TRAVEL

Ταξίδι: Ανακαλύπτοντας την Αρχαία Μεσσήνη

Φέτος το έχω βάλει στόχο να επισκεφθώ όσο περισσότερους αρχαιολογικούς χώρους εντός Ελλάδας γίνεται.  Μη με ρωτάς τι αναλαμπή είναι αυτή. Απλά συνειδητοποίησα πως υπάρχουν πολλά μέρη στη χώρα μας που πολύς κόσμος ονειρεύεται να ταξιδέψει από την άλλη άκρη της γης για να τα δει και εμείς που μένουμε εδώ, δεν τα έχουμε ακόμα επισκεφθεί.

Από τη Μαρία Κόφου

Έτσι λοιπόν, μετά τη μονοήμερη στο Σούνιο, αποφάσισα πως μιας και βρισκόμουν Καλαμάτα έπρεπε επιτέλους να δω από κοντά την Αρχαία Μεσσήνη.

Φτάνοντας στον αρχαιολογικό χώρο, 3 πράγματα μου έκαναν εντύπωση και τα σημείωσα για να στα σχολιάσω:

-Πρώτον, το ωράριο λειτουργίας. Η ταμπέλα έγραφε 10 π.μ μέχρι 16:00 και ομολογώ πως αυτόματα σκέφτηκα ότι ήταν πολύ λίγες οι ώρες για τον επισκέπτη. Βγαίνοντας όμως, η ταμπέλα είχε αλλάξει και το θερινό ωράριο μπορώ να πω πως με ικανοποίησε αρκετά (8π.μ μέχρι 8μ.μ).

-Δεύτερον, το εισιτήριο μου φάνηκε πολύ ακριβό. Δώδεκα (12) ευρώ αντί για 4 που ήταν κάποια χρόνια πριν, ήταν μια μεγάλη διαφορά που δε μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Βέβαια, και σε αυτή την περίπτωση, βγαίνοντας από τον αρχαιολογικό χώρο αποφάσισα πως η επίσκεψη αυτή τα άξιζε τα λεφτά της.

-Τρίτο και τελευταίο θέμα που με απασχόλησε, ήταν η έλλειψη χάρτη ή audio guide. Καθώς η απόσταση που έχει να καλύψει ο επισκέπτης είναι πολύ μεγάλη, ομολογώ πως θα έπρεπε να του παρέχεται ένας οδηγός ο οποίος θα τον συνοδεύει σε όλη τη διαδρομή.

 

Λίγη ιστορία

Έχοντας σχολιάσει αυτά που μου έκαναν εντύπωση στα πρώτα δευτερόλεπτα της βόλτας μου εκεί και πριν σου δείξω τα αγαπημένα μου σημεία στον αρχαιολογικό χώρο,  λέω να πούμε και λίγα λόγια για το ίδιο το σημείο.

Η Αρχαία Μεσσήνη οικοδομήθηκε το 369 π.Χ. από τον στρατηγό Επαμεινώνδα και ήταν για πολλά χρόνια η πρωτεύουσα του μεσσηνιακού κράτους. Βρίσκεται καλά κρυμμένη μέσα “στην αγκαλιά” του χωριού Μαυρομμάτι με την πηγή της Κλεψύδρας να δροσίζει τον επισκέπτη με το δροσερό γάργαρο νερό της.

Η περιοχή συνδυάζει τη μεγαλοπρέπεια των Δελφών και την ιστορικότητα της Αρχαίας Ολυμπίας αλλά κατά τη γνώμη μου είναι η πιο καλά διατηρημένη αρχαιολογική περιοχή της χώρας μας καθώς πάνω στα θεμέλια της πρώτης πόλης δεν χτίστηκαν ποτέ νεότεροι οικισμοί.

 

Ο αρχαιολογικός χώρος θα έλεγα πως είναι χωρισμένος σε τρία περίπου επίπεδα.

Ξεκινώντας την περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο το πρώτο πράγμα που θα σου τραβήξει την προσοχή είναι το υπέροχο θέατρο της Μεσσήνης το οποίο χρησιμοποιούνταν τόσο για θεατρικές παραστάσεις όσο και για συγκεντρώσεις πολιτικού χαρακτήρα.

Προχωρώντας, θα δεις την Κρήνη της Αρσινόης  η οποία γέμιζε νερό από την πηγή Κλεψύδρα ενώ στα δεξιά της θα δεις την Αγορά, σημείο που δημιουργήθηκε για να κάνουν οι πολίτες τις βόλτες τους ενώ εκεί θα δεις και την προσθήκη των λουτρών που οικοδομήθηκαν πολύ αργότερα στα ρωμαϊκά χρόνια.

