TRAVEL

Ταξίδι: 5 “άγνωστα” νησιά στην Ευρώπη

Ας μην είμαστε εγωπαθείς. Οπωσδήποτε σαν τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τα Κουφονήσια δεν έχει, υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές, νησιά για την ακρίβεια. Και δεν αναφέρομαι στις Μπαχάμες και τα νησιά Φίτζι, αλλά σε άλλους, πολύ πιο κοντινούς σχηματισμούς οι οποίοι εντοπίζονται εντός Ευρώπης. Μια χαρά προορισμοί κι αυτοί, όχι απαραίτητα δημοφιλείς όσο τα Μπόρα Μπόρα και την Αντίπαρο- αλλά γιατί να πηγαίνεις διακοπές εκεί πού πάνε όλοι οι γνωστοί σου; Γιατί να μην ανακαλύψεις νέα μέρη; να κάνεις τη διαφορά;

Graciosa, Ισπανία

Καλοκαίρι όλο το χρόνο χωρίς υπερβολή στο ηφαιστειογενές μέλος των Κανάριων Νήσων, το οποίο εντοπίζεται δύο χιλιόμετρα πέρα από το επίσης ειδυλλιακό Λανθαρότε. Γενικώς εδώ τα μέρη σε κάνουν να νιώθεις πως έχεις προσγειωθεί σε άλλο πλανήτη, λόγω των διακοσίων ηφαιστιακών κόνων που δίνουν μία σουρρεαλιστική διάσταση στο σκηνικό. Είναι πολύ μικρό και διαθέτει μόλις 700 κατοίκους.

Isola La Maddalena, Ιταλία

Ο μόνος τρόπος για να φτάσεις σ’ αυτό το μικρό παράδεισο της Σαρδινίας είναι με σκαφάκι και ferry boat από το Palau. Στο Μανταλένα μιλιούν μία μοναδική Σαρδο-κορσικιανή διάλεκτο, γνωστή και ως «Μανταλενίνο». Τυρκουάζ λίμνες, σπηλιές τις οποίες προσεγγίζουν ιστιοπλοϊκά για βουτιές και εξερεύνηση, κρυστάλλινα νερά, ένα μέρος βγαλμένο από καλοκαιρινή καρτ ποστάλ.

Tresco, Μεγάλη Βρετανία

Βρισκόμαστε στην Κορνουάλη και πιο συγκεκριμένα στο Isles of Scilly, στο νότιο αρχιπέλαγος της Μεγάλης Βρετανίας. Στο Tresco θα φτάσεις με ελικόπτερο, με μικρό αεροπλάνο, με ferry. Αξίζει, γιατί μιλάμε για χιλιόμετρα χρυσής άμμου, ψαροχώρια, τροπικά φυτά και- το πιο παράδοξο για Γηραιά Αλβιώνα- ένα νησί με ήλιο και ζέστη.

Porquerolles, Γαλλία

Το Πορκερόλ, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Γαλλίας στη Μεσόγειο το προτιμούν κυρίως οι διάσημοι που θέλουν να κάνουν τις διακοπές τους μακριά από τα παπαράτσι. Είναι ένα από τα τρία νησιά του συμπλέγματος Hyères (Χρυσά Νησιά) και διαθέτει πουδρένιες παραλίες, πεντακάθαρα νερά και πολύ πράσινο.

São Miguel, Πορτογαλία

Ανήκει στην Πορτογαλία, είναι μία από τις περίφημες Αζόρες, συνδυάζει απέραντο γαλάζιο με οργιώδεις πρασινάδες, βρίσκεται στον Ατλαντικό, οι μόνιμοι κάτοικοί του είναι 137.000 περίπου και παρά το γεγονός ότι είναι απίστευτα όμορφο νησί, οι τουρίστες δεν κάνουν overbooking. Είναι ηφαιστειογενές, φημίζεται για τα πορτοκάλια του και τις λίμνες, μέσα από τις οποίες ξεπετάγονται κρατήρες.