mongolian και θεωρείται η πιο ενδιαφέρουσα καθώς μέσα σε 6 ημέρες διασχίζεις 3 χώρες. Τέλος υπάρχει και μια τρίτη διαδρομή, η Trans Manchurian route που από τη Ρωσία καταλήγει στην Κίνα χωρίς να περάσει καθόλου από τη Μογγολία.

Και ναι! Μπορώ να λέω περήφανα πως σε αυτό το τελευταίο τρένο ανέβηκα και ταξίδεψα και μάλιστα μόνη μου! Αν θες να δεις περισσότερα για το ταξίδι μου αυτό, ψάξε το hashtag #MyTransSiberianDream.

 

Για περισσότερα ταξιδιάρικα ποστ μπες στο tstories.gr