 

Στο ίδιο επίπεδο βρίσκεται και το ιερό της θεάς Μεσσήνης, το αγορανομείο, το θησαυροφυλάκιο, η Βασιλική, μια Ρωμαϊκή Επαύλη αλλά και το πρώτο κρεοπωλείο που εντοπίζεται στους ελληνιστικούς χρόνους.

Στο επόμενο επίπεδο θα δεις το υπέροχο συγκρότημα του Ασκληπιείου με το επιβλητικό πρόπυλο, το εκκλησιαστήριο, το ιερό, το αρχείο, το Βουλείον, το πρώτο βουλευτήριο της Μεσσήνης και τα ιερά/ναοί της Δήμητρας και της Άρτεμης.

Στο ίδιο επίπεδο βρίσκονται και αρκετοί τάφοι αλλά και οικείες.

 

Το πιο εντυπωσιακό όλων θα το βρεις καλά κρυμμένο (καθώς δε φαίνεται από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου) στο τρίτο επίπεδο. Περπατώντας στο δρομάκι με τα χαλίκια και τα λουλούδια γύρω σου, θα σταθείς εκστασιασμένος μπροστά στο θέαμα του τεράστιου και μοναδικά διατηρημένου σταδίου με τις δεκαοκτώ κερκίδες. Στο χώρο του σταδίου, εκεί όπου ο στίβος συναντά τα τείχη της πόλης στη νότια πλευρά τους, θα δεις και το μαυσωλείο επιφανούς οικογένειας της Μεσσήνης.

 

Την προσοχή σου θα τραβήξουν και οι κολώνες του γυμνασίου και της παλέστρας, δεξιά και αριστερά του σταδίου. Μη βιαστείς να γυρίσεις πίσω. Πάρε το χρόνο σου, κάθισε στις κερκίδες, άγγιξε τις κολώνες, διάβασε τις πληροφορίες που θα βρεις στις ταμπέλες και φαντάσου πώς θα ήταν αυτός ο τόπος κάποτε.

Το μέρος είναι μαγικό και ο νους σου δε θα μπορεί να επεξεργαστεί με τίποτα το πόσο καλά διατηρημένος είναι αυτός ο τόπος.

Πώς θα φτάσεις

Στην Αρχαία Μεσσήνη θα φτάσεις οδικώς από την Αθήνα ακολουθώντας την οδική αρτηρία Κορίνθου – Τριπόλεως – Μεγαλοπόλεως – Καλαμάτας ή εκείνη της Κορίνθου – Πάτρας – Πύργου – Κυπαρισσίας – Μελιγαλά. Από την Ολυμπία υπολόγισε περίπου μία ώρα οδήγηση ενώ από την Καλαμάτα περίπου 40 λεπτά.

Πότε να πας

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείς την Αρχαία Μεσσήνη είναι σίγουρα η άνοιξη που οι θερμοκρασίες δεν είναι ακόμα υψηλές ενώ όσο πιο νωρίς φτάσεις τόσο καλύτερα γιατί τα δέντρα είναι ελάχιστα και την περισσότερη ώρα της παραμονής σου εκεί θα βρίσκεσαι εκτεθειμένος κάτω από τον ήλιο.

 

Τι να μη ξεχάσεις

Από την προσωπική μου εμπειρία υπολόγισα ότι περιηγήθηκα στο χώρο περίπου 3 ώρες οπότε καλό είναι να έχεις μαζί σου ένα καπέλο για τον ήλιο και ένα μπουκάλι νερό καθώς και λίγα μπισκότα, ξηρούς καρπούς ή φρούτα γιατί σίγουρα θα πεινάσεις τόσες ώρες!

Επίσης, λίγο έξω από το χωριό λειτουργεί  και το αρχαιολογικό μουσείο στο οποίο στεγάζονται τα ευρήματα των ανασκαφών της Αρχαίας Μεσσήνης, μπες να ρίξεις μια ματιά πριν φύγεις από την περιοχή.

Και επειδή είμαι σίγουρη πως μετά από αυτή την τόσο ωραία βόλτα θα έχεις πεινάσει, τότε σου προτείνω να μπεις στο αυτοκίνητο και να κατευθυνθείς προς το χωριουδάκι Αρσινόη . Στην πλατεία του θα βρεις το ταβερνάκι «Το τηγανάκι της Χρηστίτσας», κάθισε εκεί για φαγητό  και στη συνέχεια πιες το καφεδάκι σου ακριβώς απέναντι στο καφέ Αρσινόη.

 

Αν δεν έχεις πάει λοιπόν ακόμα στην Αρχαία Μεσσήνη, ελπίζω να σε έπεισα να την επισκεφθείς! Είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα ελάχιστα τόσο καλά σωζόμενα αρχαία μνημεία της χώρας μας. Βάλτο στα άμεσα σχέδιά σου!

Για περισσότερα ταξιδιάρικα ποστ μπες στο tstories.gr